•Stedelijk zwembad viert feest•Gezelschapsdienst zoekt vrijwilligers•Blikvangers verdwijnen uit straatbeeld•Geen zitdag Woningfonds en Minder validen•Test elektronische sirenes•Verschillende wegenwerken begin juli•...

Stedelijk zwembad viert feest
Op 1 juli is het exact vijf jaar geleden dat het stedelijk zwembad de deuren opende. Het stadsbestuur wil deze verjaardag in de kijker zetten met een feestweekend. Op vrijdag 29 juni krijg je een gratis glaasje cava bij ontbijt in ’t Zwemkaffee. Inschrijven voor het ontbijt kan tot en met 26 juni. Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli krijgen alle zwemmers een gratis ijsje. Voor kinderen staan in de tuin springkastelen opgesteld, voor jongeren een hindernissenbaan. Je kan zwembeurten winnen en Geel FM zendt live uit vanuit het zwembad, als startschot van hun zomertour.
 
 
Gezelschapsdienst zoekt vrijwilligers
Meer en meer zorgbehoevenden kiezen om thuis te blijven, waar ze omringd zijn door familie en vrienden. De zorg voor een ouder, partner, zieke komt vaak op de schouders van één persoon terecht. Maar ook alleenstaande zorgbehoevenden, die niet altijd kunnen rekenen op hulp van familie of vrienden, hebben behoefte aan gezelschap.
 
De gezelschapsdienst wil deze mensen ondersteunen. De vrijwilliger biedt hulp bij verplaatsingen in huis, begeleidt bij de maaltijd en zorgt voor ontspanning. Verzorgende en huishoudelijke taken behoren niet tot het takenpakket van de vrijwilliger. De gezelschapsdienst biedt zowel dag- als nachtopvang aan. Vrijwilligers bepalen zelf wanneer ze willen bijspringen en zijn verzekerd. Op regelmatige basis kunnen ze genieten van vorming en bijeenkomsten met andere vrijwilligers. Heb je interesse om je in te zetten als gezelschapsdame of –heer, neem dan contact op met de stedelijke sociale dienst op het stadhuis.
 
 
Blikvangers verdwijnen uit straatbeeld
Het schepencollege besliste onlangs om alle ‘blikvangers’ uit de straten te laten verwijderen. De voorbije jaren is gebleken dat deze blikvangers hun doel missen en sluikstorten aanmoedigen. De meeste bevatten bijna uitsluitend afval dat elders thuis hoort.
 
 
Geen zitdag Woningfonds en Minder validen
In de maanden juli en augustus houden de organisaties Woningfonds en Minder validen geen zitdag in het stadhuis. Vanaf september kan je wel terug langs komen voor een gesprek.
 
 
Test elektronische sirenes
Op donderdag 5 juli worden de sirenes getest van de risicozones rond Seveso- en nucleaire bedrijven. De toestellen worden steeds in werking gesteld tussen 11.45u en 13.15u. Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC alarmsignaal geven (nucleair, biologisch, chemisch). Na dit signaal zal uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap 'proefsignaal' weerklinken. Op het grondgebied van Geel staan zo'n 18 sirenes verspreid.
 
 
Verschillende wegenwerken begin juli
Begin juli staan wegenwerken gepland op verschillende locaties. Op 2, 3 en 4 juli worden plaatselijke herstellingen uitgevoerd op Steentjesblok, Kemeldijk en Ganzenstraat. Op 4 juli wordt in de Diestseweg een bouwkraan weggenomen Hiervoor dient Diesteweg volledig afgesloten te worden. Dit betekend dat de Collegestraat en Pas gezien doodlopende straten worden en ook afgesloten worden voor doorgaand verkeer. Het stadsbestuur maakt van de gelegenheid gebruik om de asfaltverharding op het kruispunt Kollegestraat - Diestseweg te vernieuwen en belijning te plaatsen in Pas, ter ondersteuning van de enkelrichting. In Pas geldt tijdens de werken een parkeerverbod. Plaatselijk verkeer van Pas en Markt wordt uitzonderlijk omgeleid via Peperstraat.
 
 
Brieven gemeentebestuur Westerlo in Geelse brievenbussen
De gemeente Westerlo is bezig met het invoeren van reflecterende huisnummers. Inwoners kregen hierover een infobrief. Per vergissing ontvingen ook enkele Gelenaars uit aangrenzende straten dergelijke brief. Zij mogen de informatie negeren. Het gemeentebestuur excuseert zich voor eventuele ongemakken.
 
 
Grote vraag naar Speelfabriekpasjes
In het voorjaar besliste de jeugddienst om de Speelplein- en Grabbelpaswerking onder te brengen in overkoepelde werking, namelijk de Speelfabriek. Die richt zich tot kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar. Met een Speelfabriekpasje kunnen kinderen zich van 9 juli t.e.m. 17 augustus van 9u tot 17u uitleven tijdens spelletjes, workshops, uitstappen en veel meer. Een pasje kost 3 euro, om deel te nemen aan activiteiten betaal je per halve dag nog eens 3 euro. Heeft jouw kind nog geen pasje? Spring dan binnen bij jeugddienst De Bogaard of surf naar www.jeugdgeel.be. Wij bezorgen jouw kind een supertoffe vakantie!
 
 
De Speelfabriek zoekt animatoren
Gezien het succes van de Speelfabriekpasjes is de jeugddienst op zoek naar extra animatoren voor de Speelfabriekwerking in juli en augustus. Ben jij een enthousiaste animator, minstens 16 jaar oud en kan je spelen, zingen, dansen, ravotten, springen, tuimelen, rennen en vliegen met de kinderen? Bezorg ons dan snel een ingevulde inlichtingenfiche. Die kan je downloaden via www.jeugdgeel.been ‘vakantiewerking’.
 
 
De schatten van Vlieg in het Gasthuismuseum
Vlieg, het vrijetijdslabel voor families van CultuurNet Vlaanderen, organiseert voor de 6de keer op rij een zomeractie. Vlieg wil drempelverlagend werken met als doel kinderen en gezinnen effectief aanzetten tot cultuurparticipatie. Tijdens de maanden juli en augustus kan je in het Gasthuismuseum op zoek naar de schat van Vlieg. Dit jaar heeft Vlieg diamantjes verstopt in de schatkist. Maar vooraleer je aan deze schatkist komt, moet je verschillende opdrachten uitvoeren of vragen oplossen. Heb je de schatkist gevonden? Dan mag je er een diamant uithalen. Toon dit pakje aan de balie en je krijgt een mooie prijs.  Je krijgt ook een vergrootglas om de geheime code te zoeken. Met die code maak je kans op een step en gouden Vliegpas!
 
 
Op stap met de stadsgids
Op zondag 1 juli kan je om 14 u aansluiten bij de gratis begeleide stadswandeling ‘De wateringen: van hei tot wei’. De wandeling voert je mee langs een typisch Kempens landschapsmonument dat in de loop van de 19de eeuw bedacht werd door ingenieurs en uitgevoerd werd door arme keuterboertjes. De wandeling start aan de kapel van Sas 7, Brijloopsedijk en duurt ongeveer twee uur. Het parcours is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s.
 
Wat zijn wateringen? Hoe werkt of werkte dit systeem? Wat heeft het Kempens Kanaal hiermee te maken? Waren Koning Leopold I en baron Coppens betrokken partij? Zeggen betekenen de termen ‘prisendeau’,‘spijssloot’ en ‘waterbaas’? Op deze vragen zal de gids je met plezier een antwoord geven. Tijdens de wandeling kom je restanten tegen van de wateringen. Aan de hand van foto’s en schetsen, legt de gids uit hoe deze ons Kempens oerlandschap zo ingrijpend veranderd hebben.