U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel
31.01.2019 - 10.04u
Door: Lex Verellen

Amerikalaan afgesloten voor paddentrek

Elk jaar van 1 februari tot 15 april sluit de stad de Amerikalaan tussen de Belgiëlaan en Kievermont af voor alle autoverkeer, om padden een veilige oversteek te garanderen. Geel neemt deze maatregel om de talrijke amfibieën te beschermen die de Amerikalaan oversteken naar de poel van het nabijgelegen natuurgebied Reivennen.

In tegensteling tot overzetacties is de afsluiting van de straat het enige afdoende middel gebleken om deze belangrijke paddenpopulatie effectief te beschermen tegen het verkeer. De overzetacties in Wilders en Voort blijven bestaan, dankzij de enthousiaste inzet van vrijwilligers.

De verkeerssituatie daar laat een volledige afsluiting helaas niet toe. Indien de paddentrek door de weersomstandigheden vroeger stopt, zal de Amerikalaan vroeger terug opengesteld worden voor alle verkeer.

Geel heeft laagste werkloosheid in de regio

De laatste jaren dalen de werkloosheidcijfers in ons land. Ondertussen zit de werkloosheid voor het eerst weer op het niveau van 2007, het jaar voor de economische crisis. Stad Geel is daarbij een van de betere leerlingen van de klas.

Geel kan zelfs nog lagere werkloosheidscijfers voorleggen dan gemiddeld in regio Kempen en Vlaanderen.

Toch wil het stadsbestuur blijven inzetten op tewerkstelling, zeker ook om doelgroepen te activeren die moeilijker aan werk geraken, zoals mensen met een arbeidshandicap, 55-plussers en mensen met een leefloon. Op dit moment heeft Geel een werkloosheidsgraad van 5.7 %, in Vlaanderen is dit 6.4 % en in de Kempen 6.1 %.

De stedelijke dienst werk probeert mensen te activeren die doorverwezen werden via de sociale dienst dankzij individuele begeleiding. Naast de activering van leefloners werken ze ook projecten uit die alle werkzoekenden kunnen ondersteunen.

Op dit moment zijn er 27 leerwerknemers actief via dienst werk. Dienst werk heeft nu 89 mensen die leven van een leefloon in begeleiding. Zij worden op diverse manieren geactiveerd.

Tentoonstelling Tarmac Zero

Het Meerhoutse kunstcollectief Tarmac is vanaf zaterdag 2 februari tot zondag 21 april te gast in de Halle. Tarmac stelde de tentoonstelling 'Tarmac Zero' samen, die uit werken van bevriende kunstenaars uit binnen- en buitenland bestaat.

Het zijn schilders, beeldhouwers en keramisten die stuk voor stuk sterke vertellers zijn. Kunstenaars met een verhaal. Een deel van de deelnemende kunstenaars was te zien op het TarmaX Kunstenfestival in 2017: Diederik Boyen, Marc Janssens, Lindert Paulussen, Dany Tulkens, Igor Verpoorten, Reinhilde Van Grieken, Anthony Verdonck en Wiel Wiersma.

Maar er zitten ook een aantal opvallende nieuwe namen tussen: Tom Liekens met zijn gigantische dierenportretten, Eddy Stevens met zijn absurdistische klassieke prenten, de poëtische keramiek van de Duitse Nele Waldert en de vreemde zelfportretten van de Nederlandse Tamara Muller. Je kunt de tentoonstelling bekijken in exporuimte de Halle, Markt, telkens op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 1 euro.

Expo Rosemarie De Vos

Van maandag 11 februari tot en met woensdag 27 februari loopt de rondreizende tentoonstelling 'De Bonte Bende' van Rosemarie De Vos in de bibliotheek. De tentoonstelling biedt een unieke kijk in het werk van de illustratrice.

Rosemarie De Vos zegt: 'Dierenarts is wat ik wilde worden, maar het tekenen koos mij. Elke dag opnieuw trek ik naar de tekentafel. Elke lijn is een weloverwogen keuze. Iets niet tekenen is dat ook. Elke dag opnieuw terug naar de tekentafel. Want verbetering vraagt om oefening. Veel oefening. Zelfs als ik niet zou willen, dan moet ik tekenen want het tekenen koos mij.' Tijdens de openingsuren van de bib kun je de werken doorlopend bekijken.

Op stap langs stille wegen

Trage wegen, heel het land ligt ermee bezaaid: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Ook in Geel vind je een heel netwerk terug. Maar wat zijn trage of stille wegen nu juist?

Ga op zondag 10 februari via rustige paadjes langs een agrarisch opleidingscentrum, een kweker van oorlogspaarden, volkstuintjes, een school met een missie en een wereldbefaamde instelling voor geestelijke gezondheidszorg mee op ontdekking en leer meer over het hoe en waarom van trage wegen.

Om volop van de stilte te kunnen genieten, beperken de gidsen zich tot essentiële, maar toch spannende nieuwtjes en weetjes. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig. De wandeling vertrekt om 14 uur aan dienst toerisme en stadsanimatie, Markt 1.

Nieuwsbrief stationsomgeving

De stad werkt samen met enkele externe partners aan een project voor de herontwikkeling van de stationsomgeving. Dit project interesseert niet enkel de buurtbewoners maar ook andere Gelenaars, want iedereen komt wel eens in de stationsbuurt.

Wil je graag op de hoogte blijven van dit project? Dan kun je je inschrijven op de online nieuwsbrief van het project op www.geel.be/nieuwsbrieven. Deze nieuwsbrief verschijnt niet periodiek maar telkens als er nieuws is. Lees je graag meer over het project? Op www.geel.be/stationsomgeving vind je belangrijke informatie over het project.

Valentijn in Luysterbos

Op donderdag 14 februari, de dag van de liefde, zorgt het dienstencentrum in het restaurant voor een extra smakelijk Valentijnsmenu. Of het nu met goede vrienden is of met de liefde van je leven, iedereen is welkom. Reserveer alvast je plaatsje in het dienstencentrum. De prijs is 8 euro, met vrijetijdspas betaal je 6,50 euro.

Praatcafé dementie: Veranderend gedrag

Op vrijdag 15 februari is Ria Caers, medewerker van het expertisecentrum dementie Tandem, gastspreker op het praatcafé dementie. Het onderwerp is gedragsverandering bij mensen met dementie. Als je zorg draagt voor een persoon met dementie, leer je gaandeweg omgaan met de achteruitgang bij deze persoon.

Leren omgaan met gedragsveranderingen, zoals apathie, weerstand, agressie, roepen en dwangmatig gedrag, is vaak moeilijker. In deze infosessie krijg je advies en tips. Het praatcafé begint om 10 uur (deuren gaan open om 9.30 uur) in cultuurcentrum de Werft. Deelnemen is gratis, je moet niet inschrijven.

imageMeer nieuws

VB Herentals lanceert solidariteitscampagne: 'Een hart voor onze mensen'

VB Herentals lanceert solidariteitscampagne: 'Een hart voor onze mensen'
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.11.2021 - 01.40u

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland 26.11.2021 - 19.19u

HBBC afgelastingen door covid

Herentals 26.11.2021 - 18.44u

Al 1 geval van zorgwekkende nieuwe coronavariant in ons land

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.11.2021 - 16.24u

Sciensano : 'Impact van COVID-19-vaccins in België'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.11.2021 - 14.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto