Als mantelzorger er even tussenuit
Mantelzorgers (en hun gezin) die een bejaarde of zieke persoon helpen en verzorgen, verdienen ieders bewondering. Het is voor hen bovendien niet altijd eenvoudig om een sociaal leven op te bouwen. Om de mantelzorger toch die mogelijkheid te bieden, kunnen zij een vrijwilliger van de stedelijke gezelschapsdienst inschakelen om de taken even over te nemen. Zo kan de mantelzorger eens gaan winkelen, een voorstelling bijwonen, een filmpje meepikken, naar een feest gaan of een fietstocht maken. De vrijwilliger neemt tijdens de afwezigheid de taken even over. Wens je als mantelzorger zelf gebruik te maken van deze dienst? Neem dan enkele dagen op voorhand contact op met het Sociaal Huis. Voor het inschakelen van de vrijwilliger betaal je een kleine vergoeding.

meer info: Sociaal Huis, dienst Sociale Zorg en Senioren, 014 56 71 25

'Taal in het Park' zoekt vrijwilligers
'Taal in het Park' is een taalbad Nederlands voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar gedurende een week. Het taalkamp staat gepland van 17 tot en met 21 augustus 2015. De deelnemers worden ingedeeld in groepen, per leeftijd en taalniveau. In de voormiddag zorgen vrijwillige leerkrachten voor een speels taalprogramma. In de namiddag maken de kinderen en jongeren kennis met het Geelse vrijetijdsaanbod via sport-, jeugd- en culturele activiteiten. Op die manier kunnen anderstalige kinderen en jongeren hun taal opfrissen na een lange zomervakantie, waarin meestal de moedertaal gesproken wordt.

Voor het voormiddag gedeelte zoeken de organisatoren nog vrijwillige leerkrachten. Met de leerkracht kunnen de jongeren bijvoorbeeld samen koken. Er wordt dan in overleg een winkellijstje opgesteld om vervolgens in groep naar de winkel te gaan. Voor de kleinsten is een poppenkast met opdrachten een mogelijkheid. De oudsten kunnen bijvoorbeeld een sollicitatieprocedure naarspelen, of een spel spelen rond alleen wonen. Daarnaast zoekt de organisatie ook nog vrijwilligers die een groep mee willen begeleiden, hetzij voor een hele dag, hetzij in de namidag. Je fungeert dan als aanspreekpunt voor de kinderen en jongeren. Alle vrijwilligers kunnen vooraf deelnemen aan een infomoment over omgaan met anderstaligen. Elke vrijwilliger krijgt een vergoeding van 15 euro per dagdeel. Heb je interesse, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen, voor 1 juli!

meer info: Marjan Stroobants, 014 56 73 23, marjan.stroobants@geel.be

Start lessenreeks 'Thuiszorg en dementie'
Samen met CM organiseert dienstencentrum Luysterbos de interessante lessenreeks 'Thuiszorg en dementie', gericht om mantelzorgers en ieder die de zorg voor een oudere (en/of iemand met dementie) op zich neemt. In de lessenreeks krijg je inzicht in de zorg en leer je praktische 'tips and trics' om het jezelf makkelijker te maken bij deze verzorging. De cursus start op dinsdag 26 mei, om 13.30u. Deelnemen aan de lessenreeks kost 60 euro voor niet CM-leden, 30 euro voor CM-leden en 15 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming. Inschrijven kan via onderstaande gegevens.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Praatcafé dementie
Op donderdag 28 mei kan je om 18.30u in cc de Werft deelnemen aan het praatcafé dementie, een initiatief vanuit het Sociaal Huis. Het praatcafé belooft weer een mooie avond. Op het programma staat de monoloog 'Va (is koning)', die je een nieuwe, verfrissende kijk geeft op dementie en Alzheimer. Samen worden we meegezogen in het leven van een patiënt, van in zijn thuissituatie tot in het woonzorgcentrum. Een aangrijpend verhaal dat grenzen verlegt! Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Cursus gemachtigd opzichter schoolomgeving
Veel scholen hebben een tekort aan vrijwilligers die kinderen de straat helpen oversteken. Gemachtigde opzichters verhogen de verkeersveiligheid in de buurt van de school en zijn in die hoedanigheid ook een onmisbare schakel in het verkeersveiligheidsbeleid van onze stad. Om het tekort te verhelpen, organiseert het stadsbestuur op woensdag 27 mei om 13.30u een cursus 'gemachtigd opzichter'. Wil jij een steentje bijdragen? Word gemachtigd opzichter en zorg er mee voor dat vele jonge fietsers en voetgangers een kans krijgen om veilig en zelfstandig naar school te gaan. Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via de school waar je helpende hand wil zijn.

meer info: dienst onderwijs, 014 56 64 04, onderwijs@geel.be

Stadsdiensten gesloten op maandag 25 mei
Naar aanleiding van Pinkstermaandag is het stadhuis gesloten op maandag 25 mei. Ook het Sociaal Huis, stadsarchief, cc de Werft, cultuurdienst, bib, jeugddienst, Gasthuismuseum en sportdienst zullen die dag gesloten zijn. Het zwembad is open zoals op zondag (van 10 tot 17u). Toerisme Geel opent de deuren van 10u tot 14u.

meer info: www.geel.be

Steeds meer Blue-bikes op straat
Het Belgische deelfietssysteem Blue-bike blijft met 10 500 abonnees en 170 000 ritten op de teller sterk in opmars. Met Blue-bike kan je aan 44 Belgische treinstations een deelfiets meenemen. Sinds vorig jaar ook in Geel. Nieuwe Blue-bike leden ontvangen een smartphone stuurhouder om met een routeplanner gemakkelijk de bestemming te vinden. Blue-bike is immers handig in de steden waar je zelf geen fiets hebt staan en je de weg mogelijk nog niet kent. Een Blue-bike rit kost maximum 3 euro per rit. In 20 steden fiets je al aan 1 euro per dag, onder andere in Hasselt, Mechelen, Mortsel, Kortrijk, Brugge en Vilvoorde. Lier zal dit als eerste aanbieden met twee extra Blue-bike locaties.

meer info: blue-bike.be