Bib houdt grote cd-verkoop

Februari is dé maand om je cd-collectie uit te breiden. De bibliotheek verkoopt al haar cd's van maandag 5 tot en met woensdag 28 februari tijdens de openingsuren aan 1 euro per stuk. Hoe ga je te werk? Je maakt een keuze in de muziekruimte, je gaat met je cd's langs de balie en betaalt aan de betaalautomaat.
meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Voorbeeldig Geel op bezoek in Winkelomheide

Voorbeeldig Geel is een digitale roadshow doorheen alle Geelse deeldorpen, georganiseerd door het Geelse stadsarchief. Op zaterdag 10 en zondag 11 februari strijkt Voorbeeldig Geel neer in het ontmoetingscentrum van Winkelomheide. Op vrijdag 9 februari is er een unieke filmvertoning van de Sint-Dimpnaommegang in 1975, waarin een delegatie van Winkelomheide het schrijn draagt (zaal open vanaf 19 uur, filmvertoning om 19.30 u) .

Op zaterdag en zondag ontdek je doorlopend van 10 tot 18 u foto- en videomateriaal van het dorp over de eeuwen heen. Zeven grote, digitale schermen tonen in totaal meer dan 1500 beelden. Elk scherm heeft een eigen thema.

Je kan je dus laten verrassen door de beelden of naar een specifiek onderwerp op zoek gaan. Naast verschillende leuke foto's en films van het verenigingsleven in Winkelomheide en beeldmateriaal over het deeldorp zelf, ontdek je uiteraard ook heel wat foto- en filmmateriaal over carnaval in Winkelomheide. Het stadsarchief heeft jouw hulp nodig bij het herkennen van mensen en activiteiten op het 'Kriskras-scherm'. Je kan herinneringen ophalen terwijl je geniet van drankje ten voordele van De Hei Leeft en Feest. De toegang is gratis.

meer info: stadsarchief, 014 56 66 90, archief@geel.be

Samen werken aan een kindvriendelijke stad

Stad Geel ondernam in 2017 de eerste stappen om het label Kindvriendelijke Stad te behalen. De Kindergemeenteraad, Jeugdraad, diensten van de stad en het Sociaal Huis en partnerorganisaties staken de koppen bij elkaar om hun ideeën naar voor te brengen. En nu is het aan jou! Wat is volgens jou belangrijk om Geel kind- en jeugdvriendelijker te maken?

Op woensdag 7 februari kan je deelnemen aan twee focusgroepen in De Waai, Werft 28. De eerste is van 13.30 tot 15 u. Kan je je enkel 's avonds vrijmaken? Kom dan van 19.30 tot 21 u naar de tweede focusgroep. Breng gerust je kinderen mee, er is zowel in de namiddag als 's avonds kinderopvang. Je schrijft in via jeugd@geel.be of 014 56 68 00.
meer info: dienst jeugd, 014 56 68 00, jeugd@geel.be

Filmparel 'Die Göttliche Ordnung'

De derdewereldraad heeft een tip voor filmliefhebbers: Die Göttliche Ordnung op 5 en 6 februari in Studio Geel. De film speelt zich af in Zwitserland in 1971 en gaat over Nora, een jonge huisvrouw die samen met haar man en hun twee zonen in een rustig dorpje woont. Op het Zwitserse platteland hebben ze weinig meegekregen van de wereldwijde sociale onrusten van 1968.

Het leven van Nora en de verhoudingen in hun dorp zijn dan ook onveranderd. Totdat de feministische beweging ook haar bereikt en ze begint op te komen voor het vrouwelijk stemrecht en daarbij ook de vrouwen uit het dorp weet te activeren.Wist je dat vrouwen meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken? Toch krijgen ze nog vaak te maken met discriminatie.

Om deze problematiek aan te pakken, ontwikkelde de VN de vijfde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG 5). Het hoofddoel van de doelstelling is om gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes te bereiken. Meer info hierover vind je op https://unric.org/nl/sdg-in-nederlands.
meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Amerikalaan afgesloten voor paddentrek

Elk jaar van 1 februari tot 15 april sluit de stad de Amerikalaan tussen de Belgiëlaan en Kievermont af voor alle autoverkeer, om padden een veilige oversteek te garanderen. Geel neemt deze maatregel om de talrijke amfibieën te beschermen die de Amerikalaan oversteken naar de poel van het nabijgelegen natuurgebied Reivennen.

In tegensteling tot overzetacties is de afsluiting van de straat het enige afdoende middel gebleken om deze belangrijke paddenpopulatie effectief te beschermen tegen het verkeer. De overzetacties in Wilders en Voort blijven bestaan, dankzij de enthousiaste inzet van vrijwilligers.

De verkeerssituatie daar laat een volledige afsluiting helaas niet toe. Indien de paddentrek door de weersomstandigheden vroeger stopt, zal de Amerikalaan vroeger terug opengesteld worden voor alle verkeer.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Oud(er) maar niet out!

De stad Geel voerde in samenwerking met de Geelse Seniorenraad en de Vrije Universiteit Brussel in 2017 een onderzoek uit om de behoeften van 60-plussers in de stad in kaart te brengen. Op basis van de resultaten wil het bestuur haar beleid de volgende jaren nog beter afstemmen op de noden van deze groeiende bevolkingsgroep.

Hiervoor wil de stad een beroep doen op de ervaring en ideeën van haar inwoners om zo beleidsaanbevelingen uit te werken als aanzet voor een ouderenbeleidsplan. Kom dus op vrijdag 2 maart naar het seniorencongres en denk mee over de toekomst van medioren (50 – 64 jaar) en senioren (+65 jaar) in Geel.

Je kan kiezen voor een van de vijf thema's:
- wonen
- participatie, betrokkenheid en inspraak
- mobiliteit
- vrijetijdsbesteding en verenigingsleven
- gezondheid en zorg

Alle Gelenaars met een jaartje meer zijn van harte welkom in De Waai van 9 tot 16 uur.
meer info: deskundige senioren May Luyckx, 014 56 71 31, may.luyckx@geel.be

Rookmelders te koop in stadhuis

Brand, het overkomt heus niet alleen de buren, ook bij jou kan het branden. Elk jaar eisen woningbranden ongeveer 100 dodelijke slachtoffers in ons land. De vijftien gemeenten binnen Brandweer zone Kempen slaan de handen in elkaar.

Ook stad Geel neemt deel aan de campagne georganiseerd door de Stichting Brandwonden. Je kan aan het onthaal van het stadhuis kwalitatieve rookmelders kopen aan 16 euro per stuk. De rookmelders hebben een niet verwijderbare lithiumbatterij die probleemloos tien jaar meegaat.

Bewaar het garantiebewijs dat met de rookmelder meegeleverd wordt. Bij een defect binnen de tien jaar ontvang je gratis een nieuw exemplaar. De bodemplaat is voorzien van dubbelzijdige kleefband zodat je niet hoeft te boren. Er komen geen elektrische kabels of ander bevestigingsmateriaal aan te pas.

Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen.

meer info: onthaal stadhuis, 014 56 60 00, info@geel.be