U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel
03.10.2019 - 10.14u
Door: Mark Jaspers

Afbraak oude brug Geel-Stelen

Tijdens het weekend van 5-6 oktober 2019 wordt de oude brug over het Albertkanaal in Geel-Stelen afgebroken. Vanaf zaterdagavond om 22 uur zullen grote kranen vanop een drijvend ponton onder de brug met de grote sloopwerken van de betonconstructie starten.

De Vlaamse Waterweg nv bouwde een nieuwe hogere brug in Geel-Stelen. Het verhogen van de brug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal.

Begin juni 2018 is de oude brug een 20-tal meter verschoven om zo als tijdelijke omleidingsweg te dienen. Zo kon op de bestaande locatie van de brug een nieuwe brug gebouwd worden die een tweetal meter hoger ligt. Hierdoor bleef de onderbreking van de brug ook beperkt.

De stalen boogbrug heeft een totale overspanning van 128 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter.

Wie een goed zicht wil op de werken, kan in twee veilige voorziene zones de werken volgen. Er is slecht beperkte parkeergelegenheid dus we raden aan om met de fiets te komen.

meer info: www.vlaamsewaterweg.be/brug-geel-stelen. Op die website kun je je inschrijven op een nieuwsbrief met updates over de werken.

PlayMobiel bezoekt Stelen

Op woensdag 16 oktober houdt de PlayMobiel halt op het speelplein in de St.-Apolloniastraat in Stelen. In de PlayMobiel vind je een heleboel speelgoed waarmee je buiten de gekste spelletjes kunt spelen.

De pret begint om 14 uur en om 17 uur trekt de caravan terug huiswaarts. De PlayMobiel is gratis en voor alle leeftijden. Mama's en papa's, opa's en oma's en grote broers of zussen zijn welkom om mee te spelen of om iets te drinken op het terras.

meer info: dienst jeugd, 014 56 68 00, jeugd@geel.be

Fakkeltocht op Werelddag van Verzet tegen Armoede

17 oktober is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Naar jaarlijkse gewoonte kun je deelnemen aan een fakkeltocht in het centrum van Geel en zo een stem aan armoede geven. Om 19 uur krijg je in de refter van Sint Aloysius Geel (ingang via Schuttershof) een woordje uitleg over de problematiek van armoede in het onderwijs. Het koor van vzw Al-arm zorgt voor de muzikale noot. Om 19.50 uur worden de fakkels aangestoken en vertrekt de tocht door het centrum. Nadien warm je je terug op met een tas soep.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Nutswerken in Lindenstraat en Olenseweg

Van 11 tot 18 oktober voert een aannemer nutswerken uit in Lindenstraat en Olenseweg in opdracht van Telenet. De aannemer plaatst kabels en leidingen onder voetpaden en/of bermen. In de straten geldt beurtelings verkeer ter hoogte van de werken.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Een week vol inspiratie, sessies en tools voor jonge ondernemers

Startup2440 (ICE cube Thomas More, Broeikas, Cocoon2440 en Stad Geel) schiet met BAASxs een nieuw werkjaar op gang. Tussen 21 en 25 oktober gaan ze aan de slag met alles wat jong en ondernemend is. Zonder of met een idee voor een onderneming, ergens tussen de 18 en 30 jaar én met een groot enthousiasme?

Dan heeft de pop-up week van BAAS alle ingrediënten in huis om je dromen en ambities waar te maken! Zelfs zonder enige ambities ben je meer dan welkom om je te laten inspireren over de wondere wereld van ondernemen. BAASxs is een week bomvol workshops, sessies, inspiratiemomenten en gezellige babbels.

Surf alvast eens naar http://baasbaas.be/baas-xs-2/ voor meer info. Inschrijven voor de sessies kan via https://baasxsgeel.eventbrite.nl, inschrijven voor babbels via https://baasbabbelgeel.eventbrite.nl.

meer info: http://baasbaas.be/baas-xs-2/

Nacht van het Kempens Erfgoed

Tijdens de Nacht Van Het Kempisch Erfgoed op vrijdag 18 oktober begeleiden de Geelse gidsen begeleiden je vanaf 19 uur op een verhelderende avondwandeling rond het thema "Licht!". Bezoek samen met hen het Lampenmuseum, de Britse militaire begraafplaats en de kapel van de Groenenheuvel.

Onderweg bieden ze je graag een streekproevertje aan. De wandeling wordt afgesloten met een gezellige samenzang in het Geels Brouwhuis. Ben je er graag bij? Schrijf je dan in via www.visit-geel.be/licht2019.

meer info: dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be, www.visit-geel.be

'Duel' tussen cc de Werft en het stadhuis

Op het grasplein tussen het stadhuis en cc de Werft stond jaren een sokkel met een zonnewijzer. De zonnewijzer is al enkele jaren verdwenen maar de sokkel staat er nog steeds, en sinds vandaag met het kunstwerk 'Duel', een beeld van de Bulgaarse kunstenaar Georgi Radulov.

De stad kreeg het beeld gratis in bruikleen van Art Centre Hugo Voeten voor een periode van 15 jaar. Het kunstwerk 'Duel' beeldt twee mannelijke figuren uit, die in spiegelbeeld lijken te dansen. Het symboliseert een duel maar je kunt er evengoed een vreugdedans in herkennen.

Geef je mening over mobiliteitsplan Geel centrum

Er wordt al een tijd gewerkt aan het nieuwe mobiliteitsplan voor Geel centrum. Op dinsdag 15 oktober 2019 organiseert de stad een infomarkt in zaal De Waai om haar mobiliteitsplannen voor het centrum voor te stellen. Alle inwoners zijn welkom en krijgen de kans om hun mening te geven.

Is het voorgestelde circulatieplan logisch?

Is er een betere manier om het verkeer te laten rijden?

Zijn de voorgestelde fietsstraten de juiste?

Hoe maak je het centrum goed bereikbaar maar toch beperkt doorrijdbaar?

Dat zijn vragen waarover inwoners hun opmerkingen mogen geven. Wat voorligt is dus nog maar een voorstel waarop de stad reacties vraagt van inwoners. Er is dus nog niets beslist.

Geef je mening!

Grijp je kans en kom langs op dinsdag 15 oktober in De Waai om de circulatieplannen te bekijken. Deskundigen van het studiebureau, medewerkers van de stad en de schepen van mobiliteit zijn aanwezig om je vragen te beantwoorden en de suggesties te noteren.

Lukt het niet om langs te komen, dan vind je de visie en de circulatieplannen vanaf woensdag 16 oktober 2019 op www.ideevoorgeel.be/mobiliteitsplan. Daar kan je jouw opmerkingen over de plannen doorgeven tot dinsdag 5 november 2019.

Na deze participatieperiode komt het al dan niet gewijzigde mobiliteitsplan voor de gemeenteraadscommissie in november. In december wordt het dan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Werken Baantveld fase 2

Op de infomarkt kun je ook de plannen van de werken 'Baantveld fase 2' bekijken. In fase 2, die start in 2021, vinden er werken plaats in Drijhoek, Eikenstraat, Dr. Peetersstraat, Elsum, Meidoornstraat, Kabienstraat en een stuk van Azaleastraat.

Er komt een gescheiden riolering en de inrichting van de straten stelt de veiligheid van de voetgangers en fietsers centraal. Omdat deze plannen al uitgewerkt zijn volgens de principes van het nieuwe mobiliteitsplan, worden ze gelijktijdig voorgesteld.

Eventuele wijzigingen aan het mobiliteitsplan zullen dus ook effect hebben op de plannen van deze werken. De plannen zijn dus niet definitief maar een voorstel zodat je de principes van het nieuwe mobiliteitsplan al in praktijk vertaald ziet.

Praktisch

Infomarkt op dinsdag 15 oktober 2019 van 17 tot 20 uur in zaal De Waai, Werft 28.

Op de website www.ideevoorgeel.be/mobiliteitsplan kun je van 16 oktober tot 5 november de plannen bekijken en reageren.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Op zaterdag 5 oktober is er geen rommelmarkt omwille van de Pink Ladies Games. De groentemarkt gaat wel door.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto