Openingsuren Geel Wintert! tijdens de feestdagen
Geel Wintert! tovert nog tot zondag 7 januari de Geelse markt om in een feeëriek wintertafereel. De attracties zijn elke dag geopend vanaf 12 uur (maandag t.e.m. donderdag tot 22 uur, vrijdag t.e.m. zondag tot 23 uur). De eet- en drinkchalets openen in de periode voor de kerstvakantie op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 14 uur en op woensdag, zaterdag en zondag om 12 uur. In de kerstvakantie zijn ze elke dag open vanaf 12 uur.

Tijdens de feestdagen gelden andere openingsuren. Op maandag 25 december en maandag 1 januari is Geel Wintert! open van 14 tot 22 uur, op zondag 24 en zondag 31 december is dat van 12 tot 16 uur.
De prijs voor het schaatsen is 6 euro per uur (incl. schaatsverhuur), 3 euro voor scholen en verenigingen.

Sluitingsdagen lokaal bestuur eindejaarsperiode
Op maandag 25 en dinsdag 26 december en op maandag 1 en dinsdag 2 januari zijn de meeste stadsdiensten en het Sociaal Huis gesloten. De volgende diensten hebben afwijkende openings- of sluitingsdagen:
• cultuurcentrum de Werft: gesloten van 23 december tot en met 7 januari.
• Gasthuismuseum: gesloten van 24 december tot en met 3 januari.
• zwembad: gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari. Vroeger open op 26, 28 en 29 december (vanaf 14 uur) en van 2 januari tot en met 5 januari (vanaf 12 uur, springplanken vanaf 14 uur).
• toerisme: gesloten op maandag 25 en dinsdag 26 december en op maandag 1 en dinsdag 2 januari. Op zondag 24 en zondag 31 december open van 10 tot 12 uur.
• bibliotheek: gesloten op maandag 25 en dinsdag 26 december en op maandag 1 en dinsdag 2 januari. Inleveren kan via de inleverbus naast de inkom. Deze materialen worden geregistreerd zodra de bib weer open gaat.
meer info: www.geel.be

Zwembad vroeger open in korte schoolvakanties vanaf 2018
Ben jij ook een zwemfanaat die in de schoolvakanties wat meer tijd heeft dan anders of zoek je een leuk tijdverdrijf voor je kinderen? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want vanaf 2018 gaat het zwembad tijdens de korte schoolvakanties op weekdagen al open om 12 uur. Daar kan je al meteen van profiteren: de tweede week van de kerstvakantie (2 tot en met 5 januari) kan je zwemmen en plonsen vanaf 12 uur. Nog nieuw zijn de openingsuren op zaterdag. Op zaterdag, behalve in juli en augustus, gaat het zwembad al om 17 uur dicht i.p.v. om 19 uur, omdat er die laatste twee uur maar weinig bezoekers zijn.

Op weg naar werk met de fosterfiets
Zoek je werk maar heb je geen eigen auto? Dan is het soms lastig om ergens te gaan solliciteren of werken, gewoonweg omdat je er niet geraakt. Sommige bedrijventerreinen kan je niet met het openbaar vervoer bereiken. Zeker voor wie in ploegen werkt, is het soms onmogelijk de bus te nemen voor 6 uur 's ochtends of na 22 uur 's avonds.

De fosterfietsen willen hiervoor een oplossing bieden. Sinds oktober kan je voor 2 euro per dag een elektrische fiets huren om te gaan werken. Wil je een fosterfiets huren? Neem dan contact op met de dienst werk in Geel (Werft 30b). Het project kwam tot stand dankzij steun van de Provincie Antwerpen, stad Geel, gemeente Meerhout, gemeente Laakdal, PWA Geel, PWA Meerhout, ACV en VormingplusKempen.
meer info: dienst werk, 014 56 67 40, dienstwerk@geel.be

Het zwembad huren? Dat kan.
Groepen van maximum 50 zwemmers, waarvan minstens 2 begeleiders, kunnen vanaf 2018 het zwembad op zaterdag tussen 17 en 19 uur afhuren. Je mag dan het peuterbad, het instructiebad, de glijbanen en het zwemmersterras gebruiken. Je doet dit minstens twee dagen vooraf online via www.geel.be of telefonisch op 014 56 67 00 tijdens de kantooruren. Groepen met kinderen jonger dan acht jaar, raden we aan om per tien kinderen een begeleider te voorzien. De huurprijs bedraagt 60 euro voor Gelenaren en 72 euro voor niet-Gelenaren. Dit aanbod is niet geldig in juli en augustus.

Milieu-, verkavelings- en stedenbouwkundige vergunning wordt omgevingsvergunning
Ga je een huis bouwen of verbouwen, slopen, een bedrijf exploiteren of een grond verkavelen? Vanaf 1 januari 2018 vraag je de vergunning digitaal aan via het omgevingsloket. De omgevingsvergunning vervangt de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning. De aanvragen lopen langs één loket, het omgevingsloket, waarvoor eventueel één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd.

Dit wil zeggen dat waar je vroeger twee vergunningen moest aanvragen voor het bouwen van een huis (bouwvergunning) en het plaatsen van een warmtepomp (milieuvergunning), dit nu in één omgevingsvergunning kan. Het omgevingsloket vind je op www.omgevingsloket.be.
Volgende dossiers dien je in via www.omgevingsloket.be:
- projecten met verplichte medewerking van een architect (bv. huis bouwen, garage groter dan 40 m² oprichten)
- ingedeelde inrichtingen of activiteiten van klasse 2 (bv. autowerkplaats, hondenkennel, landbouwbedrijf, warmtepomp, grondwaterwinning)
- verkavelingen
- bijstelling van verkavelingen
Voor een aantal kleine werken is geen vergunning nodig of volstaat een melding bij de stad. Dat is bijvoorbeeld voor het plaatsen van een tuinhuis, aanleggen van een vijver of zwembad. Twijfel je of je je vergunning moet aanvragen bij het omgevingsloket of bij de stad? Neem dan contact op met de dienst grondgebonden zaken van de stad via
meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Eindejaarsopendeur 24 en 31 december
Ben je nog op zoek naar een feestoutfit of eindejaarscadeau? De handelaars van Geel centrum helpen je graag op je zoektocht en zetten hun deuren extra open op zondag 24 december van 10 tot 16 uur. Op zondag 31 december kan je shoppen van 13 tot 18 uur.