U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel
31.10.2019 - 10.03u
Door: Mark Jaspers

Sluitingsdag Wapenstilstand

Op maandag 11 november, met Wapenstilstand, zijn de meeste stadsdiensten en het Sociaal Huis gesloten. Ook de bibliotheek, het Gasthuismuseum en de dienst toerisme en stadsanimatie zijn gesloten. Het zwembad is open van 10 tot 17 uur, de springplanken vanaf 14 uur en je kunt tussen 6.30 en 8.30 uur baantjes trekken.

meer info: www.geel.be

Kunstendag voor Kinderen

Op zondag 17 november, Kunstendag voor Kinderen, slaan verschillende partners uit Geel de handen in elkaar.

Op het programma staan:
- 'Handlettering voor kinderen' in cc de Werft van 13 tot 17 uur (vanaf 7 jaar)
- 'Kamishibai' in cc de Werft van 13.30 tot 17 uur (vanaf 8 jaar), inschrijven
- 'Peepshow' van Kunst in Zicht in cc de Werft van 14 tot 16.30 uur (vanaf 9 jaar), inschrijven
- 'Vers van de pers' in cc de Werft van 13 tot 14.30 uur en van 15 tot 16.30 uur (vanaf 8 jaar), inschrijven
- 'Cinderella' van de Stilte in cc de Werft om 14.30 uur (vanaf 5 jaar), inschrijven

Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vind je op www.dewerft.be (zoeken op kunstendag voor kinderen) of via het Facebookevenement 'Kunstendag voor kinderen in cc de Werft in Geel'. Via deze weg kun je je kinderen ook meteen inschrijven.

meer info: cc de Werft, 014 56 66 66, res.dewerft@geel.be, www.dewerft.be

Op reis tijdens de kerstvakantie? Denk aan je reisdocumenten!

Ga je tijdens de kerstvakantie skiën of heb je andere reisplannen? Breng op tijd je reisdocumenten in orde. Hou er rekening mee dat het enkele weken duurt voor een identiteitskaart of Kids-ID klaar is. Voor een Belgisch paspoort (reispas) geldt een leveringstermijn van minstens vijf werkdagen. Je probeert best een spoedprocedure te vermijden, de kosten lopen immers snel op.

meer info: burgerzaken, 014 56 61 80, burgerzaken@geel.be

Changemaker vertelt over vrouwenrechten in Congo

Op dinsdag 12 november kun je in jeugdcentrum De Bogaard luisteren naar Passy Mubala. Zij verdedigt met haar organisatie Aidprofen vrouwenrechten in Congo. Daarom is Passy een van de vele changemakers die 11.11.11. wereldwijd op een voetstuk plaatst.

Changemakers streven naar een duurzame, leefbare toekomst waarin iedereen een plaats krijgt. Ze strijden tegen ongelijkheid, klimaatverandering, uitbuiting door grote multinationals en ga zo maar door. Maar steeds meer komt de vrijheid voor meningsuiting onder druk te staan. Net daarom zijn deze changemakers belangrijker dan ooit en voert 11.11.11 campagne (www.11.be).

Passy Mubala nodigt je op 12 november uit voor een gesprekstafel over vrouwenrechten. Om 19 uur verwelkomt ze je met een Congolees hapje en drankje. Vanaf 19.45 uur vertelt Passy over haar werk, haar visie en Aidprofen. De toegang is gratis, maar wil je de campagne steunen dan is een vrije bijdrage altijd welkom.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Nieuwkomers in Geel zoeken buddy's

Een vluchteling heeft een lange en moeilijke reis achter de rug en wil graag zo vlug mogelijk rust vinden in de nieuwe omgeving die zijn thuis wordt. Het doet deugd als er dan naast de reguliere hulpverlening ook andere mensen zijn die je daarbij kunnen helpen, die voor je klaar staan met wat extra ondersteuning. Daarom heeft dienst gelijke kansen een buddywerking voor nieuwkomers in Geel.

Een buddy is een Gelenaar die een nieuwkomer in Geel mee op stap wil nemen, wegwijs wil maken of gewoon hartelijk welkom wil heten. Jij beslist als buddy hoeveel uren je vrij hebt per week of per maand om dit te doen.

Je wordt begeleid door een medewerker van het LOI of dienst gelijke kansen. Je hebt dus geen voorkennis nodig. De steun van de buddy is heel divers en helemaal aangepast aan de vraag van de nieuwkomer en aan het individuele aanbod van de buddy zelf. Vooral 'er zijn' is erg belangrijk.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Boeken & Bokes

Op zaterdag 16 november viert de bibliotheek de Voorleesweek met Boeken & Bokes. Kom om 8.30 uur in pyjama naar de bib en word goed wakker met je persoonlijke gymcoach. In drie groepjes, opgesplitst per leeftijd, luister je naar een ochtendverhaal.

Daarna smul je van een klein, gezellig ontbijtje, exclusief voor de kinderen. De quizmaster entertaint de ouders die van een uitdaging houden. Boeken & Bokes is gratis, je moet je wel inschrijven via https://geel.bibliotheek.be.

Ook de bibs van Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie organiseren activiteiten tijdens de Voorleesweek. Een overzicht vind je op www.voorleesweek.be/agenda.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be, https://geel.bibliotheek.be

Advies zuinig omgaan met water

De stad dient zuiniger om te gaan met water door de extreme zomerse droogte en het lage grondwaterpeil. Dat was het advies van hydroloog prof. Patrick Willems aan het stadsbestuur tijdens zijn uiteenzetting over de gevolgen van de klimaatopwarming op ons grondwater.

Om het grondwater op peil te houden formuleert de stad de eerste maatregelen. Water afkomstig van een droogzuiging moet vanaf nu terug in de grond kunnen sijpelen en mag de aannemer niet meer lozen in de riolering.

De Stationsstraat is een mooi voorbeeld van hoe dit zelfs in het drukke stadscentrum mogelijk is. Dankzij de bereidwillige overburen, aannemer en bouwheer kan het water via de constructie worden afgevoerd naar de Zeggeloop. De brugconstructie veroorzaakt geen hinder voor verkeer in de Stationsstraat. Wel worden twee parkeerplaatsen ingenomen gedurende vijf maanden.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

imageMeer nieuws

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht
Grobbendonk | Kempen regio | Vorselaar 26.02.2020 - 22.47u

AsteDRU Group Grobbendonk herdoopt zich tot Creative Cooling Group

Grobbendonk | Internationaal | Kempen regio 26.02.2020 - 22.46u

E313 dicht door brandende truck in Grobbendonk

Grobbendonk | Kempen regio | Neteland 26.02.2020 - 20.46u

'De boer op met een burn-out'

'De boer op met een burn-out'
Kempen regio | Mol 26.02.2020 - 19.44u

Markant Grobbendonk Bouwel: chronische pijnen

Markant Grobbendonk Bouwel: chronische pijnen
Grobbendonk 26.02.2020 - 16.56u

Salaris wel of niet vermelden in een vacature?

Kempen regio | Vlaanderen 26.02.2020 - 16.45u

Beperktere postbedeling volgende week van start

Beperktere postbedeling volgende week van start
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 26.02.2020 - 16.35u

Wout van Aert start toch in Omloop Het Nieuwsblad

Lille | Neteland | Vlaanderen 26.02.2020 - 11.55u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto