•Snoei mee tegen kanker! •Herstellingswerken aan wegen•Speelplaats niet beschikbaar als parking tijdens zaterdagmarkt•Leeskring in de bib•Infoavond afbakening kleinstedelijk gebied•Doe mee aan de grote verkeerstoets•Werken aan op- en afrit Geel-Oost

Snoei mee tegen kanker!
 
Breng je taxussnoeisel naar het containerpark en ondersteun mee de strijd tegen kanker. Boomkwekerij Van Hulle, initiatiefnemer van de actie ‘Vergroot de hoop’, schenkt per ingezamelde m³ taxussnoeisel 50 eruo aan onderzoeksprojecten over de behandeling van kanker.
 
De actie loopt van 15 juni tot en met 1 augustus. Stel de snoei van je taxushaag of -struik nog even uit tot in die periode en breng de scheuten naar het containerpark. Die scheuten bevatten baccatine, een stof die onontbeerlijk is voor de productie van heel wat medicijnen tegen kanker. Voor 1 kg baccatine heb je 12 ton vers taxussnoeisel nodig.

De organisatoren geven enkele richtlijnen mee. Snoei niet als het regent; hou het snoeisel droog. Het betreft uitsluitend jonge, niet houtachtige scheutjes van maximum 20 tot 30 cm lang. Vang het snoeisel bij voorkeur op een doek op. Meng het niet met ander snoeisel of bladeren. Breng het snoeisel binnen de 24 uur naar het containerpark.
 
meer info: www.vergrootdehoop.be
 
Herstellingswerken aan wegen
 
Van 30 mei t.e.m. 10 juni worden Heistraat, Fittelaarsdijk en Meeuwstraat voorzien van een nieuw wegdek. Lokale herstellingen worden uitgevoerd in volgende straten: Wilgenstraat, Hollandsebaan, Laarsveld, Roggendries. De herstellingswerken zijn in de meeste gevallen het gevolg van de voorbije strenge winters.
 
meer info: infocel, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be
 
Speelplaats niet beschikbaar als parking tijdens zaterdagmarkt
 
Op zaterdag 28 mei zal de speelplaats van KOMPAS en SAG niet beschikbaar zijn als parkeerruimte voor de zaterdagmarkt. Die dag gaat het schoolfeest door. Parkeren kan dan nog wel op de parking aan de bib en de centrumparkings aan het zwembad en in de Nieuwstraat.
 
meer info: lokale economie, 014 56 60 90, economie@geel.be
 
Leeskring in de bib
 
Een leeskring bestaat uit een groep mensen die maandelijks bijeen komen om te praten en discussiëren over boeken. Op zaterdag 21 mei om 10u wordt in een nieuwe leeskring het boek ‘Het feest van de bok’ van Mario Vargas Llosa besproken. De titels worden in overleg met de groep gekozen. Iedereen welkom.
 
meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be
 
Infoavond afbakening kleinstedelijk gebied
 
De provincie Antwerpen maakt voor verschillende regio's in Geel een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) op dat het gewestplan wijzigt. Voor gronden binnen deze regio's wordt een nieuwe bestemming bepaald. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor bijkomende woningen, bijkomende bedrijvigheid en andere bovenlokale functies.
 
Binnen de regio's Brukel, Laar en Gansakker voorziet het uitvoeringsplan zones voor nieuwe woningen. Gronden in de omgeving van de Katholieke Hogeschool Kempen krijgen een nieuwe bestemming om de uitbreiding van de KHK, en ook nieuwe bedrijven en woningen mogelijk te maken. Het PRUP voor militair domein Kievermont creëert mogelijkheden voor recreatie, lokale bedrijvigheid en ontspanning. Ook de herstructuring van het kleinhandelslint op de Antwerpseweg en een nieuwe secundaire weg tussen de weg Geel-Retie (N118) en de ring van Geel (N19/R14) zijn opgenomen.

Tijdens een openbaar onderzoek van de PRUP's van 9 mei tot en met 7 juli krijgen eigenaars of betrokkenen de kans om opmerkingen of bezwaren bij de plannen in te dienen. Op dinsdag 24 mei organiseert provincie Antwerpen i.s.m. stad Geel een infoavond om de verschillende provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen toe te lichten. De infavond start om 20u in het auditorium van de Katholieke Hogeschool Kempen, Kleinhoefstraat 4.

meer info: provincie Antwerpen, 03 240 67 64, Lutgarde.janssens@admin.provant.be
 
Doe mee aan de grote verkeerstoets
 
Op donderdag 26 mei 2011 kunnen leerlingen van het vijfde leerjaar voor een tweede keer meedoen aan ‘De Grote Verkeerstoets’ van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Bij deze toets moeten de leerlingen meerkeuzevragen beantwoorden aan de hand van foto’s en filmpjes. Na de test kan je onmiddellijk het resultaat zien en wordt feedback gegeven. Zo krijgen leerkrachten of scholen een beeld van wat de kinderen over verkeer weten. Deelnemen is gratis en kan klassikaal, in groepjes of individueel. Uiteraard moet je als school wel beschikken over minimum één pc met internetverbinding. Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande website. Vorig jaar deden maar 831 scholen mee.
 
meer info: www.verkeerstoets.be
 
Werken aan op- en afrit Geel-Oost
 
Volgend weekend staan werken gepland aan het op- en afrittencomplex Geel-Oost.
De op- en afrit richting Antwerpen zijn afgesloten vanaf donderdag 19 mei, 20 u tot vrijdag 20 mei, 5u en vanaf vrijdagavond 20 mei, 20 u tot zondag 22 mei, 5u. Tijdens de werken wordt het verkeer dat de afrit wil nemen omgeleid via Geel-West en de calamiteitenroute F.
 
meer info: infocel, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be
 
Opendeurdagen chemische bedrijven
 
Naar aanleiding van het ‘Internationaal jaar van de chemie’ zetten chemische bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. In Geel kan je op zondag 22 mei een kijkje nemen bij Janssen Pharmaceutica (van 10u tot 17u) en BP (van 10u tot 18u).
 
In 2011 is het is precies 100 jaar geleden dat mevrouw Curie de nobelprijs chemie mocht ontvangen voor haar baanbrekend onderzoek naar radium en polonium. Deze erkenning geeft niet alleen aan hoe essentieel chemie is voor onze samenleving, maar ook hoe belangrijk kennisontwikkeling is voor de chemiesector en voor de maatschappij in haar geheel.
 
meer info: www.bpgeel.been www.janssenpharmaceutica.be