Oproep deelnemers jeugdraad

Op 1 september begon een nieuw schooljaar maar ook een nieuw werkjaar voor de jeugdraad. De jeugdraad roept jongeren op om deel te nemen aan deze adviesraad. Geelse jongeren of jeugdverenigingen kunnen geheel vrijblijvend de jeugdraad bijwonen en hun mening geven over alles wat te maken heeft met kinderen en jongeren in Geel.

De jeugdraad adviseert het stadsbestuur over thema’s die jongeren of het jeugdwerk aanbelangen. Daarnaast is het de plek bij uitstek om ideeën en projecten uit te werken rond het thema jeugd. De jeugdraad is een toffe groep jongeren die maandelijks samenkomen en activiteiten organiseren. Wil je een kijkje komen nemen? Stuur dan een e-mail naar jeugddienst@geel.be of bel naar de jeugddienst op het nummer 014 56 68 00. Je kan ook het online inschrijvingsformulier invullen. Dat vind je terug op www.geel.be, op de pagina van de jeugdraad.

Seminarie ‘Armoede op de werkvloer’

Na een succesvol seminarie over competentiemanagement organiseert de stad Geel in samenwerking met Resoc Kempen en de gemeenten Meerhout en Laakdal op 16 september een seminarie over armoede op de werkvloer. Deze bijeenkomst richt zicht tot HR-verantwoordelijken die te maken krijgen met werknemers in armoede. Omdat rond het thema een taboe heerst, is het belangrijk om er als verantwoordelijke op de juiste manier mee om te gaan.

Het seminarie staat gepland in de Werkwinkel in de Heidebloemstraat in Geel en start om 10.45u. Het einde is voorzien rond 14u. De organisatie voorziet in een broodjeslunch. Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht.

Collectiedagen WOI

Op zondag 15 september organiseren de provincie Antwerpen en erfgoedcel k.ERF een grote Collectiedag. De bedoeling van de dag is dat iedereen die thuis nog een voorwerp liggen heeft of een (familie)verhaal over WOI kent, dit laat registreren. De Collectiedag voor de k.ERF-regio (Balen, Dessel, Geel, Merhout, Mol, Laakdal en Retie) gaat door in VC De Kruierie in Balen. Wie een bijdrage levert aan de Collectiedag, draagt meteen ook een steentje bij tot het collectieve geheugen van de Groote Oorlog.

Op de Collectiedag wordt jouw verghaal en/of voorwerp ter plaatse gedigitaliseerd. Medewerkers noteren jouw verhalen en anekdotes. Alle verhalen en voorwerpen die betrekking hebben op WOI komen in aanmerking. Een kleine familieanekdote, dagboeken, postkaarten, foto’s van het front, voedselbonnen en smokkelverhalen. Specialisten in WOI helpen met interpreteren en zoeken mee naar antwoorden. Erfgoedexperten geven gratis advies over goede bewaring van materialen. Vervolgens gaan de eventuele documenten en voorwerpen naar de foto- of scanmodule.

Wanneer jouw verhaal of voorwerp volledig geregistreerd is, word je verwittigd. Je neemt het materiaal terug mee naar huis. De verhalen en gedigitaliseerde gegevens worden in de centrale erfgoeddatabank van Europeana 1914-1918 opgeslagen en voor de toekomst bewaard. Voor wie even moet wachten, is er een ‘wachtverzachtend’ aanbod. Zo kun je gratis een bezoekje brengen aan het nabijgelegen Kruiermuseum dat een mooi beeld schetst van het dagelijks leven tijdens het Interbellum.

k.ERF digitaliseert jouw oude filmpjes

Heb je oude 8mm of 16mm films? Vertellen deze filmpjes iets over het leven in de Kempen? Wil je ze graag opnieuw bekijken? Breng ze dan binnen en Erfgoedcel k.ERF laat ze gratis op dvd overzetten. k.ERF wil zo het cultureel erfgoed uit onze regio in kaart brengen, beter laten bewaren en delen met het grote publiek. Oude filmpjes zijn vaak kwetsbare schatten aan informatie over de Kempen. Haal ze daarom vanonder het stof! In september kan je je 8mm of 16mm filmpjes binnenbrengen in het inzamelpunt. Voor Geel is dat het stadsarchief op de Werft, in de gebouwen van de bib. Je krijgt ze enkele maanden later terug, mét een digitale kopie. Wie weet zie je de inhoud van je filmpjes ook in latere projecten van de erfgoedcel terug.

k.ERF zoekt vooral historisch en maatschappelijk waardevolle filmpjes die het leven in de Kempen tonen. Filmspoelen met opnames van historische stoeten, dorpsfeesten, verenigingen in actie, straatbeelden, industrie, enzovoort. Privéfilmpjes die geen specifiek tijdsbeeld schetsen komen niet in aanmerking.

25e editie Open Monumentendag

Open Monumentendag Vlaanderen is het grootste cultureel eendagsevenement van Vlaanderen. Die dag staat het onroerend erfgoed in de kijker. Op zondag 8 september viert Open Monumentendag Vlaanderen haar 25ste verjaardag. Geel koos dit jaar ‘Zorg’ als thema. Het stelde een gevarieerd programma samen. Een aantal monumenten zoals MPI Oosterlo, De Waaiburg, het Gasthuismuseum en de St.-Amands- en St.-Dimpnakerk zetten de deur open en organiseren begeleide rondleidingen. Toerisme Geel biedt twee stadswandelingen met stadsgids aan: ‘een baksteen in de maag’ en ‘Monument gered!?’. Daarnaast kan je ook in de musea terecht, die niet direct met het thema te maken hebben: bakkerijmuseum, klokkenmuseum, lampenmuseum en Molen van ’t Veld.