Stem op jouw verborgen parel : tijdens de bibliotheekweek zet de bib onder het moto 'Verborgen Parels' 25 Nederlandstalige titels uit de 21ste eeuw in de kijker die niet de aandacht kregen die ze verdienen. Nog tot 18 oktober kan je stemmen voor de TOP 25 op www.verborgenparels.be. Stem voor het boek dat jij graag zou willen lezen of een echte aanrader vindt. In de bib staat een kieshokje om te stemmen op je favoriete 'Verborgen Parel(s)'. Je kan ook fragmenten uit de selectie bekijken en beluisteren. De geselecteerde titels kan je ook uitlenen.

Een kapot toestel? Kom naar het Repair Café

Een Repair Café is een gratis bijeenkomst waar buurtgenoten elkaar helpen bij de herstelling van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers en andere elektronica. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals naaisters en timmerlieden aan de slag. In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke herstellingen uit te voeren. Zo helpen we allemaal de afvalberg verkleinen. Op zaterdag 10 oktober van 10 tot 16u kan je met je spullen terecht in zalen Iris en Amarylis in de bibliotheek.

Fakkeltocht Werelddag Verzet tegen Armoede

17 oktober is 'Werelddag van Verzet tegen Armoede'. Op deze dag organiseert vzw Al-arm een fakkeltocht door de straten van Geel om de armoedeproblematiek in de kijker te stellen. Samenkomst vanaf 18.45u in Parochiecentrum St. Amands, Werft 16. Na de inleiding start omstreeks 19u de fakkeltocht. Om 21u wordt de avond afgesloten met een receptie. Voor elk kind is een kleine verrassing voorzien.  meer info: vzw Al-arm, 014 56 73 13, al-arm.vzw@hotmail.com

Nacht van de duisternis 10 oktober
Op 10 oktober vieren we de 20ste editie van de Nacht van de Duisternis. Ook Geel dooft de monumentenverlichting van de kerk van St.-Amands, Kerk van Bel, Gasthuismuseum en De Halle / De Waag. Aan de straatverlichting wordt niets gewijzigd. Met deze jaarlijkse campagne zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

We kunnen immers best met minder verlichting zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt eronder. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.

Vrijwilligers voor pedagogische studiedag 23 november
Voor de organisatie van de pedagogische studiedag van het Geelse basisonderwijs op 23 november zoekt de dienst onderwijs vrijwilligers van 10.30u tot 16u. Het gaat om taken zoals tafels klaarzetten, de toog bemannen, opruimen,... Elke vrijwilliger krijgt een kleine vergoeding. Geïnteresseerden kunnen zich tot 15 oktober melden bij Debbie Van Laere via debbie.van.laere@geel.be.

Inschrijvingen sportkampen herfstvakantie
Vanaf maandag 12 oktober 18u kan je inschrijven voor de sportkampen in de herfstvakantie. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan online of aan de balie in het zwembad. Let op, voordat je online kan inschrijven, moet je je kind eerst registreren.

Praatcafé dementie 16 oktober
In het praatcafé dementie brengen we mantelzorgers en familie samen om dementie bespreekbaar te maken. In een ontspannen sfeer maak je kennis met anderen en krijg je nuttige informatie over het thema. Je kan luisteren, ervaringen delen en tips uitwisselen. Zo leer je het dagelijks leven met dementie beter begrijpen en leer je er beter mee omgaan. Tijdens het praatcafé licht een deskundige een bepaald aspect van dementie toe. Daarna laten we een ervaringsdeskundige aan het woord.

Tijdens de pauze kan je bij een drankje van gedachten wisselen en vragen stellen. Gewoon luisteren, kan natuurlijk ook. Iedereen is van harte welkom, familieleden, mantelzorgers, vrienden en kennissen van personen met dementie, senioren en andere geïnteresseerden. Het praatcafé gaat door in dienstencentrum Luysterbos en start om 9u. Deelnemen is gratis.

Afsluit Zuidergekke week 14 oktober
Zak woensdag 14 oktober om 14.30u nog een laatste keer af naar de Markt voor het afsluitmoment. Tot dan kan je nog elke dag genieten van het Zuidergek café, Fair Trade en thema-activiteiten. De laatste dag wordt het ingezamelde geld officieel overhandigd aan het Rode Kruis als steuntje in de rug voor hun hulp aan de bootvluchtelingen.