Bomen Bell Telephonelaan verdwijnen

Op donderdag 11 december start gasnetbeheerder Fluxys met het kappen van bomen in de Bell Telephonelaan. De reden is dat ze te dicht bij de ondergrondse pijpleiding staan. Het verwijderen van de bomen duurt tot 31 december. Verkeer in de straat blijft mogelijk.

meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be 

Nieuwe verlichtingspalen op Pas

In de week van 1 december kreeg Pas nieuwe verlichtingspalen. De plaatsing maakt deel uit van de herinrichting van de winkelstraat. De nieuwe verlichtingspalen zijn voorzien van wit licht, zoals eerder geïntroduceerd werd in Baantveld. Het wit licht zorgt voor een betere kleurherkenning, wat zeker zinvol is in een winkelstraat. Het witte licht verhoogt de veiligheid omdat objecten beter zichtbaar worden. De verlichting wordt gedimd vanaf 23u. Dat resulteert in een verbruiksbesparing van 30% ten opzichte van verlichting die een ganse nacht op vol vermogen zou branden. Ook de nieuwe lampen met lager vermogen werken kostenbesparend. De verlichtingspalen zijn uitgerust met banierhouders en stopcontacten voor een apart feestverlichtingsnet, bruikbaar voor onder andere kerstverlichting. Op die manier zorgt het stadsbestuur ervoor dat geen kabels meer moeten gespannen worden over de straat. Dit komt de uitstraling van de winkelstraat ten goede.

meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Historische Kempense kranten online raadpleegbaar

Op 6 december lanceert k.ERF samen met de archieven van Mol, Geel en de lokale heemkringen www.kempensekranten.be. In deze databank vind je de belangrijkste kranten uit de regio. Via een zoekfunctie zijn de krantenartikels vlot doorzoekbaar. Ongelofelijk handig voor wie historisch onderzoek voert of voor wie graag grasduint in het nieuws van toen. Enkel de kranten van voor 1945 staan online. Kranten die na 1945 zijn verschenen, mogen door de auteursrechten niet zo maar online geplaatst worden. Maar ze zullen in het  het eerste kwartaal van 2015 wel volledig beschikbaar zijn in de documentatiecentra, heemkringen en bibliotheken.

meer info: www.kempensekranten.be

Maak je eigen zingzak

Driekoningen, Nieuwjaarke Zoete of Sint-Maarten, dit zijn allemaal Kempense bedelzangtradities. Om dit gezongen erfgoed extra in de kijker te zetten, brengt de Erfgoedcel k.ERF het nieuwe “doe-het-zelf” boek uit waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Voor lagere scholen ontwikkelde k.ERF bijhorende educatieve pakketten. Op woensdag 10 december om 14u stelt de Erfgoedcel dit nieuwe materiaal voor in de bib. Om 14u30 kunnen kinderen tussen 5 en 12 jaar deelnemen aan een wokshop zingzak maken. Inschrijven voor de workshop kan via bibliotheek@geel.be.

meer info: www.zing-ze.be 

Openbaar onderzoek onteigeningsplan gronden langs spoorlijn 15

Van zondag 30 november 2014 tot en met dinsdag 16 december 2014 (16u) loopt het openbaar onderzoek van het onteigeningsplan voor de verwerving van gronden langs spoorlijn 15. De onteigeningen kaderen in de aanleg van de fietsostrade Herentals-Balen. De plannen en stukken betreffende deze aanvraag liggen ter inzage van de belanghebbenden op de infocel technische dienst, alle werkdagen van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u. Je kan een bezwaarschrift indienen. Dit kan schriftelijk aan het College van Burgemeester en Schepenen gedurende de periode van het onderzoek.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Tentoonstelling ‘Letters & more’

Van 1 tot 31 december kan je de tentoonstelling ‘Letters & more’ in de bib bezoeken.  Onder de begeesterende leiding van Linda Truyers komt al jaren een groepje samen om hun passie, kaligrafie, te delen. Na een kleinschalige tentoonstelling in Leuven waagt de klas van Linda zich nu aan een tentoonstelling in de bibliotheek van Geel.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Winterse wandelzoektocht in het centrum

Van 1 december 2014 tot en met 15 maart 2015 kan je deelnemen aan een fotozoektocht in het stadscentrum. Zoek 60 foto’s en maak kans op de hoofdprijs van 200 euro! Deelnemen kost 5 euro.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be