Nieuws vanuit het schepencollege
Heist wordt FairTradeGemeente
Heist-op-den-Berg krijgt officieel de titel van FairTradeGemeente. Het dossier kreeg een positieve beoordeling van de stuurgroep van FairTradeGemeenten. Aan alle criteria is voldaan, en dit mede dankzij het engagement van deelnemende winkels, horecazaken, scholen, verenigingen of bedrijven. Zij kiezen voor fairtrade- en/of lokale duurzame producten.

De Fairtradetrekkersgroep en Heist in de Wereld nodigen iedereen uit voor de plechtige huldiging van 'Heist-op-den-Berg FairTradeGemeente' op dinsdag 5 juni in Staminee De Living, Noordstraat 2 in Heist-op-den-Berg. De deuren gaan open om 19.30 uur en er is gratis receptie tot 21 uur. Steven Vroman, de Low Impact Man, brengt een mini-klimaatconferentie. Aansluitend is Staminee De Living nog open tot 23 uur.

Onderzoek KULeuven over samenwerking voetbalclubs
Op 19 oktober 2016 werd een raamakkoord ondertekend tussen het gemeentebestuur en alle Heistse KBVB-clubs. Dit raamakkoord houdt een wederzijds engagement tussen de Heistse voetbalclubs en de gemeente in waarbij de gemeente zich engageert om de clubs hulp te verschaffen vooral op infrastructureel vlak.

Andersom engageren de clubs zich om hun onderlinge samenwerking te intensifiëren op basis van opportuniteiten. Om die samenwerking te kunnen intensifiëren, is een duidelijk kader én externe deskundige begeleiding noodzakelijk om te kunnen slagen.

Op 29 augustus ging het college akkoord om volgende partners aan te stellen:

KULeuven voor de uitvoering van een wetenschappelijk vooronderzoek
ISB voor het begeleiden en faciliteren van samenwerking
Volt Coaching voor het creëren van een context van openheid en vertrouwen.

Het wetenschappelijke vooronderzoek werd door KULeuven gestart in november 2017 en afgerond in mei 2018. Op basis van een grondige literatuurstudie, analyse van documenten én een bevraging bij leden, clubbezoeken ter plaatse, werd het onderzoek gevoerd en beleidsaanbevelingen geformuleerd. Op 17 mei werden de belangrijkste conclusies uit het onderzoek toegelicht aan de betrokken voetbalclubs in de vorm van een presentatie.

De BMS-studie of het uiteindelijke onderzoeksrapport zelf bevat veel meer én meer gedetaileerde informatie dan op de presentatie kon gegeven worden. Ook dit eindrapport zal op zeer korte termijn aan de clubs overgemaakt. Dan volgt er met elk van de clubs een persoonlijke bespreking van de studie door ISB in het kader van de gesprekken rond samenwerking.

Na deze besprekingen zal KULeuven de studie ook officieel verspreiden via haar voorziene kanalen.

Nieuws vanuit de gemeente
Compostweekend
Tijdens het compostweekend willen de vrijwillige kringloopkrachten hun kennis van composteren en het gebruik van compost in de tuin delen. Op zaterdag 2 juni van 10 uur tot 14 uur kan je terecht op de infostand in het volkstuinpark Moretus. 

Open Kerkendag
Tijdens Openkerkendag op zondag 3 juni kan je een bezoek brengen aan alle kerken in Heist-op-den-Berg. Met als thema 'Erfgoed met vele gezichten' zetten we de vele kinderen in de kijker die aan de Heistse tekenacademie actief zijn. 

Infoavond baarmoederhalskanker
Kom op dinsdag 12 juni om 20 uur naar de gratis infoavond in CC Zwaneberg. Krista De Bondt, huisarts van opleiding, geeft meer uitleg en kan je vragen over baarmoederhalskanker beant­woorden.