•Week van de Begraafplaatsen•Vreemdelingendienst gesloten op 31 mei•Dwarsliggers in de bib•Vertel je verhaal met een verteltheater•Stads- en ocmwdiensten gesloten •In juni fietslabelactie in je buurt

Week van de Begraafplaatsen
Van 26 mei tot 3 juni vindt in meer dan twintig Europese landen de Week van de begraafplaatsen plaats. In Vlaanderen sloegen twee funeraire verenigingen, Epitaafen Grafzerkje, opnieuw de handen in mekaar om zo veel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten warm te maken voor het initiatief. In Geel kan je op zondag 3 juni een rondleiding volgen in de Sint-Dimpnakerk en het omliggende kerkhof.
 
Eerst krijg je een toelichting over de begrafenistradities van vroeger: over rouwen, het aankondigen van een sterfgeval, de rol van de buren, de begrafenis en het begrafenismaal. Vervolgens bezoek je de Sint-Dimpnakerk, met aandacht voor de zerken en de voorstelling van hemel en hel. Om af te sluiten volgt een rondleiding met gids over het oud Sint-Dimpnakerkhof.
 
De uitleg met rondleiding duurt ongeveer twee uur. Wie erbij wil zijn, komt op zondag 3 juni om 14u naar het Gasthuismuseum, Gasthuisstraat 1. De groep is beperkt tot 30 personen, dus inschrijven is noodzakelijk. Dat kan tot en met donderdag 31 mei. Deelnemen is gratis.
 
 
Vreemdelingendienst gesloten op 31 mei
Op donderdag 31 mei zal de stedelijke vreemdelingendienst in de namiddag gesloten zijn. De medewerkers volgen die dag een opleiding.
 
 
Dwarsliggers in de bib
Een ‘Dwarsligger’ is een compleet boek in zakformaat: klein en licht als een mobiele telefoon en 100% leesbaar. Daardoor kan je een Dwarsligger altijd en overal lezen. Ideaal voor onderweg, op vakantie en in bed. In het aanbod vind je verhalen van o.a. Jane Austin, Jonathan Safran Foer, Nicci French, Herman Koch, Saskia Noort, Sarah Waters, Adriaan Van Dis en Dimitri Verhulst. De Dwarsliggers zijn in de bib terug te vinden bij de boeken voor volwassenen, genres.
 
 
Vertel je verhaal met een verteltheater
Sinds kort kan je in de bib een Kamishibaitheater met vertelplaten uitlenen. Kamishibai is een vorm van Japansverteltheater waarbij een verhaal via grote vertelplaten wordt verteld. Voor het Kamishibaitheater moet je aan de hoofdbalie zijn. Het is enkel door volwassenen uit te lenen. De vertelplaten vind je bij Opvoeding en Onderwijs op de jeugdafdeling.
 
 
Stads- en ocmwdiensten gesloten
Op maandag 28 mei zijn alle stads- en ocmwdiensten gesloten. Dit naar aanleiding van het verlengde Pinksterweekend. Het stedelijke zwembad is gesloten zondag 27 mei, maar wel open op maandag, volgens de openingsuren die gelden op een normale zondag.
 
 
In juni fietslabelactie in je buurt
In juni organiseren de gemeenschapswachten in samenspraak met de lokale politie voor de derde keer een fietslabelactie in de Geelse parochies. Je kan in je buurt je fiets gratis laten kenmerken met een gepersonaliseerde sticker. Het labelen is gratis. De exacte data en locaties vind je terug in stedelijke infoblad InfoGeel dat begin juni in je bus valt. Maandelijks organiseert de politiezone ook een labelmoment in het hoofdkantoor op de Werft. Dit gaat telkens door op de derde dinsdag van de maand tussen 13u en 21u. De labels worden onmiddellijk aangebracht. Inwoners kunnen ook een fietslabel aanvragen via www.pzglm.be, de wijkagent, telefonisch of aan het loket van het hoofdkantoor.