U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel
18.10.2018 - 14.05u
Door: Mark Jaspers

Ken je een anderstalige die Nederlands wil oefenen?

In november start de bib met Samenlezen voor anderstaligen. Een heel laagdrempelig project dat zich richt op het oefenen van de taal op een niet-schoolse manier, gewoon in de bib. In een kleine groep wordt samen een tekst gelezen waarover dan gebabbeld wordt, met een tasje koffie of thee erbij.

De anderstaligen moeten beschikken over de basis van het Nederlands en vooral zin hebben om extra te komen oefenen en zo ook andere mensen te leren kennen. Samenlezen vindt elke week plaats op dinsdag vanaf 6 november van 10 tot 11.30 uur en op vrijdag vanaf 16 november van 13.30 tot 15 uur. Het is gratis en je moet niet inschrijven.

Ken je anderstaligen die nog niet sterk genoeg zijn in Nederlands? Dan is Kilometerslezen misschien een oplossing. Met Kilometerslezen leest een vrijwilliger samen met één anderstalige een tekst, oefent op uitspraak en checkt of hij/zij begrijpt wat er in de tekst staat. Ook dit is gratis, hiervoor moet je je wel aanmelden bij de bibliotheek. Info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be.

In buurtencentrum den alleman, Velleke 220, staan ook vrijwilligers klaar om met anderstaligen Nederlands te oefenen tijdens Praatpunt. Praatpunt vindt plaats op dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur en woensdag van 19 tot 21 uur. Inschrijven is niet nodig. Vrijwilligers kunnen zich nog altijd kandidaat stellen. Info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be.

Stad zoekt sportlaureaten

Stad Geel huldigt op vrijdag 18 januari 2019 de sporters die zich in 2018 in de kijker gezet hebben. De Geelse sporters hebben zich het voorbije jaar zeker bewezen. Tot vrijdag 23 november kun je jouw kandidaat-sportlaureaat doorgeven via https://www.geel.be/kandidaten-verkiezing-sportlaureaten-voordragen.

De volgende reeksen komen in aanmerking:

Sportkids 6-12 jaar (huldiging, geen verkiezing)

Sportbeloften 12-18 jaar (jongens- en meisjesreeks, hangt af van de inschrijvingen)

G-sporters (huldiging, geen verkiezing)

Sportvrouw (+18 jaar)

Sportman (+ 18 jaar)

Sportvereniging

Sportverdienstelijke (huldiging, geen verkiezing)

Kampioenenploegen (huldiging, geen verkiezing)

meer info: dienst sport, 014 56 67 00, sport@geel.be

Sluitingsdagen Allerheiligen

Op donderdag 1 en vrijdag 2 november zijn de meeste stadsdiensten en het Sociaal Huis gesloten. De bibliotheek, cultuurcentrum de Werft, het Gasthuismuseum en dienst toerisme en stadsanimatie zijn alleen op donderdag gesloten. Het zwembad is maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag open vanaf 12 uur. Op donderdag kun je zwemmen van 10 uur tot 17 uur en kun je 's morgens en 's middags baantjes trekken. Vanaf 14 uur kun je elke dag je kunsten tonen op de springplanken. Op zaterdag en zondag gelden de gewone openingsuren.

meer info: www.geel.be

Werken in Waterstraat

Een firma voert in opdracht van Proximus van maandag 29 oktober tot zaterdag 3 november kabel- en sleufwerken uit in Waterstraat. Hiervoor wordt één rijvak afgesloten en enkelrichtingsverkeer ingevoerd. Je kunt de Waterstraat nog inrijden langs Pas. Het verkeer vanuit St.-Dimpna en omgeving volgt een omleiding langs Diestseweg - Westelijke Ring - Pas. Voor de voetgangers is er een doorgang, de fietsers kunnen in beide richtingen blijven rijden.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Tombola-actie dinsdagmarkt

De marktkramers organiseren in de maand november hun jaarlijkse tombola-actie. Je krijgt van een deelnemende markthandelaar een lotje bij je aankoop. Er zijn 500 aankoopbonnen te winnen van 5,10 of 15 euro, te besteden bij de marktkramers.

meer info: dienst stadsontwikkeling en kernversterkend beleid, 014 56 60 90, economie@geel.be

Binnenspeeldag

Na een seizoen van spelen, ontspannen en sporten in de buitenlucht verandert stilletjesaan het weer. Daarom sluit het buitenspeelseizoen af en opent de knusse binnenspeelperiode op woensdag 31 oktober met de binnenspeeldag. Binnenspelen bestaat gelukkig niet alleen uit tv kijken en spelen op de WII of Playstation. Op de binnenspeeldag kom je van 13 tot 17 uur mee knutselen, spelen, ontdekken en springen in sporthal De Doelen en sporthal Sint Aloysius Geel. De toegang is volledig gratis. Let op: de binnenspeeldag is geen opvang. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het toezicht op je kinderen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

meer info: dienst jeugd, 014 56 68 00, jeugd@geel.be

Holebi film- en cultuurfestival

Het Holebi film- en cultuurfestival is aan zijn 18e editie toe en loopt van 6 november tot en met 30 november in 20 steden en gemeenten in Vlaanderen. Naar aanleiding van het festival staan op 5, 8 en 9 november volgende films geprogrammeerd in Studio Geel:

Op maandag 5 november om 20 uur kun je kijken naar The Happy Prince. In The Happy Prince wordt de teloorgang van Oscar Wilde (1854-1900) gespiegeld in de locaties waar de legendarische schrijver zijn laatste jaren slijt. Van de Londense salons gaat het naar een zwaarbewaakte gevangenis, nadat Wilde is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid vanwege 'grove onzedelijke handelingen' met jonge mannen.

Rafiki, de film op donderdag 8 november om 20 uur, is het verhaal van vriendschap en tedere liefde tussen twee jonge vrouwen, Kena en Ziki, te midden van familie en politieke druk.

Op vrijdag 9 november om 22 uur speelt de film Disobedience. Wanneer haar vader sterft, keert een jonge vrouw terug naar de orthodox joodse gemeenschap die haar tientallen jaren eerder verstootte. Maar haar terugkeer zorgt voor heel wat controverse wanneer ze haar gevoelens voor haar beste vriendin opbiecht.

Verder zorgt cultuurcentrum de Werft voor een line-up van gay comedians in het comedy café. Zij geven op dinsdag 6 november om 20.15 uur het beste van zichzelf in café de Werft. In de bibliotheek kun je op woensdag 7 november om 20.15 uur naar een gratis theatervoorstelling/monoloog van Jaouad Alloul.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

imageMeer nieuws

100.000-en Chinese wolhandkrabben blijven Kleine Nete teisteren

100.000-en Chinese wolhandkrabben blijven Kleine Nete teisteren
Grobbendonk | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen | Westerlo 17.04.2019 - 15.01u

Intracto : 'Expertise in Salesforce, Adobe & Oracle breidt uit door overname Adagio'

Intracto : 'Expertise in Salesforce, Adobe & Oracle breidt uit door overname Adagio'
Herentals | Kempen regio | Vlaanderen 17.04.2019 - 14.48u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 17.04.2019 - 11.10u

Circustheater 'Circus Ronaldo' met Swing

Olen 17.04.2019 - 11.01u

Stefaan Sarens nieuwe voorzitter AZ Herentals

Stefaan Sarens nieuwe voorzitter AZ Herentals
Herentals | Kempen regio 17.04.2019 - 10.56u

Ongeval E313 in Geel - Weg na meer dan tien uur vrijgemaakt in Geel-Oost (2)

Ongeval E313 in Geel - Weg na meer dan tien uur vrijgemaakt in Geel-Oost (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Olen | Vlaanderen 16.04.2019 - 22.59u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto