• Inburgeringscoaches gezocht• Voordelig na-isoleren van buitenmuren• Winterwandeling Vaartketsers• Verkoop afgevoerde materialen in bib• Leeskring in de bib

Inburgeringscoaches gezocht
De diversiteitsdienst is op zoek naar kandidaten die zich willen engageren voor het project ‘Samen inburgeren’. Binnen dit project worden duo's gevormd die minstens elke twee weken afspreken om activiteiten te ondernemen die ze zelf leuk vinden. Het project loopt van maart tot december.
 
Een inburgeraar is iemand die nog maar een beetje Nederlands praat en meer mensen, diensten en plaatsen in Geel wil leren kennen. Een inburgeringscoach is thuis in de Geelse samenleving en spreekt goed Nederlands. Zo ondersteunt de coach de inburgeraar om zich sneller en beter thuis te voelen in de nieuwe omgeving.
 
Ben je geïnteresseerd in andere culturen? Kook je misschien graag en wil je wel wat nieuwe, exotische recepten leren? Wil je graag een gemotiveerde inburgeraar helpen om zijn weg in Geel beter te vinden? Ben je zelf nieuw in Geel en wil je de stad beter leren kennen? Schrijf je dan in voor 11 februari via onderstaande gegevens.
 
meer info: diversiteitsconsulent, 014 56 60 78, virginie.hannes@geel.be
 
 
Voordelig na-isoleren van buitenmuren
Zijn de muren van je huis niet of slechts heel weinig geïsoleerd? Besef dan dat er heel wat warmte ontsnapt langs deze weg. Indien je dak goed geïsoleerd is, kan een volgende stap naar een lagere energiefactuur zijn om je muren bij te isoleren. Met de modernste technieken kan dit zeer eenvoudig zonder dat er breekwerken moeten gebeuren.
 
Om de investering te verkleinen en iedereen aan te moedigen om zijn muren te isoleren, organiseert de gemeente een samenaankoop van muurisolatie. De organisatie verloopt in samenwerking met IOK en de gemeenten Geel, Kasterlee en Meerhout. Zowel het inspuiten van spouwmuren als het van buitenaf bij-isoleren van de muur behoren tot de mogelijkheden.
 
Vrijblijvend inschrijven kan op www.iok.be of bij de infocel technische dienst op het stadhuis. Wil je graag meer informatie, kom dan naar de infoavond op 4 februari in fuifzaal De Waai op de Werft 28. De infoavond start om 20u en is gratis. Inschrijven is niet nodig.
 
Het vastleggen van de voorwaarden en de factoren die bepalen welke bedrijven gekozen worden, gebeurt door een stuurgroep van mensen die hun muren willen laten isoleren. Deze stuurgroep komt samen op donderdag 21 februari om 19.30u in de polyvalente zaal in het gemeentehuis van Kasterlee. Wil je deel uitmaken van deze stuurgroep? Duid dit dan aan bij je inschrijving.
 
meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be
 
 
Winterwandeling Vaartketsers
Op zondag 27 januari kan je aansluiten bij de gratis wandeling ‘Op stap met de gids: winterwandeling Vaartketsers’. Wandel mee met de stadsgidsen en ontdek meer over Geel tijdens deze twee uur durende interessante wandeling. Een kanaal noemt men in de Kempen een ‘vaart’. De schepen die op de kanalen voeren, werden eerst door mensen, daarna door paarden en nog later door tractoren voortgetrokken. De hoefijzers van de paarden ketsten af op de grindkeien van het jaagpad en zorgden voor een typisch ‘kets’ geluid. ‘Ketsen’ wordt door Van Dale ook verklaard als ‘een trekschuit met paard voorttrekken’.  De wandeling gaat van start aan café ‘Den Thijs’. Deze herberg was midden de 19de eeuw een primitief logementshuis voor de voerlui die de materialen langs de kanaaldijk vanuit Limburg naar Antwerpen ‘ketsten’. De gidsen nemen je mee langs het natuurreservaat ‘Neerhelst – De Botten’. Je zal merken dat dit reservaat goed onderhouden wordt onder beheer van Natuurpunt.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be
 
 
Verkoop afgevoerde materialen in bib
De bib is opnieuw gestart met een doorlopende verkoop van afgevoerde materialen. Het is één rek dat wekelijks wordt aangevuld. Het betreft zowel boeken als cd’s. De kostprijs per stuk bedraagt 0,50 euro.
 
meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be
 
 
Leeskring in de bib
Op zaterdag 26 januari kan je om 10u in de bib aansluiten bij een nieuwe bijeenkomst van de leeskring. Het boek dat deze keer besproken wordt is ‘Kind van een vreemde’ van Alan Hollinghurst. Deze schrijver, wetenschapper en journalist maakte naam met onder meer ‘De zwembadbibliotheek’. Homoseksualiteit is in zijn werk een terugkerend motief. In ‘Kind van een vreemde’ volgen we het leven van een jong meisje tot oude vrouw. Een in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde dichter, vriend van haar broer, schreef een gedicht voor het jonge meisje. De overschatte dichter krijgt een cultstatus, maar zijn familie en de hare zijn voorgoed met elkaar verbonden. Via vijf hoofdstukken (en locaties) volgen we haar leven en krijgen we een zedenschets van Engeland in de 20ste eeuw voorgeschoteld: het verval van de aristocratie, de rol van het geheugen, liefde en hartstocht (homo en hetero). Via een (soms te) groot aantal personages, intriges en ontwikkelingen komt het tot ons, zinderend van spanning en ingehouden erotiek, met veel humor, stilistisch en compositorisch bijzonder knap, ondanks sommige redactionele slordigheden. Vijfhonderd pagina's familie- en maatschappijgeschiedenis in een moderne historische roman voor lezers met een stevige spanningsboog. Bekroond met de Man Booker Prize.
 
meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be