Stedenbouwkundige ontwikkelingskosten

Grote stedenbouwkundige projecten zorgen voor bijkomende taken voor de stad, zoals verzwaring van lasten op openbaar domein, mobiliteit of vrijetijdsruimte. De stad wil dat de projectontwikkelaars, grondeigenaars of andere betrokkenen bijdragen aan de kosten voor deze bijkomende taken.

Het gaat over bouwprojecten met andere functies dan wonen, zoals:

projecten vanaf 500 m² bruto kantooroppervlakte;

projecten vanaf 1 000 m² handel en groothandel;

projecten voor hotels met meer dan 20 kamers;

projecten die per functie onder voorgaande normen blijven, maar in zijn geheel een aanzienlijke impact hebben met een oppervlakte vanaf 1.000m²;

projecten met een publiekstrekkende functie (congrescentrum, evenementenhal, ...) worden op maat bekeken.

De concrete bestemming van de ontwikkelingskost/last wordt gespecifieerd in de vergunning of overeenkomst. Deze wordt project per project bepaald, afhankelijk van de bijkomende taken die de stad heeft door het uitvoeren van het project. Dat kan gaan over het aanleggen van een park, een plein, sportinfrastructuur of een speelplein. Of de ontwikkelingskosten kunnen een financiële bijdrage zijn om bijvoorbeeld de mobiliteit te verbeteren.

Over de voorwaarden en bedragen vind je meer info op www.geel.be/stedenbouwkundige-ontwikkelingskosten.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Geel sneeuw- en ijzelvrij

Sneeuw en ijzel zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Vijf strooiploegen van de stad staan stand-by om te strooien. De wegen worden gestrooid volgens drie vaste strooirondes.

De routes omvatten verschillende centrumstraten, verbindings- en ontsluitingswegen (geen sluipwegen), openbaar-vervoersverbindingen, fietsverbindingen (voor schoolgaande jeugd) waar geen fietspaden zijn, wegen naar rusthuizen, schoolomgevingen, industriezones, bruggen en eventuele omleidingen. In woonwijken wordt niet gestrooid, uitgezonderd in delen van de Leunen en het Velleke.

De stadsdiensten staan ook in voor het strooien op fietspaden langs gemeentewegen. Ze nemen een aantal voetpaden voor hun rekening, zoals aan de bibliotheek, het zwembad, het stadspark, kerken, kerkhoven, vrije en stedelijke scholen, kinderopvang De Bengelbende en de tekenschool in Ten Aard.

Op plaatsen die geen eigendom zijn van de stad, of die door externe organisaties gebruikt worden, strooien de stadsdiensten niet. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende parochiezalen en de omgeving van het OPZ.
Elke inwoner is verplicht de stoepen, goten en rioolroosters voor de woning of onbebouwde eigendom vrij te houden van sneeuw en ijzel. Dit is opgenomen in de politiecodex.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Geel Loopt de Santa Run

Trek op zondag 23 december je leukste kerstoutfit aan voor de eerste Geelse Santa Run. De organisatoren, AGB Sport Geel en handelaarsvereniging vzw Geel Centrum, hebben een parcours van 6 km uitgestippeld met twee haltes voor een hartverwarmend borreltje.

De kerstmannen, kerstvrouwen, rendieren en verlichte kerstbomen worden om 14 uur aan de start op de Markt verwacht. De eerste 500 deelnemers krijgen een gratis kerstmuts. Je kunt je inschrijven via www.geelloopt.be of ter plaatse in Sint Aloysius Geel, Diestseweg vanaf 12 uur. Groepen schrijven zich in door een e-mail te sturen naar info@geelloopt.be.

Om 13.30 uur doen de kinderen tot 12 jaar voor hoe het moet. Ze kunnen zich inschrijven voor een parcours van 1 km doorheen het centrum. Alle deelnemers aan de kidsrun krijgen van de centrumhandelaars een gratis ritje in het reuzenrad. De eerste 100 deelnemers krijgen er een kerstmuts bovenop.

Deelnemen aan de kidsrun (1 km) kost 3 euro, voor de Santa Run (6 km) betaal je 6 euro. Er zijn kleedkamers en douches in Sint Aloysius Geel ter beschikking van de deelnemers.

Zet je beste beentje voor, want er zijn mooie prijzen te winnen. Bij de kidsrun krijgt de winnaar 8 cinematickets van Studio Geel, de tweede 6 cinematickets en de derde 4 cinematickets. De winnaar van de Santa Run kan een cadeaubon van 200 euro spenderen in Geel Centrum, de tweede 150 euro en de derde 100 euro.

meer info: www.geelloopt.be

De Warmste Week

De Warmste Week van Music For Life begint op 18 december en loopt tot en met 24 december. Heel wat initiatieven zijn georganiseerd door en/of voor Gelenaren. Net als vorig jaar kies je zelf welk goed doel je wil steunen met De Warmste Week. Op www.geel.be/warmste-week vind je een overzicht van Geelse initiatieven. Voor een volledig overzicht en de laatste updates surf je naar https://dewarmsteweek.stubru.be.

meer info: https://dewarmsteweek.stubru.be, www.geel.be/warmste-week

Zoek je een blokplekje?

Ben je student en zoek je een rustige studeerplek? Kom dan naar de bib. Van 17 december 2018 tot en met 6 januari 2019 zorgt de bib ervoor dat de stille ruimte (studie- en werkplek) tijdens de middaguren openblijft. Er is ook een plek beschikbaar waar je even op adem kunt komen met koffie of thee en waar je je lunchpakket kunt nuttigen.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be