Papieren zakken voor GFT

Vanaf volgend jaar kun je een papieren zakje gebruiken om je gft in te verzamelen. De grootte van de zak (10 liter) is ideaal om te gebruiken in de keuken. De papieren zak houdt zowel je keukenemmertje als je gft-container proper.

Papier is perfect voor een optimale biologische kringloop. 90 % van de papieren zak, met FSC-label, is cellulose, de ideale grondstof voor de productie van groen gas in de nieuwe vergistingsinstallatie voor gft in Beerse.
De papieren zakken voor gft vervangen de huidige bio-afbreekbare zakken.

Uiteraard mag je de bio-afbreekbare zakken die je nog hebt, gebruiken tot ze op zijn. Vanaf 1 januari 2020 zijn de papieren zakken te koop in het stadhuis of op het recyclagepark. De zakken zitten verpakt in een pakket van 80 stuks en kosten 6 euro per pakket.
meer info: onthaal stad Geel, 014 56 60 00, info@geel.be

Info en advies over energie en besparen bij jou thuis

Wil je je energiefactuur verlagen? Of staan er renovatiewerken op de planning? Bij het Energiehuis krijg je een antwoord op vragen rond energie(besparing). Het Energiehuis is een initiatief van de Vlaamse overheid, dat je wegwijs maakt in de verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken.

In Geel vind je het Energiehuis in het stadhuis bij de dienst grondgebonden zaken. Zij zijn het eerste aanspreekpunt, ze geven antwoord op je vragen of verwijzen je door naar de juiste instantie.
meer info: www.geel.be/energiehuis

Ratten op openbaar domein + afbeeldingen ratten

De stedelijke rattenvanger is enkel actief op het openbaar domein van Geel. Wanneer je een nest meldt, gaat hij ter plaatse en verspreidt hij buizen met rattenvergif.

Heb je al eens een buis zien liggen die lijkt op een regenpijp? Afblijven, dat kan schadelijk zijn! Voortaan plakt de rattenvanger een sticker (foto met 'vergif') op de buizen die je waarschuwt voor de gevaren.

Op openbare domeinen kun je een bord zien zoals op de foto. Daarmee worden de plaatsen aangeduid waar ratten bestreden worden. Wees daar extra voorzichtig, zeker als je daar met je hond gaat wandelen.
meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Stad plant 256 bomen aan op openbare plaatsen

De stad plant 256 nieuwe bomen aan in het nieuwe plantseizoen, dat nog duurt tot in het voorjaar van 2020. De aanplanting gebeurt in straten, op pleinen, op begraafplaatsen, op parkings maar ook op andere openbare plaatsen.

Natuurlijke airco

Wist je dat groen een positieve uitwerking heeft op het hitte-eilandeffect? Grote bomen koelen de stad. Een grote gezonde boom heeft hetzelfde koelend vermogen als tien airco's. Bomen zorgen voor schaduw en omdat ze water verdampen via de bladeren, verkoelen ze de omgeving. De stad kiest bomen die bestand zijn tegen de warme en droge zomers die we de laatste jaren meemaken. In het centrum wordt bijvoorbeeld de valse christusdoorn (Gleditsia) geplant.

Boomkeuze

De stad plant bomen die al een stamdiameter hebben van 5 à 8 cm. De keuze voor de bomen wordt gemaakt op basis van heel wat factoren, zoals onder andere:
• de bodemvochtigheid (droog, vochtig, nat);
• de voedingstoestand (arme of rijkere bodem);
• de zuurtegraad (Ph) van de bodem;
• de mate waarin bomen stuifmeel en nectar leveren, zodat onder andere de bijen voldoende voedsel vinden.
Er worden ook iepen (Ulmus) geplant die resistent zijn tegen de iepenziekte, die er de voorbije decennia voor zorgde dat deze soort bijna uitgestorven was.

Ruimte om te groeien

Om te komen tot een duurzaam bomenbestand streeft de stad naar voldoende ondergrondse ruimte. Een boom die te weinig ruimte krijgt om te wortelen, wordt ziek en heeft veel dood hout. Door de boomkeuze af te stemmen op de bovengrondse ruimte, kunnen bomen vrij uitgroeien. Een vrij uitgroeiende boom betekent minder onderhoud en minder risico's. Elke snoeiwonde vormt immers een potentieel risico op infecties. Hoe groter de snoeiwonde, hoe groter het risico.

Locaties
Hieronder vind je een overzicht van de openbare plaatsen waar nieuwe bomen komen:
• in volgende straten: Den Akker, Duivenstraat, hoek Roggendries - Groenenheuvel, Ierlandlaan, Sint-Apolloniastraat;
• op begraafplaatsen: Holven en Stelen;
• op speelpleinen: grasveld scouts Sint-Tarcitius, Sint-Apolloniastraat, Holvenseheide;
• op andere groenzones: zone voor het zwembad, groenzone achter Stationsstraat richting stadspark, sportpark Sint Dimpna, hoek aan de Bogaard, kerk Elsum, kerk Winkelomheide, parking aan kerk Punt, parking zwembad, parking Nieuwstraat, Sint Gerebernuskapel in Zammel en kerk Oosterlo.