•Gelenaren gratis naar BK Wielrennen•Letterfretter voor kinderen•Workshop ‘motiveren en begeleiden van vrijwilligers’•Eurofeesten zoekt gastgezinnen•Op stap met de gids•Avondconcert Les Yeux Blues•...

Gelenaren gratis naar BK Wielrennen
Op zondag 24 juni ontvangt Geel het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor Elites. Een toegangskaartje kost 15 euro, behalve voor Gelenaren. Stadsbestuur en organisatiecomité vinden het belangrijk dat Gelenaren gratis kunnen genieten van dit uniek sportgebeuren. Vanaf 1 maart kan iedere Geelse burger via www.bkgeel.be zijn of haar gratis ticket downloaden en afdrukken. Mensen zonder internettoegang kunnen terecht bij de dienst onthaal van het stadhuis. Elke inwoner kan één gratis en strikt persoonlijk ticket krijgen. Dit ticket toon je samen met je identiteitskaart aan de kassa van het BK. Je krijgt dan een inkombandje in ruil. Wielerfanaten wachten best niet langer om hun gratis toegangsbewijs aan te vragen.


Letterfretter voor kinderen
Op zaterdag 24 maart kunnen 4 tot 12-jarigen hun literaire hart ophalen tijdens Letterfretter, een verrassingsdag voor leesbeesten, luisteraars en doeners. Op www.geel.be vind je het volledige aanbod aan activiteiten waarvoor je je die dag kan inschrijven. De activiteiten staan geprogrammeerd in de bib, cc de Werft, De Waai en De Waaiburg en vinden plaats tussen 13.30u en 17u. Inschrijven kan t.e.m. 19 maart op www.letterfretterantwerpen.be of via de stedelijke bib.



Workshop ‘motiveren en begeleiden van vrijwilligers’
Zit je in het bestuur van een vereniging en wil je werk maken van gemotiveerde vrijwilligers. Wil je de vrijwilligers die je in je vereniging hebt, enthousiast houden? Wat is jouw rol? Hoe ga je met je vrijwilligers om? Waarom komen ze, waarom blijven ze, waarover klagen ze en waarom stoppen ze? Hoe kan je door een effectieve begeleiding inspelen op de behoefte en motivatie van vrijwilligers? Kom het allemaal te weten tijdens de workshop ‘motiveren en begeleiden van vrijwilligers’. Die staat gepland op zaterdag 24 maart van 9.30u tot 16u in de cc de Werft en is een organisatie van de cultuurdienst i.s.m. Vormingplus Kempen. De cursus is gratis. Inschrijven doe je via onderstaande gegevens.


Eurofeesten zoekt gastgezinnen
Tijdens de Eurofeesten in augustus ontvangt onze stad zo’n vijfhonderd buitenlandse gasten. Om hen te laten proeven van het echte Geel is de organisatie op zoek naar gastgezinnen. Iedereen kan zich kandidaat stellen als gastgezin om één of meerdere buitenlanders tijdelijk onderdak te verschaffen. Van de families wordt verwacht dat ze hun gasten naast een bed ook een ontbijt en, afhankelijk van het programma, een middag- en avondmaal aanbieden. Een unieke ervaring en nieuwe vrienden gegarandeerd! Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Toerisme Geel.


Op stap met de gids
Op zondag 4 maart kan je aansluiten bij de gratis en begeleide stadswandeling ‘Geel in de Tweede Wereldoorlog’. De wandeling start om 14 aan het toerismehuis en duurt twee uur. Het parcours is toegankelijk voor buggy's en rolstoelen.

Hitler gaf op 10 mei 1940 het bevel België binnen te vallen. Met een indrukwekkende opmars werd ons land overrompeld. Op 28 mei 1940 kondigt koning Leopold III de capitulatie aan. Ons land wordt bezet door de Duitsers. De meeste Gelenaars proberen vooral te overleven. Gedurende de bezetting hanteerde het gros van de Belgische bevolking en de gezagdragers de politiek van het minste kwaad. De gids vertelt over het leven in Geel gedurende de oorlog en de zware gevechten die gepaard gingen met de bevrijding in september 1944.


Avondconcert Les Yeux Blues
Op dit avondconcert brengt het gezelschap Les Yeux Bleus Europese Folk met vleugjes uit andere continenten en de jazz. Les Yeux Bleus beschrijft een grote boog van Oost- en West-Europa over de Atlantic tot in Amerika. Het accordeon laat de tango dan ook niet onaangeroerd. Drie violen en een basbasbas snijden scherp in alle soorten tunes, horas, klezmer en standards. Doorheen deze ingrediënten is percussie en improvisatie verweven. De musici van Les Yeux Bleus genoten professionele opleidingen aan verschillende conservatoria en vonden elkaar na jaren ervaring op het terrein van de folk en de wereldmuziek. Afspraak op vrijdag 2 maart om 20u in de concertzaal van de muziekacademie. De toegangsprijs bedraagt 6 euro. Wie jonger is dan 18 jaar betaalt 3 euro. Gezinnen betalen 12 euro.


Vrijwilligers gezocht voor wekelijkse G-zwemlessen
Zgeel organiseert in samenwerking met Avalympics vzw en de Geelse sportdienst wekelijks zwemlessen voor personen met een handicap. Naast de zwemtrainingen op dinsdag vinden er ook zwemlessen plaats elke zaterdag van 17 tot 18u in het stedelijk zwembad van Geel. Hiervoor is Zgeel dringend op zoek naar mensen die deze lessen mee willen begeleiden. Op 10 maart om 15.30u is er een infomoment voorzien voor wie interesse heeft. Je kunt terecht in het vergaderlokaaltje van het stedelijk zwembad in Geel. Aansluitend kun je al meteen praktijkervaring opdoen in het water. Gelieve in te schrijven als je wil deelnemen.

Laatste fase werken aan Minderhinderkruispunten gaat in
De werkzaamheden aan de Minderhinderkruispunten in en rond Geel zijn midden 2011 van start gegaan en verlopen vlot. Inmiddels zijn al zes kruispunten volledig aangepakt en kan gestart worden met de resterende vijf kruispunten. Op donderdag 1 maart starten alvast werken op een aantal van die kruispunten. Het betreft de kruispunten Nieuwe Baan (N174)-Geel-Oost, Ring van Geel (R14)-Koning Albertstraat en Nijverheidsstraat-Heieinde. Op www.noordzuidkempen.be vind je een overzicht van alle data en plannetjes.
De werken aan de elf minderhinderkruispunten passen binnen het mobiliteitsproject Noord-Zuid Kempen. De ingreep omvat de aanleg van twee rotondes met fly-over aan het afrittencomplex Geel-West en een nieuwe verbinding tussen Geel en Kasterlee (N19g). Die werken zullen duren tot midden 2014 en moeten voor een betere ontsluiting van de Kempen zorgen. Lokaal zal de bereikbaarheid van Geel sterk verbeteren, de leefbaarheid in Kasterlee zal erop vooruitgaan en het woon-werkverkeer in de regio zal vlotter verlopen.