Vriend van ‘t tweede leven: ruil speelgoed in de bib

Iedereen is blij met iets nieuws. En dat hoeft daarom niet nieuw gekocht te zijn. Dingen ruilen, doorgeven of samen gebruiken kan ook. Met speelgoed dat je niet meer gebruikt kan je via de bib een ander kind blij maken, als je het ruilt of doorgeeft.

Je kan je speelgoed in de jeugdafdeling van de bib in de kast leggen en er iets anders uithalen indien je dat wenst. Het speelgoed dat je moet proper en herbruikbaar zijn. Het project loopt nog tot het einde van het jaar.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Tentoonstelling ‘Gelenaars in de Eerste Wereldoorlog’

In de Halle loopt nog tot 30 november de tentoonstelling ‘Gelenaars in de Eerste Wereldoorlog’. De tentoonstelling plaatst de Gelenaar in oorlogstijd centraal. Inhoudelijk wordt samengewerkt met het project ‘Kempische Klaprozen’ waar leerkrachten en jongeren van het Geelse Sint-Maria-Instituut enkele jaren aan gewerkt hebben. Zij zijn er in geslaagd heel wat informatie terug te vinden over de meer dan 70 gesneuvelde Geelse militairen tijdens WO1. In de tentoonstelling zelf brengen twee jongeren van nu het verhaal van twee oud-militairen. Bovendien is er aandacht voor de meer dan 670 Gelenaars die tijdens de Eerste Wereldoorlog als militair op het slagveld actief waren.

Daarnaast krijgt de bezoeker in een algemeen luik een beeld van de internationale en nationale oorlogsvoering. De bezoeker maakt ook kennis met het Geel van rond 1914 en de manier waarop Geelse mensen de oorlog hebben overleefd. Je maakt kennis met de censuur in de Geelse krant en de koperopeisingen door de Duitsers. In één van de lokalen komen de ‘vluchtelingen’ aan bod, in een ander stukje wordt de Vlaamse beweging aangehaald. Alles vanuit Geels perspectief en met de nadruk op Geelse personen. De organisatoren hebben ook een aantal unieke stukken in bruikleen gekregen van Gelenaars en organisaties.

De toegang is gratis. Gidsbeurten voor groepen zijn mogelijk op afspraak. De dienst toerisme organiseert i.s.m. de Geelse Gidsenbond ook een stadswandeling over 'Gelenaars in de Groote Oorlog'. Een combinatie stadswandeling + bezoek tentoonstelling is mogelijk gedurende de hele periode! Deze rondleiding kost 50 euro per groep van max. 25 personen. Inschrijven kan via ToerismeGeel, toerisme@geel.be, 014 56 63 80.

meer info: stadsarchief, 014 56 66 90, archief@geel.be

Lezing over Geelse militairen in 5de linieregiment tijdens WO1

Op vrijdag 21 november organiseert de werkgroep ‘Tentoonstelling Gelenaars in de Eerste Wereldoorlog’ in De Halle een lezing over ‘De bewegingsoorlog in België en de rol van het 5de linieregiment (augustus - oktober 1914)'. Heel wat Geelse militairen vochten en sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog alvorens het Belgische leger zich in oktober 1914 aan de IJzer nestelde. Alleen al op 12 september 1914 stierven acht Gelenaars van het 5de linieregiment, de meesten tijdens het gevecht bij Rotselaar-Molen.

Om meer licht op deze zaak te werpen, geeft Wilfried Van Hoeck een lezing over de bewegingsoorlog in België vanaf de Belgisch-Duitse grens tot aan de IJzer, met focus op de rol van het 5de linieregiment en het gevecht bij Rotselaar op 12 september 1914. Wilfried Van Hoeck, kolonel op rust, is de laatste korpscommandant van het 5de linieregiment in Duitsland. De lezing start om 20u. De toegang is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via onderstaande gegevens.

meer info: stadsarchief, 014 56 66 90, archief@geel.be

Brandhoutverkoop Bosgroep Kempense Heuvelrug

Op 29 november organiseert Bosgroep Kempense Heuvelrug een brandhoutverkoop in het Ligahof, Schoolstraat 36 in Lichtaart. Er zijn 91 loten brandhout te koop. De biedingen starten om 9u. De brandhoutloten zijn gelegen in Vorselaar (2), Grobbendonk (1), Lille (3), Olen (10), Kasterlee (46), Geel (20), Dessel (2), Retie (6) en Mol (1). De volumes van de loten variëren tussen 0,5 m³ en 40 m³ en bestaan uit verscheidene houtsoorten. De brandhoutcataloog kan je bekijken, downloaden of afdrukken via de website www.bosgroepen.be/activiteit/131.

meer info: Bosgroep, 014 85 90 17, kempenseheuvelrug@bosgroep.be

Voorleesweek in de bib voor groot en klein

Tijdens de voorleesweek staat er een gezellig boekententje in de bibliotheek voor alle kinderen die zin hebben om wat te lezen of te kijken. Er zijn leuke korte verhaaltjes en strips voor groot en klein. Op woensdag 26 november staan twee ‘Leeskastelen’ gepland. Kinderen ouder dan vijf kunnen tussen 14u en 15u aan de hand van een doorschuifsysteem de leukste plekjes in de bib ontdekken. Van 15u tot 15.30u kunnen ze luisteren naar een berenverhaal, en dat onder muzikale begeleiding. Volwassen kunnen op hun beurt op 26 november van 19.30u tot 21u deelnemen aan de vorming ‘Op weg naar meer leesplezier’. Leer je graag de knepen van het voorlezen, schrijf je dan zeker in voor deze vorming door twee deskundigen. Op 28 november kunnen kleuters en hun grootouders van 17.30u tot 18.30u komen snoezelen in de bib onder muzikale begeleiding van de muziekacademie. Kom gezellig met je kleinkind genieten van een leuk verhaal bij een lekkere kop chocomelk. Wil je kleinkind graag in pyjama komen? Dat kan en breng de knuffels ook maar mee. Inschrijven kan tot 25 november.

meer info: bibliotheek, 014 56 , bibliotheek@geel.be

Muzieknamiddag Golden Oldies

Op vrijdag 21 november kan je in dienstencentrum Luysterbos genieten van een dansnamiddag. Smeer je benen in en kom je uitleven op de dansvloer. Warm je stem op en zing mee met Gridje Lays op onze muzieknamiddag Golden oldies en ambiance. De namiddag start om 14u. De toegang is gratis.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be