Nieuws vanuit het schepencollege

Verkoop hout
In de Moretuswijk in Heist-op-den-Berg bevindt zich een rij met 25 populieren nabij de perceelgrens met het kasteelpark. Deze bomen zijn kaprijp en enkele exemplaren beginnen een gevaar te vormen voor de omgeving. Op het centraal speelplein aan de Boonmarkt, nabij de perceelgrens met Ten Kerselaere, bevindt zich eveneens een rij met 23 kaprijpe populieren.  

De gemeentelijke groendienst en milieudienst stellen voor om de kapping van de populieren te organiseren via vzw Bosgroep en het hout te verkopen. Het college gaat hiermee akkoord.

Na de kapping zal een heraanplanting volgen met inheemse bomen en struiken, die gefinancierd wordt met de inkomsten van de houtverkoop. 

Heist Lacht
Het college geeft toelating aan de dienst Toerisme om, in samenwerking met Canevents en vzw Horeca ’t Kruispunt, een tweede editie van Heist Lacht te organiseren op donderdagen 10, 17, 24, 31 juli en op donderdag 7 augustus.

Heist Lacht zal plaatsvinden in een stijlvolle, veilige tent die geplaatst wordt op de berghelling, in het parkje achter de oude dekenij. De afdeling Technische Zaken krijgt opdracht om het parkje achter de oude dekenij tijdig onkruidvrij te maken. 

Duurzaam gebruik pesticiden
Vanaf 1 januari 2015 geldt een verbod op het gebruik van pesticiden voor:

  • verharde terreinen die deel uitmaken van de openbare weg of die erbij horen (bv. wegranden, trottoirs, parkeerterreinen)
  • terreinen bij kinderopvang en scholen
  • terreinen die gebruikt worden voor een openbare dienst en die toegankelijk zijn voor het brede publiek of voor kwetsbare groepen (bv. parken, begraafplaatsen, sport- en recreatiedomeinen, speelplaatsen en speelterreinen)
  • alle andere terreinen die gebruikt worden voor een openbare dienst.


De afdelingen Technische Zaken en Bouw en Milieu stellen dan ook voor om vanaf 1 januari 2015 een nulgebruik van pesticiden na te streven. Het college gaat hiermee akkoord en brengt de Vlaamse Milieumaatschappij hiervan op de hoogte 

Rode Kruisveertiendaagse: van 24 april tot en met 8 mei

Het college verleent toelating aan het Rode Kruis, afdeling Heist-op-den-Berg, om tijdens de Rode Kruisveertiendaagse zelfklevers en Rode Kruisproducten huis-aan-huis te verkopen en op bepaalde kruispunten waar het verkeer geregeld wordt door verkeerslichten. 

Daarnaast krijgt het Rode Kruis toelating om Rode Kruisvlaggen aan vlaggenmasten te hangen ter hoogte van het Torengebouw, het Cultuurcentrum en de bibliotheek van Itegem. De vlaggen mogen het verkeer wel niet hinderen. 

Aankoop verkiezingshokjes
Het college stelt een firma aan voor de aankoop van verkiezingshokjes. De kostprijs hiervan bedraagt 15.843,74 euro incl. btw.

Afzuiginstallatie druk- en uitleendienst
Het college stelt een firma aan voor het leveren en plaatsen van een afzuiginstallatie voor de druk- en uitleendienst. De aanvangsdatum van de plaatsing wordt vastgesteld op 31 maart. De aannemer moet de opdracht voltooien binnen een termijn van 20 dagen.

Nieuws vanuit de gemeente

Hand in hand, samen tegen reuma
Op zondag 30 maart wordt deze grootscheepse sensibilisatiecampagne afgesloten op de Heistse rommelmarkt. Een megatruck komt langs en er worden maar liefst 1.000.000 gratis zakjes chocolade uitgedeeld. Meer weten?

Workshop houtkappen
De tekenacademie organiseert een driedaagse workshop houtkappen ‘Rotatie- of sfeertechnieken’ tussen 7 en 9 april. Inschrijven kan op tel. 015 24 87 82 of mail acabeeld-hodb@telenet.beMeer weten?

Einde vrije verkoop vuurwapens
De lijst met vrij verkrijgbare vuurwapens (historische, folkloristische en decoratieve wapens) wordt afgeschaft. Dit betekent dat voortaan geen enkel vuurwapen nog vrij verkocht kan worden. Je moet hiervoor een vergunning aanvragen. Meer weten?