Korte berichten van het stadsbestuur Geel

Testen elektronische sirenes
 
Donderdag 7 april vindt een test van de elektronische sirenes plaats. Tussen 11.45u en 13.15u worden de toestellen in werking gesteld. Op het ogenblik van de test zal de sirene een gemoduleerde huiltoon produceren die na een korte periode herhaald wordt. Na dit signaal klinkt de gesproken boodschap ‘proefsignaal’.
 
meer info: 0800 94 113, www.ciriscentrum.be
 
April is stripmaand in de bib
 
In april staat in de bib de strip in de kijker. Je kan de hele maand de fototentoonstelling ‘Tekenaars’ van Bart Van der Moeren bezoeken.  Bijna twintig jaar lang ging Bart Van der Moeren op pad voor het maken van veertig fotoportretten. Het leverde een indrukwekkende doorsnede op van het Vlaamse striptekenaarsgild. Er is ook een catalogus beschikbaar, een boek waarin alle foto’s opgenomen werden.
 
Op donderdag 7 april kan je van 20u tot 22u ook luisteren naar een lezing door de Molse stripauteur Steven Dupré, winnaar van de St.-Michielsprijs in 2009. Hij vertelt over zijn manier van werken doorheen de jaren. Van het ambachtelijke werk met het tekenen met de hand tot aan het digitale werk met computers zal hij de technologie van het stripmaken van de laatste jaren toelichten. Momenteel is hij volop bezig aan ‘Midgard’, een strip met 241 pagina’s over een buitenaards wezen dat in de glorieperiode van de Vikingen op de aarde terecht komt. Een mix tussen sciencefiction en mythologische elementen. Deelnemen is gratis. Je moet wel inschrijven.
 
meer info: bib, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be
 
Werf vrijwilligers en win
 
Naar aanleiding van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk lanceert de provincie Antwerpen de 'Prijs voor wervingscampagnes naar vrijwilligers'. Hiermee wil de provincie vrijwilligersorganisaties belonen voor het voeren van een op maat van de organisatie geschreven wervingscampagne naar vrijwilligers.
 
Zowel vzw's, feitelijke verenigingen als lokale besturen uit onze provincie kunnen meedingen. Het moet gaan om een originele en nieuwe actie die de organisatie nog wil gaan uitvoeren. Zowel grote als bescheiden acties komen in aanmerking. Er zijn verschillende geldprijzen te winnen van 250 tot 2 500 euro. In totaal zal de provincie een bedrag van 10 000 euro verdelen over achttien organisaties. Voorstellen kunnen tot 1 mei ingediend worden.
 
meer info: www.provant.be/vrijwilligerswerk.
 
Brengersactie Kringloopwinkel
 
In april 2011 willen alle Kringwinkels in Vlaanderen het brengen van goederen opnieuw een flinke duw in de rug geven.  Op termijn hoopt de Kringloopwinkel per persoon 10 kg aan herbruikbare goederen in te zamelen.  Dat betekent een stevige winst voor het milieu en de sociale tewerkstelling. Breng dus de spullen die je niet meer nodig hebt maar die nog bruikbaar zijn naar de Kringwinkel in je buurt, Kringwinkelcontainer op het containerpark of laat ze gratis ophalen door de Kringwinkel. Want opruimen lucht op. En zo krijgen je spullen een nieuw leven! Brengers worden bovendien beloond met een originele attentie!  

meer info: Kringwinkel, 015 23 73 93, info@dekringwinkelzuiderkempen.be
 
Compostmeesters in het park
 
Op zaterdag 2 april kan je tussen 9u en 12u de stedelijke compostmeesters aan het werk zien in het stadspark, bij het paviljoen. De compostmeesters laten je zien hoe je zelf compost kunt maken van je GFT-afval, gazonmaaisel, bladeren en snoeihout. Je kan er terecht met al je vragen over thuiscomposteren. Zij zijn wandelende compostencyclopedieën met een hoop ervaring die ze graag met je delen.
 
meer info: infocel, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be
 
Themawandeling met gids
 
Toerisme Geel en de Geelse gidsen organiseren op zondag 3 april de begeleide stadswandeling ‘Geel vroeger en nu’. Volg de gids op een uitzonderlijke ontdekkingstocht. Weet je nog wat een 'noveen' is? Waarvoor staat 'Kogeka'? Hoe herdenkt Geel zijn oorlogsslachtoffers? Verneem hoe het gedachtegoed van kunstschilder Magritte zichtbaar is aan de bibliotheek. Breng een bezoek aan de 'Eikenman' en wandel ‘Doorheen de Tijd’ in de Fabriekstraat. Dit alles en nog veel meer komt aan bod in een ontspannende en afwisselende rondgang doorheen het centrum. Deelnemen is gratis. De wandeling start om 14u aan het Toerismehuis op de Markt.
 
meer info: toerisme, 014 56 63 80, toerisme@geel.be
 
Wacko Woensdag op De Bogaard
 
Wacko Woensdag is een waanzinnig gebeuren elke laatste woensdag voor een schoolvakantie in en rond jeugdcentrum De Bogaard. Naar aanleiding van de paasvakantie staat een nieuwe editie gepland op woensdag 6 april. Op het programma staat een Singstarcontest, Skate-initiatie en DJ-workshop. Je kan doorlopend deelnemen aan Streetsoccer, volleybal en pingpong. Vanaf 13u deelt het JAC broodjes uit. Op is op. Deelnemen aan de activiteiten is gratis. Inschrijven is niet nodig.
 
meer info: jeugddienst, 014 56 68 00, jeugddienst@geel.be
 
Buitenspeeldag – Ronde van Geel
 
Naar aanleiding van de Vlaamse ‘Buitenspeeldag’ organiseren stadsbestuur en OCMW op woensdag 6 april van 13.30u tot 17u een ‘Ronde van Geel, het Belgisch Kampioenschap Buiten Spelen’. Ga met de fiets of te voet naar elk van de vijf speelpunten. Aan elk punt worden plezante spelen aangeboden. Indien je actief meespeelt, krijg je een schitterende ster. Wanneer je vijf sterren verzameld hebt, ben je een echte ‘Buitenspeelster’. Je kan aan elk speelpunt starten. Meld je aan en speel mee!
 
De vijf speelpunten zijn het stadspark, speelplein De Waaiburg, buitenterrein aan het zwembad, speelplein De Bogaard en petanqueterrein rusthuis Wedbos. Bedoeling is dat de kinderen onderweg begeleid worden door een volwassene (bijvoorbeeld ouders, grote broer of zus). Op elk speelpunt is begeleiding door een jeugdbeweging en/of de jeugddienst voorzien. Deelnemen is gratis. Na het bezoek aan drie speelpunten krijg je een leuk cadeautje en ding je automatisch mee naar de hoofdprijs: een kinderfiets!
 
meer info: jeugddienst, 014 56 68 00, jeugddienst@geel.be
 
Infoavond ‘slaap zacht’
 
In het kader van het project 'Fit in ons hoofd' organiseren de stedelijke preventiedienst en AZ St-Dimpna op donderdag 7 april om 19.30u een infoavond over slapen. In 'Slaap zacht, infoavond voor een goeie nacht' geeft dr. Viaene, arts van het slaaplabo informatie over wat slaap is, de verschillende fasen en eventuele oorzaken van slaapproblemen. Mieke Bellinckx, psychologe geeft enkele praktische hulpmiddelen voor een goede slaap. De infoavond gaat door op het stadhuis, in zaal 1.14. Deelnemen is gratis.
 
meer info: preventie, 014 56 63 74, preventie@geel.be