Zitdag wijkagent in Luysterbos

Dienstencentrum Luysterbos verwelkomt elke maand een wijkagent. Op donderdag 6 december kun je er met je vragen of opmerkingen van 13.30 tot 14.30 uur terecht. Je moet hiervoor geen afspraak maken.

Repair Café in de bib

Op zaterdag 8 december is het Repair Café te gast in de bibliotheek van 10 tot 16 uur. Een Repair Café is een gratis bijeenkomst waar buurtbewoners elkaar vrijwillig helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Alle spullen waar iets aan hapert zijn welkom: van klein elektro, meubelen, kleding tot fietsen. Gereedschap en herstelmateriaal staan ter beschikking. Een Repair Café is goed voor het milieu, je portemonnee en je ontmoet er mensen uit je buurt.

Kerst in Geel

Op zaterdag 15 en zondag 16 december is het weer al kerst wat de klok slaat in het centrum van Geel. De gezellige kraampjesmarkt waar originele kerstcadeaus en lekkere hapjes en drankjes aangeboden worden, is ondertussen een jaarlijkse traditie voor vele Gelenaars. Op zaterdag is de kerstmarkt open van 14 tot 23 uur en op zondag van 14 tot 19 uur.

De kerstman en zijn vrienden van Paw Patrol staan klaar om de allerkleinsten te ontvangen voor een fotoshoot en op zaterdagavond trakteert de Tractor Kerst Run de bezoekers van de kerstmarkt op een heus lichtfestijn.

Op de kerststallententoonstelling (Markt 33) kun je handgemaakte miniatuurkerststallen bewonderen. Met 'A Christmas Carol' brengen vrijwilligers onder leiding van Rikkert van Dijck het klassieke kerstverhaal van Dickens in een nieuw en uitdagend jasje. De drie geesten van kerst nemen je mee in dit tijdloos verhaal.

Organiseer eens een opruimactie met je vereniging of school

Elke inwoner van Geel kan zich kandidaat stellen om netheidsverantwoordelijke te worden. Netheidsverantwoordelijken zijn vrijwilligers die zich inzetten voor de inzameling van zwerfvuil. Het is niet de bedoeling om grote opkuisacties te doen, maar je gaat op pad om kleine hoeveelheden weggegooid afval met de hand of met een grijper te verzamelen.

Netheidsverantwoordelijken engageren zich om drie keer per jaar een traject van minstens 500 meter op te ruimen. In ruil krijgt elke netheidsverantwoordelijke een waardebon van 30 euro per jaar. Verenigingen of scholen die een opruimactie organiseren, krijgen een premie voor maximaal drie opruimacties per jaar langs hetzelfde traject.

De vergoeding bedraagt 50 euro/km traject, met een maximum van 1700 euro per jaar. De stad geeft elke deelnemer een fluovest, een paar handschoenen, een vuilgrijper en een aantal speciale zwerfvuilzakken. Ben je geïnteresseerd? Stel je dan kandidaat via www.geel.be/zwervuil.

Sluikstort opgemerkt? Meld dit aan de stad

De gemeenschapswachten gaan regelmatig op pad in onze stad en controleren de gekende plekken waar afval gedumpt wordt. Op plaatsen waar sluikstorters betrapt werden, plaatst de stad een bord met de boodschap 'Sluikstorter betrapt! Tot 500 euro verwijderingskosten en boete'. De controles door de gemeenschapswachten zijn helaas niet voldoende.

Het Geels grondgebied is te groot om structureel te controleren. Meldingen door omwonenden of voorbijgangers zijn onmisbaar om het probleem aan te pakken. Zo kunnen de stadsdiensten snel optreden. In 2018 kreeg het contactcentrum grondgebonden zaken al meer dan 200 meldingen van sluikstorten binnen.

Sluikstorten of zwerfvuil melden kan via het meldingsformulier op de www.geel.be/melding. Binnenkort zal OVAM een zwerfvuil-app lanceren waarmee je ter plaatse een melding kunt maken. De app geeft met behulp van Google Maps de exacte locatie door aan de gemeentes.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Dansvoorstelling Zemiata in cc de Werft

Op donderdag 13 december staat Zemiata van Youri De Gussem op het programma van cultuurcentrum de Werft. Zemiata is een fysiek uitdagende en eigentijdse dansvoorstelling waar emotie, beweging en expressie samenkomen. De dans sleept je mee in een ritueel dat door verschillende karakters uitgevoerd wordt.

Heb jij ook interesse in verschillende culturen en hoe deze culturen kunnen samenleven in een steeds meer multiculturele wereld? Geniet van de dans, uitgevoerd door een team van vier mensen die uit verschillende landen en culturen komen (België, Frankrijk, Italië, Rusland). De voorstelling begint om 20.15 uur.

meer info: cc de Werft, 014 56 66 66, res.dewerft@geel.be, www.dewerft.be