Een huisdiersticker redt je dieren bij brand
Bij een woningbrand is het belangrijk dat de brandweer weet of er huisdieren aanwezig zijn.

Met de sticker 'Vergeet onze huisdieren niet' van de Vlaamse Overheid geef je de hulpdiensten op een gemakkelijke manier alle informatie. De sticker haal je gratis en zonder afspraak af aan het onthaal van het stadhuis of het onthaal van het Sociaal Huis. Je vult op de sticker in hoeveel en welke huisdieren je hebt en je plakt de sticker duidelijk zichtbaar op een raam of op je brievenbus. Zo kunnen alle inwoners, inclusief je huisdieren gered worden.

't Geels Hart voor Dieren biedt al een tijd een eigen sticker aan. De Vlaamse Minister van Dierenwelzijn stelde die in 2015 voor op de Geelse Dierendag. Deze sticker ziet er iets anders uit, maar heeft hetzelfde doel. Heb je al een sticker van 't Geels Hart voor Dieren, dan hoef je deze niet te vervangen.

Middle Gate II: individuele rondleiding
Ontdek de tentoonstelling Middle Gate II op zondag 14 en 28 oktober onder begeleiding van een stadsgids. Middle Gate II – Het verhaal van Dimpna is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid.

De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van Geel, 'de barmhartige stede'. De stadsgids geeft een rondleiding op 2 van de 4 locaties, de Halle en het Gasthuismuseum, van 14 tot 16.30 uur. Met je ticket kun je dan op eigen houtje de andere 2 locaties, de St.-Dimpnakerk en de Kunstacademie, bezoeken. Je schrijft in bij de dienst toerisme en stadsanimatie, de kostprijs is 3 euro per persoon. De plaatsen zijn beperkt -meer info: dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Theatervoorstelling praatcafé dementie: 'U bent mijn moeder'
Praatcafé dementie bestaat vijf jaar en viert dit met de theatervoorstelling 'U bent mijn moeder' op vrijdag 5 oktober. 'U bent mijn moeder' is een herkenbare, aangrijpende voorstelling met een vleugje humor over weten en vergeten, over vasthouden en loslaten, over dementie en ermee omgaan. Het theaterstuk wordt gebracht door twee acteurs.

Moeder en zoon. Ze scheppen een beeld van hoe het is om met dementie om te gaan. Vandaag of morgen komen we allemaal van ver of dichtbij in aanraking met dementie. 'U bent mijn moeder' vindt plaats in de Forumzaal van het OPZ. Om 19 uur gaan de deuren open, de voorstelling begint om 19.30 uur. Tickets voor de voorstelling koop je bij dienstencentrum Luysterbos voor 3 euro per persoon of 1,50 euro als je een vrijetijdspas hebt -meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Holebi film- en cultuurfestival
Het Holebi film- en cultuurfestival is aan zijn 18e editie toe en loopt van 6 november tot en met 30 november in 20 steden en gemeenten in Vlaanderen. Met de vertoning van films, documentaires en theater met holebi- en transgenderthema wil het Holebi film- en cultuurfestival een ontmoetingsplaats zijn voor holebi's en transgenders. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen.

Dit jaar komt het Holebi film- en cultuurfestival ook naar Geel:
- Cultuurcentrum de Werft zorgt voor een line-up van gay comedians in het comedy café. Zij geven op dinsdag 6 november om 20.15 uur het beste van zichzelf in café de Werft.
- In de bibliotheek kun je op woensdag 7 november om 20.15 uur naar een gratis theatervoorstelling/monoloog: Jaouad Alloul is een Belg met Marokkaanse roots en een islamitische achtergrond. Als jongste kind uit een gezin van acht ontdekte hij op jonge leeftijd zijn seksuele geaardheid en de impact daarvan op zijn omgeving. Hij vertelt eerlijk en oprecht zijn verhaal aan het publiek.
- Op 5, 8 en 9 november worden er in samenwerking met het Holebifestival films geprogrammeerd in Studio Geel.
meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Vrijstelling 'Prijs van de liefde' stijgt verder
Op 1 augustus 2018 steeg de vrijstelling 'prijs van de liefde'. Dit is het deel van de inkomsten van de partner waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening van de integratietegemoetkoming (IT).

Personen met een handicap die gaan samenwonen, ondervinden daar financieel nadeel van. Bij de berekening van hun integratietegemoetkoming, wordt immers ook rekening gehouden met de inkomsten van hun partner. De integratietegemoetkoming is er om de onkosten in het kader van de handicap op te vangen, en die blijven uiteraard dezelfde ongeacht de gezinssituatie.

Welke dossiers zal FOD zelf herbekijken?
- De dossiers van de personen die momenteel een IT krijgen uitbetaald, maar die omwille van de inkomsten van hun partner geen recht hebben op het maximumbedrag.
- De dossiers waarbij de beslissing over de IT ingaat vanaf 1 augustus 2018 en waarbij nog geen rekening is gehouden met de verhoging van de vrijstelling voor de prijs van de liefde.
In welk geval moet de persoon met een handicap zelf een herziening aanvragen?

- Als de persoon met een handicap ooit een aanvraag voor een IT heeft gedaan en er medisch wel in aanmerking voor kwam, maar de aanvraag werd afgewezen omdat de inkomsten van de partner te hoog waren. Als de persoon met een handicap denkt nu wel in aanmerking te komen voor een IT dankzij de verhoging van de vrijstelling voor de prijs van de liefde, kan hij/zij een tegemoetkoming zonder medisch onderzoek indienen via My Handicap. Als je hiervoor hulp nodig hebt, kun je een afspraak maken in het sociaal huis.

Belangrijk: deze aanvraag gebeurt best vóór november 2018.

Als de herziening immers binnen de drie maanden na de aanpassing van de prijs van de liefde wordt aangevraagd, kan de IT met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus 2018 uitbetaald worden.
meer info: dienst sociale zorg, 014 56 71 20, info.socialezorg@geel.be

Stad zoekt locatie voor vredesboom
Op 11 november is er zoals elk jaar een bezinningsmoment om het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 te herdenken. Dit jaar wordt er een vredesboom geplant. Stad Geel roept inwoners op om mee te zoeken naar een geschikte plaats voor deze vredesboom.

Je idee indienen kan tot 31 oktober. Dit kan via een formulier op www.geel.be/vredesboom. In het formulier wordt gevraagd naar de locatie, de reden voor de nominatie en indien mogelijk ook foto's van de locatie. De stad hoopt zo een mooie plaats te vinden voor de vredesboom.
meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be