Verkeerswijzigingen in omgeving MPI
Om de veiligheid van de weggebruikers te verbeteren en de parkeerproblemen op te lossen in de omgeving van het MPI, heeft de stad in Kalvariebergstraat en Oosterlosepad een proefopstelling geplaatst. De beide proefopstellingen worden geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

In Kalvariebergstraat geldt enkelrichtingsverkeer vanaf de ingang van de parking van het MPI tot Eindhoutseweg naar Eindhoutseweg toe. Fietsers mogen wel in beide richtingen rijden. In hetzelfde deel van de straat mag je niet meer parkeren. Enkel busjes van het MPI mogen tweemaal per dag langs de kloostermuur even parkeren. Met deze maatregel blijft Eindhoutseweg vrij aan het kerkplein.

Dit maakt de verkeerssituatie veiliger voor fietsers en schoolgaande kinderen. Om de leerlingen en bewoners van het MPI te beschermen, worden vertragende maatregelen genomen aan de hoofdingang van de instelling.

Na overleg met het MPI en Huize Perrekes besliste de stad om een proefopstelling met enkelrichting in te voeren in Oosterlosepad. Je mag Oosterlosepad inrijden vanaf Oosterloseweg, maar niet meer langs daar uitrijden. Fietsers mogen nog wel in beide richtingen rijden.

Projectoproep innovatie welzijnsprojecten stad Geel
Het Sociaal Huis werkte een subsidiereglement uit voor innovatieve welzijnsprojecten. Het lokaal bestuur wil hiermee duurzame acties ondersteunen die de welzijnsdoelstellingen aanvullen of versterken.

De zes thema's zijn: armoedebestrijding en maatschappelijke integratie, gezondheidszorg en preventie, kinderopvang, zelfstandig thuis wonen, Geel profileren als Barmhartige Stede en geïntegreerd lokaal welzijnslandschap.
Het maximale subsidiebedrag bedraagt 5 000 euro. Alle organisaties met een werking in Geel kunnen deelnemen.

Individuele personen krijgen geen subsidie, maar mensen met nieuwe ideeën kunnen zich wel verenigen in een feitelijke vereniging.
Een projectidee dien je in door het formulier – Projectidee A4 volledig in te vullen en aan het Sociaal Huis te bezorgen via socialezorg@geel.be voor 30 maart 2018. De beoordelingscommissie nodigt de weerhouden projecten uit om door te stromen naar fase 2 om een definitieve aanvraag in te dienen. Deze moet je indienen voor 31 mei 2018. In september wordt je op de hoogte gesteld van de beslissing en wordt een eerste subsidieschijf uitbetaald.
meer info: dienst sociale zorg, 014 56 71 20, socialezorg@geel.be

Oud maar niet out!
De stad Geel voerde in samenwerking met de Geelse Seniorenraad en de Vrije Universiteit Brussel in 2017 een onderzoek uit om de behoeften van 60-plussers in kaart te brengen. Op basis van de resultaten wil het bestuur haar beleid de volgende jaren nog beter afstemmen op de noden van deze groeiende bevolkingsgroep.

Hiervoor wil de stad een beroep doen op de ervaring en ideeën van haar inwoners om zo beleidsaanbevelingen uit te werken als aanzet voor een ouderenbeleidsplan. Kom dus op vrijdag 2 maart naar het seniorencongres en denk mee over de toekomst van medioren (50 – 64 jaar) en senioren (+65 jaar) in Geel.
Je kan kiezen voor een van de vijf thema's:
- wonen
- participatie, betrokkenheid en inspraak
- mobiliteit
- vrijetijdsbesteding en verenigingsleven
- gezondheid en zorg
Alle Gelenaars met een jaartje meer zijn van harte welkom in De Waai van 9 tot 16 uur. Je kan inschrijven tot en met dinsdag 20 februari bij dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70 of dienstencentrum@geel.be. Het seniorencongres is een initiatief van de Geelse seniorenraad i.s.m het Sociaal Huis.
meer info: deskundige senioren May Luyckx, 014 56 71 31, may.luyckx@geel.be

Rookmelders te koop in stadhuis
Brand, het overkomt heus niet alleen de buren, ook bij jou kan het branden. Elk jaar eisen woningbranden ongeveer 100 dodelijke slachtoffers in ons land. De vijftien gemeenten binnen brandweerzone Kempen slaan de handen in elkaar. Ook stad Geel neemt deel aan de campagne georganiseerd door de Stichting Brandwonden.

Je kan aan het onthaal van het stadhuis kwalitatieve rookmelders kopen aan 16 euro per stuk. De rookmelders hebben een niet verwijderbare lithiumbatterij die probleemloos tien jaar meegaat. Bewaar het garantiebewijs dat met de rookmelder meegeleverd wordt.

Bij een defect binnen de tien jaar ontvang je gratis een nieuw exemplaar. De bodemplaat is voorzien van dubbelzijdige kleefband zodat je niet hoeft te boren. Er komen geen elektrische kabels of ander bevestigingsmateriaal aan te pas. Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen.
meer info: onthaal stadhuis, 014 56 60 00, info@geel.be

Lezing 'De Ronde van Vlaanderen Leeft'
Op woensdag 28 februari vertelt Geert Vandenbon in een boeiende voordracht de geschiedenis van Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen. Hij zoekt naar de ziel van de mooiste koers van de wereld door de geschiedenis als leidraad te nemen.

Hij spreekt over het ontstaan, over de stichters Van Wijnendaele en Van den Haute, over de evolutie van het parcours, het waarom van hellingen en kasseien, de scharnierjaren die het uitzicht van de koers wijzigden, de grote namen en belangrijkste (koers)feiten, om te eindigen met het beeld van vandaag: de Ronde als professioneel én eigenwijs koersevent.

Kortom: pakkende geschiedenis, menselijke verhalen, sprekende cijfers, inspirerende heroïek en ... er mag al eens gelachen worden. De lezing vindt plaats in de bibliotheek en begint om 19.30 uur. Inschrijven kan via bibliotheek@geel.be of 014 56 67 50.