• SAIO wandelt voor drinkbaar water in Cambodja • Voorstelling resultaten archeologisch onderzoek• Klassieke muziek beluysteren

SAIO wandelt voor drinkbaar water in Cambodja
Op zondag 3 februari 2013 organiseert de stedelijke basisschool SAIO een wandeling ten voordele van de vzw Kinderen van Cambodja. De vzw zet projecten op poten rond water, gezondheid en onderwijs in Cambodja. Tussen 13u en 15u kan je in de school, Billemonstraat 77, inschrijven voor een stadswandeling van 5 km of een natuurwandeling van 12 km. Na de wandeling staat er koffie, gebak of een lekkere tas soep klaar in de refter. Ook niet-wandelaars zijn van harte welkom!
 
In Cambodja sterft één kind op vijf voor het de leeftijd van vijf jaar heeft bereikt. Besmet water en eenzijdige voeding zorgen voor verzwakking en ondergewicht. Met de opbrengst van de wandeling sponsort SAIO de bouw van waterputten in Cambodja. De aanzet is het levensverhaal van Ruan. Hij werd geadopteerd door een Belgisch gezin. Toen hij in 2003 zijn Cambodjaanse moeder, broers en zussen terugvond, besloot hij om zijn familie en tegelijkertijd ook het hele dorp te helpen. Ondertussen heeft hij al heel wat verwezenlijkt met eigen middelen en steun van familie en vrienden in België.

Op vrijdag 18 januari komt Ruan het project voorstellen in SAIO. Op die manier krijgen de leerlingen meer inzicht in het leven van leeftijdsgenootjes die het minder goed hebben. Ook tijdens de lessen wordt verder gewerkt rond het thema. Om hun steentje bij te dragen maken de leerlingen knutselwerkjes om tijdens de wandeldag te verkopen. Meer informatie over de vzw Kinderen van Cambodja vind je op www.cambodja.org.
 
meer info: Lieve Dams, 014 56 64 20, lieve.dams@geel.be
 
 
Voorstelling resultaten archeologisch onderzoek
Eind 2010 streek een ploeg archeologen neer in de Eikevelden, waar de stad Geel ging starten met de realisatie van sport- en spelpark St.-Dimpna. In 2006, bij de aanleg van het nieuwe OCMW-complex, bleek al dat het projectgebied een rijke bewoningsgeschiedenis met zich mee draagt. Daarom werd op aanbevelen van het agentschap Ruimte en Erfgoed een vooronderzoek uitgevoerd. De resultaten die daaruit voort kwamen, bleken veelbelovend. Uiteindelijk zou het team van Condor Archeological Research het gebied gedurende verschillende maanden meter per meter afgraven.
 
Tijdens het onderzoek kwamen vele archeologische sporen aan het licht uit verschillende periodes. Zo vonden de archeologen vier hoofdgebouwen uit de ijzertijd (circa 800-50 v. Chr.), één boerderijerf uit de volle middeleeuwen (10de-12de eeuw na Chr.) en talloze kleinere bijgebouwen of spijkers, die dienden als opslagruimtes voor etenswaren. Er werden ook enkele waterputten gevonden uit de middeleeuwen. Naast deze bewoningssporen kwamen ook sporen van een groot grafveld uit de metaaltijden (2000-50 v. Chr.) aan het licht. En het is deze laatste ontdekking die de archeologische site zo uniek en interessant maakt. Zo'n grafveld komt volgens de archeologen in Vlaanderen slechts uiterst zeldzaam aan de oppervlakte. De combinatie van het grafveld met een nederzetting is echt uitzonderlijk. In Geel bleek alles bovendien erg goed bewaard.
 
Op vrijdag 25 januari organiseert het Geels Geschiedkundig Genootschap in samenwerking met het stadsarchief een lezing waarbij de archeologen zelf de resultaten van de archeologische opgraving komen voorstellen. Ze zullen uiteenzetten hoe het onderzoek in zijn werk ging, welke sporen werden gevonden en wat deze vertellen. Ook zullen ze ingaan op het belang van de site voor het archeologisch onderzoek. De lezing staat gepland in het Wijnhuis in de Stationsstraat en start om 20u.
 
meer info: archief, 014 56 66 93, archief@geel.be
 
 
Klassieke muziek beluysteren
Schrik van klassieke muziek? Kom dan op maandag 21 januari om 13.30u eens 'luysteren' in dienstencentrum Luysterbos! Onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger geniet je van de mooiste klassieke melodiën. Geen kennis vereist!
 
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be