U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel
08.11.2018 - 14.01u
Door: Mark Jaspers

Zuidergekte voor scholen

Ben je een leerkracht in een Geelse basisschool? Wil je aan de slag gaan met het thema wereldburgerschap? Vanaf 30 november start de actie 'Zuidergekte voor scholen'.

De Geelse kleuters kunnen in een zuidergekke verhalenkoffer duiken. In deze koffer vind je verhalen en leuke doe-opdrachten rond wereldburgerschap met linken naar het leerplan. Je kunt de koffer gebruiken vanaf 30 november 2018 tot 28 juni 2019. Reserveer de zuidergekke koffer door te mailen naar miek.bens@geel.be. Alle kinderen van de deelnemende klassen krijgen een leuk gadget rond Zuidergekte.

Ook de Geelse lagere schoolkinderen zijn echte wereldburgers, daarom kunnen ze vijf zuidergekke uitdagingen aangaan rond de thema's planeet, mens, vrede, samenwerken en welvaart. Bij elk thema hoort een uitgewerkte uitdaging (aangepast aan de graad).

Je krijgt ideeën en inspiratie waarmee je zelf aan de slag kunt.
Behaal je met de klas alle vijf uitdagingen? Dan is de hele klas welkom op het zuidergekke wereldfeest op 5 april 2019 op De Bogaard. Je kunt deelnemen door te mailen naar miek.bens@geel.be. Inschrijven kan vanaf 31 oktober 2018 tot 15 maart 2019.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Aangifte diefstal rijbewijs, identiteitskaart en Belgisch paspoort bij dienst burgerzaken

Vanaf 15 november doe je je aangifte van diefstal of verlies van een rijbewijs, identiteitskaart en Belgisch paspoort (reispas) op de dienst burgerzaken in het stadhuis. Je moet hiervoor dus niet meer naar de politie. Voor de aangifte van diefstal of verlies heb je een afspraak nodig. Een afspraak maken kan via www.geel.be/afspraak of 014 56 77 77. Als je online een afspraak maakt dan kies je voor 'Aangifte van verlies/diefstal van een Belgische identiteitskaart' of voor 'Aangifte van verlies/diefstal rijbewijs'.

Deze regeling geldt niet voor een verblijfskaart en reistitel van een niet-Belg, een niet-Belgisch rijbewijs en een niet-Belgisch paspoort. Een diefstal of verlies van een verblijfskaart, reistitel of niet-Belgisch document moet steeds bij de politie aangegeven worden.

meer info: dienst burgerzaken, 014 56 61 80, burgerzaken@geel.be

Dialoogmarkt regionale ontsluiting

Bijna 2200 mensen hebben deze zomer online mee nagedacht over hoe we ons in de toekomst vlot en veilig kunnen verplaatsen in de regio Geel, Mol, Dessel en Retie. Soms denken we daar hetzelfde over, af en toe zijn we het oneens.

Ben je benieuwd naar de resultaten? Heb je nog vragen of opmerkingen? Dan kun je terecht op dinsdag 20 november in Geel of op donderdag 22 november in Mol .
De antwoorden van de online bevraging en de nodige kaarten liggen open op tafel. Je kunt alles in ongeveer een half uurtje bekijken.

Wie dat wil, kan zijn mening kwijt of kan met zijn vragen terecht bij het projectteam van de provincie Antwerpen. Iedereen kan actief meedenken en zijn of haar ideeën letterlijk op de kaart zetten. Er is ook een plekje voorzien waar je ongestoord je mening kunt neerpennen.

De dialoogmarkten vinden plaats op 20 november in de polyzaal van cultuurcentrum de Werft, Werft 32 in Geel en op 22 november in de Raadzaal van het gemeentehuis, Molenhoekstraat 2 in Mol. Je bent welkom op beide locaties, telkens vanaf 18 tot 21 uur. Je komt gewoon langs zoals het jou past!

meer info: ruimte@provincieantwerpen.be

Hakhoutbeheer door Agentschap Wegen en Verkeer

De komende maanden voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hakhoutbeheer uit langs de gewestwegen en autosnelwegen. Dan verloopt de sapstroom trager en zijn de bomen minder kwetsbaar. Dit lijkt voor veel mensen een drastische maatregel, maar het is een meerwaarde voor de natuur.

Hakhoutbeheer zorgt voor een verjonging van de beplanting in de berm en voor een verrijking van het ecosysteem. Daarnaast draagt het ook bij tot de veiligheid doordat er vermeden wordt dat gevaarlijke bomen op de weg terecht kunnen komen. Voor Geel staan n werken gepland aan de op- en afrit van de Ring aan voetbalstadion De Leunen en aan de Retieseweg ter hoogte van sas 7. Meer informatie over waar en wanneer het hakhoutbeheer gebeurt staat op de website van AWV: www.wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer.

meer info: www.wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer

Heilige Apollonia pronkt weer

Het houten beeld van de patrones van Stelen, Sint-Apollonia of "Pleunie", is grondig gerestaureerd. Apollonia is gekend als geneesheilige en wordt aanbeden tegen tandpijn. Helaas had ze zelf last van gaatjes, niet te wijten aan cariës weliswaar, maar aan houtworm en memel.

Het Stelense kerkbestuur trok aan de alarmbel en behaalde samen met erfgoedcel k.ERF een restauratiesubsidie via Provincie Antwerpen. Het beeld uit 1878, van de hand van meester-beeldhouwer (Jan) Frans Devriendt, kreeg onlangs een professionele behandeling en pronkt terug in de Stelense kerk. Benieuwd hoe je houtaantasting kunt opmerken? In het Geelse stadsarchief kun je enkele interessante publicaties inkijken.

meer info: stadsarchief, 014 56 66 90, archief@geel.be

Infonamiddag: Erfenis en Successierechten

Op dinsdag 20 november is notaris Benijts te gast in dienstencentrum Luysterbos. Hij geeft uitleg over het erfrecht en successieplanning. Wat is successieplanning? Hoe zorg je voor je familie? Wat veranderde er recentelijk in het erfrecht? Notaris Benijts geeft een antwoord op deze en andere vragen van 14 tot 16 uur. De infonamiddag is gratis, inschrijven doe je bij het dienstencentrum.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Aankomst Sinterklaas in Geel Centrum

Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint. Sinterklaas komt op zaterdag 24 november met de trein van 14 uur naar Geel en brengt zijn knotsgekke pieten mee. Een koets brengt de Sint van het station naar de Markt. Daar wordt hij plechtig ontvangen door burgemeester en schepenen. En dan kan het feest echt beginnen. Samen met de Knetter Kids Band zing je de mooiste liedjes voor de Sint. Kom jij ook meevieren?

meer info: dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Laureatenconcert AMWD

Het laureatenconcert van de Academie Muziek, Woordkunst-Drama en Dans op zaterdag 24 november is het moment waar velen naar uitkijken. Deze avond sluiten de afgestudeerden hun academie-carrière af met een wervelend optreden. Na jarenlang oefenen, samen op zoek gaan, speelplezier, kleine en grotere toonmomenten schitteren zij op het grote podium.

Geniet van deze artistieke voorstelling op zaterdag 24 november om 20 uur in cc de Werft. Kaarten zijn te verkrijgen aan de balie van het cultuurcentrum, op 014 56 66 66 of via res.dewerft@geel.be en www.dewerft.be.

meer info: cc de Werft, 014 56 66 66, info.dewerft@geel.be,www.dewerft.be

 

imageMeer nieuws

Inwoners Grobbendonk/Bouwel en personeelsleden lokaal bestuur mogen nieuw logo kiezen

Grobbendonk 25.03.2019 - 13.28u reading time2min

Sinds 1 januari 2019 wijzigde er heel wat binnen onze gemeente. Een nieuw bestuur ging aan de slag en gemeente en OCMW integreerden en vormen nu samen het lokaal bestuur Grobbendonk. Bij vernieuwing hoort ook een nieuwe look. Daarom steken we onze huisstijl in een nieuw jasje en kiezen we voor een nieuw logo!

'Persfotograaf een harde stiel, maar geeft enorme voldoening'

'Persfotograaf een harde stiel, maar geeft enorme voldoening'
Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 25.03.2019 - 01.36u

KVV Dosko - KFC Lentezon 0-3 : bezoekers naar kop klassement

Kempen regio | Provincie Antwerpen 24.03.2019 - 23.41u

Expeditie De Bosprotters voor goede doel Natuurpunt

Expeditie De Bosprotters voor goede doel Natuurpunt
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.03.2019 - 21.19u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen

Nationale en provinciale voetbaluitslagen
Kempen regio 24.03.2019 - 21.17u

Vandenbempt: "Als we speculeren komt Carrasco in de ploeg en verdwijnt Mertens"

Vandenbempt: "Als we speculeren komt Carrasco in de ploeg en verdwijnt Mertens"
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 24.03.2019 - 10.14u

400 miljoen euro naar onderzoek voor CO2-opslag en -hergebruik

 400 miljoen euro naar onderzoek voor CO2-opslag en -hergebruik
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 23.03.2019 - 22.03u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto