Wintercircus Arlette Hanson / Fraaie Fratsen
Zet je op zondag 14 januari schrap voor adembenemende acrobatiek, razendsnelle jongleurs, live muziek en heel veel humor. Want dan komt het Wintercircus Arlette Hanson met Fraaie Fratsen naar cultuurcentrum de Werft. Geen losstaande acts, maar een aaneenschakeling van fenomenaal ensemblewerk. Dit is verrassend eigentijds circus met internationale topartiesten.

De vrolijke en kleurrijke voorstelling wordt wel gezien als het Nederlandse antwoord op Cirque du Soleil en Cirque Eloize. Een aanrader voor iedereen: oud, jong en iedereen daar tussenin, want het is echt gewoon heel leuk! Wintercircus Arlette Hanson is al 39 jaar het grootste rondreizende theatercircus in Nederland en ontving in die tijd al 1,1 miljoen toeschouwers.

Er zijn twee voorstellingen, om 14 uur en om 18 uur. De voorstelling van 14 uur is - uniek in Vlaanderen - toegankelijk voor personen met een visuele beperking. Er is live audiodescriptie voorzien. Meer info via 014 56 66 66. Tickets kosten 17 euro zonder vriendenpas, of 15 euro met vriendenpas. Een ticket reserveren kan op www.dewerft.be, res.dewerft@geel.be of 014 56 66 66.
info: www.dewerft.be - 014 56 66 66 - info.dewerft@geel.be

Project Geel Bu(u)rt gaat in zee met digitaal platform PLEASE
Met het project Geel Bu(u)rt willen stad en Sociaal Huis Geel in verschillende dorpen buurtzorgnetwerken ontwikkelen om de sociale samenhang te versterken. Binnen een buurtzorgnetwerk helpen buren elkaar op vrijwillige basis met kleine taakjes en staan ze open voor een gezellige babbel. Om vraag en aanbod gemakkelijker bij elkaar te brengen, wordt het digitale PLEASE-platform gelanceerd.

PLEASE staat voor 'Platform voor LEvensondersteuning via Altruïsme en Sociaal Engagement'. Het platform zorgt ervoor dat mensen op een gemakkelijke manier materiaal kunnen lenen, of hulp kunnen bieden en krijgen. Je kan PLEASE gebruiken voor dagelijkse taken (zoals huishoudelijke taken, boodschappen doen, koken), om actief te blijven (zoals sport, ontspanning en huisdierverzorging) en om de gemeenschap dichter bij elkaar te brengen (via kunst, entertainment en cultuur, en door interesses te delen). Help om van Geel Bu(u)rt een succes te maken en meld je aan op www.PLEASEplatform.eu.
meer info: https://www.pleaseplatform.eu/

Wie strooit waar bij glad weer?
Sneeuwruimen of strooien tegen gladheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van de hogere overheid, stadsbestuur en inwoners. Zo zijn de zogenaamde R- en N-wegen, zoals bijvoorbeeld Ring en Retieseweg, de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ook de fietspaden langs deze wegen zijn hun bevoegdheid.

Centrumstraten, schoolomgevingen en verschillende industriezones behoren tot het werkveld van de stadsdiensten. Deze wegen worden gestrooid volgens drie vaste strooirondes. Je vindt een overzicht van deze strooirondes op www.geel.be. De rondes omvatten verschillende centrumstraten, verbindings- en ontsluitingswegen (geen sluipwegen), openbaarvervoersverbindingen, fietsverbindingen (voor schoolgaande jeugd) waar geen fietspaden zijn, wegen naar rusthuizen, schoolomgevingen, industriezones, bruggen en eventuele omleidingen.

In woonwijken wordt niet gestrooid, uitgezonderd in delen van de Leunen en 't Velleke. De fietspaden langs deze straten worden gestrooid volgens twee strooirondes.
De stedelijke strooidiensten nemen ook een aantal voetpaden voor hun rekening, zoals aan de bib, het zwembad, het stadspark, kerken (die eigendom zijn van de stad), kerkhoven, vrije en stedelijke scholen, de kinderopvang Sociaal Huis en de tekenschool in Ten Aard.

Bewoners moeten er op hun beurt voor zorgen dat zowel voetpad, straatgoot als rioolputje sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden. Dezelfde regel geldt voor eigenaars van braakliggende gronden, bouwgronden en leegstaande woningen.
meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Milieu-, verkavelings- en stedenbouwkundige vergunning wordt omgevingsvergunning
Ga je een huis bouwen of verbouwen, slopen, een bedrijf exploiteren of een grond verkavelen? Vanaf 1 januari 2018 vraag je de vergunning digitaal aan via het omgevingsloket. De omgevingsvergunning vervangt de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning. De aanvragen lopen langs één loket, het omgevingsloket, waarvoor eventueel één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd.

Dit wil zeggen dat waar je vroeger twee vergunningen moest aanvragen voor het bouwen van een huis (bouwvergunning) en het plaatsen van een warmtepomp (milieuvergunning), dit nu in één omgevingsvergunning kan. Het omgevingsloket vind je op www.omgevingsloket.be.
Volgende dossiers dien je in via www.omgevingsloket.be:
- projecten met verplichte medewerking van een architect (bv. huis bouwen, garage groter dan 40 m² oprichten)
- ingedeelde inrichtingen of activiteiten van klasse 2 (bv. autowerkplaats, hondenkennel, landbouwbedrijf, warmtepomp, grondwaterwinning)
- verkavelingen
- bijstelling van verkavelingen

Vanaf 15 januari zal er ook een vereenvoudigde versie van het loket beschikbaar zijn, de 'snelinvoer'. Daarmee kun je eenvoudige werken op en rond een gebouw aanvragen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het zetten van een veranda.
Voor een aantal kleine werken is geen vergunning nodig of volstaat een melding bij de stad. Bijvoorbeeld wanneer je een vijver of zwembad wil aanleggen.

Twijfel je of je je vergunning moet aanvragen bij het omgevingsloket of bij de stad? Neem dan contact op met de dienst grondgebonden zaken van de stad via grondgebondenzaken@geel.be of 014 56 62 50.
meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Geel stopt met roken. Doe jij ook mee?
Ooit al eens gedacht aan stoppen met roken? Geel start in 2018 een ambitieus project: we stoppen samen met roken. Onder begeleiding van een tabakologe worden groepssessies georganiseerd die in januari starten. Kom op donderdag 11 januari vrijblijvend eens luisteren tijdens de gratis infosessie om 20 uur in dienstencentrum Luysterbos, zonder verplichtingen.

Het volledige traject bestaat uit acht sessies, verspreid over drie à vier maanden. De eerste sessies leren de deelnemers hun 'rook'gewoontes te veranderen en goed voorbereid te zijn op de 'stopdatum', die meestal rond de derde sessie plaatsvindt. Het stopmoment is dus niet al meteen op 11 januari, maar het gaat geleidelijk aan, op je eigen tempo. Doordat je stopt in groep onder professionele begeleiding van een tabakologe, vind je steun bij elkaar en verhogen je slaagkansen drastisch.


Kom op 11 januari eens luisteren tijdens de gratis infosessie in het Luysterbos (J.-B. Stessensstraat 69) om 20 uur. Wat heb je te verliezen? Registreer je vrijblijvend via het formulier op www.geel.be.
meer info: Ria Hermans, deskundige gezondheid, 014 56 60 78, stoppenmetroken@geel.be

Diensten lokaal bestuur vroeger dicht op 12 januari
Op vrijdag 12 januari zijn het stadhuis en het sociaal huis uitzonderlijk gesloten vanaf 16 uur. Ook de bibliotheek, dienst toerisme, dienst jeugd en het Gasthuismuseum sluiten hun deuren om 16 uur. Het zwembad en het dienstencentrum Luysterbos zijn open volgens de gewone openingsuren.
meer info: dienst communicatie, 014 56 60 10, communicatie@geel.be