Grote brandhoutverkoop Bosgroep Zuiderkempen

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de vzw Bosgroep Zuiderkempen een brandhoutverkoop in het najaar. In totaal worden ongeveer 170 loten verkocht, goed voor ongeveer 2000 m³ brandhout, verspreid over de verschillende gemeenten van de Zuiderkempen. Het meeste hout wordt op stam verkocht, wat wil zeggen dat de kopers de bomen zelf dienen te kappen en verzagen. Het volume van de loten varieert van 1m3 tot 70m3, voor elk wat wils. Ook worden er een aantal loten liggend hout te koop aangeboden, deze hebben een gemiddeld volume van 3 à 4 m3 per lot. De verkoop wordt gespreid over twee dagen. Op vrijdag 7 november om 19u in parochiezaal Gildenhuis in Meerhout voor de loten in de gemeenten Geel, Mol, Balen, Meerhout en Laakdal. En op zaterdag 8 november 9.30u in zaal ‘Het 4de oor’ in Olen voor de loten in de gemeenten Herselt, Westerlo, Olen, Herentals, Hulshout, Herenthout en Heist-o/d-Berg. Wie interesse heeft in brandhout kan alvast de brandhoutcataloog opvragen. Deze is verkrijgbaar vanaf 1 oktober bij de infocel technische dienst op het stadhuis of digitaal via www.bosgroep.be

meer info: Bosgroep Zuiderkempen, 014 27 96 57, zuiderkempen@bosgroep.be

Bosgroep Zuiderkempen zoekt vrijwilligers voor bosbeheer

Bosgroep Zuiderkempen is een vzw die boseigenaars helpt met het beheer van hun bossen.  De Bosgroep helpt hen voort met onafhankelijke advies rond duurzaam bosbeheer, zowel bosbouwtechnische informatie als de wettelijke, financiële en administratieve aspecten van het bosbeheer. De vzw wordt hierbij ondersteund door een team gemotiveerde vrijwilligers. Zij helpen o.a. bij het aanduiden van dunningen, het aanplanten en snoeien van bomen en struiken en het opvolgen van de toegankelijkheid. Om de werking te versterking zoekt Bosgroep Zuiderkempen extra vrijwilligers. Als vrijwilliger geniet je van gratis opleidingen en excursies, een gezellige sfeer, mooie bossen en een vrijwilligersvergoeding. Heb je interesse? Kom dan vrijblijvend kennis maken tijdens de infoavond op donderdag 9 oktober om 19u in Kamp C in Westerlo. Inschrijven voor de infoavond kan via onderstaande contactgegevens.

meer info: 014 27 96 49, hans.vanlommel@provincieantwerpen.be

Familiedag Chap’eau in Ark van Noë

Elke dag werken gemeenten, Vlaamse Milieumaatschappij, aannemers, studiebureaus en Aquafin  aan propere waterlopen. Ze zorgen voor de aanleg en het beheer van riolen en collectoren en de bouw van waterzuiveringsinstallaties. Op deze manier komt het huishoudelijk afvalwater niet meer in onze beken en rivieren terecht. De inspanningen die Aquafin en zijn partners leveren werpen hun vruchten af. Zo is de Kleine Nete I, die door de Kempen stroomt, de eerste rivier in Vlaanderen met een goede waterkwaliteit! En dat vraagt om een feest! Aquafin nodigt je daarom op zondag 28 september 2014 uit op ‘Chap’eau’ in de Ark van Noë in Lichtaart. Chap’eau, dat is genieten van een dagje sport en ontspanning op en rond de schoonste waterloop van Vlaanderen. Kom mee wandelen, fietsen, kajakken of mountainbiken! Voor of na het sporten kan je in de Ark ook terecht om iets te eten en te drinken, of om te genieten van de animatie voor jong en oud. Er zijn springkastelen, en waaghalzen kunnen in grote plastic ballen over water lopen. De bezoekers komen ook heel wat te weten over water en waterkwaliteit bij de verschillende infostandjes van de partners of tijdens een leuke zoektocht. Wie uitgebreid wil tafelen, kan zich inschrijven voor de barbecue onder begeleiding van het Turnhoutse BBQ-team Qlinaria.

meer info: www.chap-eau.be

Erfgoedboek brengt verhalen over de Merode tot leven

Tijdens de jaarlijkse Merodehappening werd het boek ‘Prinsheerlijk, een erfgoedboek over het gebied de Merode’ gelanceerd. Het erfgoedboek is geen traditioneel geschiedenisboek. Het heeft ook niet de pretentie om volledig te zijn. Het is een selectie van verhalen, anekdotes en feiten geworden, die iets vertellen over de streek. Het is gemaakt voor en door bewoners, met ondersteuning van Europa en Vlaanderen. Het idee om een boek te maken dat de talrijke verhalen uit het gebied de Merode tot leven moest brengen ontstond tijdens gesprekken met vrijwilligers van erfgoedverenigingen uit de negen Merode-gemeenten. Daarbij kwam naar boven dat de schat aan informatie die zij ter beschikking hebben moeilijk tot bij de inwoners van het gebied te krijgen is. Zeker bij nieuwkomers of jonge mensen neemt het collectieve geheugen en de kennis over de streek langzaam af. Het boek bestaat uit vijf grote thema’s. Het figuurtje Floere, de bekende steenmarter, vormt een visuele rode draad door het boek. Hij vertelt korte wist-je-datjes en langere anekdotes. Ook worden de locaties waarvan sprake is, achteraan het boek gesitueerd. Zo nodigt het boek je ook uit om de Merode te ontdekken. Samen met de verspreiding van het boek wordt een oproep gelanceerd om een vrije gift te storten. De giftenrekening is bedoeld om 85 klassen van het vierde leerjaar uit de 9 Merode gemeenten een erfgoeduitstap aan te bieden in het voorjaar van 2015. De erfgoedverenigingen uit de Merode hopen immers dat ook kinderen het erfgoed leren waarderen.

meer info: Goele Vercammen, goele.vercammen@vlm.be) en Jan van den Berghe, jan.vandenberghe@spk.be

Re-enactmentspektakel WO2

Tijdens een belevenisweekend op 27 en 28 september ontdek je het soldatenkampleven van WOII in het stadspark van Geel en op het domein aan Jeugdcentrum de Bogaard. Op elke van de twee locaties zit een andere legereenheid. Altijd al eens een driloefening willen aanschouwen of een soldaat zijn potje willen zien koken? Kom dan zeker een kijkje nemen. De kampen zijn vrij te bezoeken: zaterdag van 10u tot 17u, zondag van 10u tot 13u. Het principe van ‘living history’ geldt in deze kampen. Dat betekent dat je als bezoeker door de kampen kan lopen en de soldaten en hun leven kan beleven zoals het was. Wie nog meer actie wil, wordt zondag om 14u op de Markt verwacht. Hier zal een heuse oorlogsslag worden nagespeeld. Er is ook kinderanimatie voorzien op de Markt. In het kader van dit belevenisweekend vinden nog interessante nevenactiviteiten plaats. In de Schrijnwerkerij in de Nieuwstraat wordt dat weekend telkens van 10u tot 18u een unieke verzameling van oorlogsspullen tentoon gesteld. Dat weekend staat ook een rondrit van historische legervoertuigen geprogrammeerd, met de mogelijkheid mee te rijden. Instappen kan aan de Schrijnwerkerij. Op vrijdag 26 september kan je om 20u in het Wijnhuis in de Stationsstraat luisteren naar een lezing ‘Graven in het verleden’ door Gorik Goris en Ronald Ooms. Op zondag 28 september kan je om 12.30u op de markt genieten van een herdenkingsconcert, gebracht door de Harmonie KKJW Larum.

 

meer info: www.geel.be