Bijen op dak stadhuis
Het stadsbestuur gaf een imker de toelating om bijenkasten te plaatsen op het dak van het stadhuis. De imker woont in een landelijke omgeving en stelde samen met andere imkers en experten de laatste jaren een toenemende bijensterfte vast. Bijen in een stadsomgeving zijn doorgaans gezonder en sterker dan hun soortgenoten in een landbouwomgeving. Zelfs grote metropolen als Londen en Parijs geven het goede voorbeeld. Het plat dak van het stadhuis is ideaal om bijenkasten te plaatsen. De imker zorgt ervoor dat de bijengezondheid en hygiëne optimaal blijft. Hij zal ook voorkomen dat de bijen uitzwermen. Bezoekers van het stadhuis moeten dus geen angst hebben voor een plots opduikende bijenzwerm. De bijenkasten worden geïnstalleerd op 1 juni. De plaatsing van de bijenkasten past in een ruimer stedelijk bijenplan. Dit plan moet op Geels niveau een aanvulling zijn op de maatregelen en beleidsplannen vanuit de overheid. Een van de acties die in Geel reeds opgezet werden, is de aanleg van bijenweiden, o.a. langs Baantveld en ter hoogte van centrumparking Stationsstraat. Daarnaast moedigt het stadsbestuur inwoners aan om zelf ook de bijen te helpen. Dat kan eenvoudig door bijvoorbeeld een bijenhotelletje te plaatsen in de tuin, inheemse bloemen te zaaien of inheemse struiken en bomen te planten.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Tentoonstelling: recyclagekunst door Luc D' Ouvelle
Van 1 tot 29 juni kan je in de bib de recyclagekunst door Luc d'Ouvelle bewonderen. Luc d'Ouvelle is een Geelse kunstenaar die probeert zijn objectivering en bezieling te verbinden in zijn sculpturale taal. In een soort van eerbetoon aan de materiële schoonheid en de complexiteit van mechanische systemen verkent en deconstrueert hij minuscuul de elementaire delen van mechanisch vergeten erfgoed. Met de input van het objet-trouvé en een humoristische knipoog, last en timmert hij zo een eigenzinnige sculpturale wereld voor zichzelf. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Festival Special
Festival Special op donderdag 4 juni is een kleinschalig muziek-, sfeer- en belevingsfestival in het centrum van Geel. Tijdens deze dag zijn er live optredens, theater, workshops en andere randanimatie voorzien. Festival Special is een uitnodiging voor iedereen, maar wordt laagdrempelig gehouden voor mensen met een verstandelijke en/of motorische beperking. Zijn alvast van de partij: Johnny Trash Pack, Pigbag Army en Slongs Dievanongs.

Festival Special groeide afgelopen jaren onder de vleugels van MPI Oosterlo uit tot het buitenbeentje in het Kempische festivallandschap. Vanaf de editie 2015 zet de Werft haar vleugels mee onder dit festival. Verwacht je aan knappe concerten, aangevuld met workshops en randanimatie in de Waai en de Werft! Per toegangsticket betaal je in voorverkoop 5 euro.

meer info: cc de Werft, 014 56 66 66, info.dewerft@geel.be

De bib als chill zone voor Festival Special
Donderdag 4 juni wordt de bib een beetje anders dan gewoon. Op die dag staat Festival Special gepland bij de buren van cultuurcentrum de Werft. Dit festival is op maat georganiseerd, voor mensen met een beperking, waar iedereen welkom is om mee te genieten van muziek, theater, workshops. De bib zal die dag omgetoverd worden tot 'chill zone' van het festival. Kom gerust eens proeven van deze uitzonderlijke sfeer. Verwacht je aan een streepje muziek, gezelligheid en meer. En wie weet win je tijdens je bibbezoek wel een ticket om het ganse festival zelf te gaan beleven! Informatie over het festival zelf vind je op www.festivalspecial.be.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Fietsen met smaak
Nog tot 30 september kan je genieten van de culinaire tocht 'Fietsen met smaak'. Natuur en lekker eten vormen de hoofdingrediënten voor een mooie tocht van 49km langs het fietsnetwerk in Geel en Kasterlee. Je stopt onderweg in vier brasseries. • Vanaf zes personen is het verplicht minstens drie werkdagen op voorhand te reserveren bij Toerisme Geel. Ook in het weekend is reserveren aan te raden, ongeacht de grootte van je groep. Je kiest zelf in welke brasserie je welk gerecht neemt. Kinderen die het menu niet wensen, bestellen en betalen ter plaatse. Drank is niet inbegrepen en reken je altijd ter plaatse af. Elke brasserie heeft een vast menu voor 'Fietsen met smaak'. Kiezen uit de menukaart is niet mogelijk. De kostprijs per persoon bedraagt 35 euro inclusief een aperitief met amuse, een voor-, hoofd- en nagerecht in drie verschillende brasseries.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

PMD-actie op het containerpark
Op zaterdag 30 mei organiseert IOK van 9u tot 12u een PMD-actie op het containerpark. Kom met al je vragen over PMD naar het containerpark en word sorteerkampioen. En wie een juist gesorteerde blauwe zak meebrengt krijgt een toffe attentie mee naar huis! PMD ofwel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, sorteren we netjes in de blauwe zak. Maar misschien twijfel je soms of er iets in mag of niet. Of vraag je je af wat er van PMD gemaakt wordt. De medewerkers van IOK Afvalbeheer geven je daarom die dag meer informatie over het correct sorteren van PMD en tonen wat er van deze verpakkingen gemaakt wordt.

meer info: www.iok.be

Zitdag wijkagent in dienstencentrum Luysterbos
De eerste donderdag van de maand houdt een wijkagent van de zone Geel-Laakdal -Meerhout een zitdag in het dienstencentrum. Heb je vragen over fietsen graveren, toezicht tijdens vakantie, gevaarlijke situaties enz... dan kan je hier steeds terecht. De volgende zitdag staat gepland op donderdag 4 juni om 13.30u. Inschrijven is niet nodig.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Asfalteringswerken in verschillende straten
Vanaf 1 juni worden op verschillende wegen in Geel asfalteringswerken uitgevoerd. Het betreft de straten Holven, St.-Antoniusstraat, Brughellingen (van de brug over het kanaal aan de Mosselgoren en Larumsebrugweg), Oude Tongelseweg (en kruispunt Pavilioenstraat), Langstraat en Snepstraat. De aannemer voorziet om te starten met de voorbereidende freeswerken in Holven. Hier wordt de volledige verharding weggefreesd waardoor doorgaand en lokaal verkeer niet mogelijk is. Er worden twee lagen asfalt geplaatst en rioleringsputdeksels zullen vernieuwd worden. De werken in Holven zullen bij gunstige weersomstandigheden in de tweede week van juni afgerond zijn. Om de bewoners van de Lijsterstraat niet klem te zetten, zullen de paaltjes aan de Dr.-Van de Perrestraat tijdelijk weggenomen worden. Vanaf 2 juni starten de voorbereidende freeswerken in de andere straten. Daar is het freeswerk beperkt tot delen van de verharding. Aansluitend zullen deze straten voorzien worden van een nieuwe asfaltlaag. Het einde van deze werken is voorzien op 12 juni. De bewoners ontvangen nog een bewonersbrief en zullen ter plaatse aankondigingsborden geplaatst worden.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be