Doe mee met de samenaankoop dakisolatie : IOK organiseert samen met 28 gemeenten opnieuw een samenaankoop dakisolatie. Je krijgt de mogelijkheid om de materialen zelf te plaatsen of te laten plaatsen. In een niet-geïsoleerde woning verdwijnt 30% van de warmte door het dak. Investeren in dakisolatie zorgt dus voor lagere energiekosten en meer comfort. Bovendien kan je beroep doen op premies voor een extra financieel duwtje in de rug. Uit een prijsvergelijking bij een vorige editie bleek dat de korting via de samenaankoop tot 30 % bedroeg.

Geleidelijk aan zal het ontbreken van dakisolatie zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit. Huurwoningen en –appartementen waarvan het dak niet geïsoleerd is, lopen de kans om vanaf 2020 ongeschikt voor verhuur te worden verklaard. Je wacht dus best niet te lang met isoleren want nu kan nog maximaal beroep gedaan worden op premies en fiscale voordelen.

Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders zorgt de Vlaamse overheid samen met de netbeheerders zelfs voor een extra hoge premie van €23 per m² voor een stevig duwtje in de rug. De Energiesnoeiers zoeken uit of je recht hebt op deze premie.

Vrijblijvend inschrijven voor deelname aan de samenaankoop kan op www.iok.be/dakisolatie of de infocel technische diensten. Voor meer informatie over de samenaankoop kom je naar één van de infoavonden: op dinsdag 8 december 2015 in Dessel, Refter GBS De Kangoeroe, Lorzestraat 37 of op donderdag 7 januari 2016 in Balen, Polyvalente zaal, VC De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1. De infoavonden starten om 20 uur en zijn gratis.

Flitslocaties maand november

In de maand november flitsen de agenten van de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout op de Pas en op de Retieseweg. Uiteraard zijn er ook nog op andere plaatsen snelheidscontroles.

Sportevenement Ten Aard 8 november

Op zondag 8 november van 13u tot 17u vindt in Ten Aard een sportevenement van de kajakclub plaats. Het verkeer zal die dag hinder ondervinden langs het parcours dat loopt via Sluisstraat, Hazenstraat, Beekhoek, Aardseweg, Dekshoeven en Oude Kastelseweg.

Werken Gansakker vorderen sneller dan verwacht

Op 30 september startte de stad met de herinrichting van Gansakker. De werken vorderen sneller dan verwacht. De zones tussen Gerststraat en Amandus De Vosstraat en het kruispunt van Amandus De Vosstraat kregen al een nieuwe asfaltlaag. De aannemer start met de heraanleg van de voetpaden in deze zone en met de werken in de zone van Amandus De Vosstraat tot Rozendaal. De werken duren tot half januari 2016.

De zone van Amandus De Vosstraat tot Rozendaal is volledig afgesloten voor verkeer. Vanaf nu is plaatselijk verkeer in enkelrichting, van Amandus De Vosstraat richting Gerststraat, al terug toegelaten.

Ook parkeren langs de weg is terug mogelijk. Fietsers rijden om via Antwerpsedries – Armand Preud'hommestraat of via de paadjes van Gasthuisblok en Molenstraat om de fietsenstalling van KOGEKA te bereiken. De huidige situatie in Amandus De Vosstraat blijft ongewijzigd. Vermoedelijk eind november zal in Gerststraat weer dubbelrichting kunnen ingevoerd worden en de normale situatie in Amandus de Vosstraat weer van toepassing zijn.

Gratis unieke voorstelling 'Geel bijzonder bekeken'

Sinds 24 juni zijn 40 deelnemers van het MPI, OPZ, Huis De Post en het Dagcentrum in de bib aan de slag als journalist. Ze maken reportages over thema's die hen raken of waar ze stevig onderzoek naar willen doen.

Vragen als 'Hoe vind je een lief als je een beperking hebt?' of 'Hoe hoog is het CSI-gehalte bij de Geelse politie' verdienen immers een gedurfd antwoord. Maar ook maatschappelijke thema's zoals de vluchtelingeproblematiek gaan ze niet uit de weg. De hoofdredacteur van dit alles is Dirk Kennis van het Nieuwsblad van Geel, de creatieve begeleiding krijgen ze van Villa Basta.

Op 8 december om 19u kan je in cc de Werft een gratis voorstelling en slotreceptie bijwonen over het eindresultaat van dit project. Tickets zijn gratis maar reserveren is wel noodzakelijk via 014 56 66 66 of res.dewerft@geel.be.

Ticketverkoop kerstmusical "De magische Kerstbal" gestart

Tijdens het weekend van de kerstmarkt kan je in Geel naar goede gewoonte genieten van een kerstspektakel. De voorstellingen van deze kerstmusical 'De magische kerstbal' vinden plaats op zaterdag 12 en zondag 13 december in een verwarmde tent op de Havermarkt. Een voorstelling van de kerstmusical duurt telkens een klein uurtje.

Op zaterdag 12 december wordt er vanaf 13 uur tot en met 21 uur elk uur een nieuwe voorstelling gespeeld. Op zondag 13 december is dat vanaf 13 uur tot en met 19 uur.

De tickets voor de kerstmusical "De magische kerstbal" zijn verkrijgbaar bij Toerisme Geel. Volwassenen betalen 5 euro in voorverkoop terwijl de prijs aan de kassa voor hen 7 euro bedraagt. Voor kinderen jonger dan 14 jaar werd de verkoopprijs vastgelegd op 2 euro. Er wordt ook een korting toegekend aan houders van een vrijetijdspas. Snel erbij zijn is hoe dan ook de boodschap want het aantal tickets is beperkt!

Tentoonstelling Keramiek in de bib

Van 2 tot 28 november kan je in de bib de tentoonstelling Keramiek van Marleen op de Beeck bezoeken. Haar werken bestaan uitsluitend uit handgevormde creaties zonder zucht naar een perfect resultaat, maar eerder keramiek in vogelvlucht waarbij vooral dieren een bron van inspiratie zijn.

Voor de afwerking gebruikt ze naast glazuur ook wel andere minder voor de hand liggende materialen die zij combineert en willekeurig toepast. Zo ontstaan er zelden identieke creaties. De zoektocht naar een eigen stijl is voor haar nog maar net begonnen, daarbij is de bibbezoeker als kijker een uitgelezen uitdaging voor haar.

Creatieve namiddag voor senioren

Op dinsdag 10 november kan je deelnemen aan workshop 'kerstbollen maken'. Een vrijwilligster leert je met een lap stof isomo bekleden tot prachtige kerstbollen. De les start om 13u30 in zaal Polymini Lokaal Dienstencentrum Luysterbos. Deelnemen is gratis, maar je moet vooraf inschrijven.

Cursus Internet en email

Het Lokaal Dienstencentrum Luysterbos organiseert een lessenreeks 'Internet en e-mail'. In deze reeks van 6 lessen leer je de basis van Internet en e-mail: websites bezoeken, allerhande zaken opzoeken en e-mails versturen. Om een deel te nemen is een basiskennis computer wel handig.

De eerste les start op donderdag 12 november 2015 om 13u30. Deelnemen kost 9 euro en 4,5 euro voor deelnemers met en vrijetijdspas. Vooraf inschrijven en betalen is verplicht. Schrijf snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!

Vrijwilligers gezocht voor project trage wegen

Stad Geel start samen met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete met het opmaken van een herwaarderingsplan voor de trage wegen in Geel.
Trage wegen, ook wel buurt- en voetwegen zijn wegeltjes, paden of verbindingen die in de eerste plaats bedoeld zijn voor wandelaars en fietsers. Deze wegen zijn vaak onbekend waardoor ze weinig gebruikt worden.

Dat is jammer, deze wegen hebben niet alleen recreatief een belangrijke functie te vervullen, maar zijn ook een veilig alternatief voor zwakke weggebruikers zoals bijvoorbeeld schoolgaande jeugd.

Een logische eerste stap bij het herwaarderen van trage wegen is het in kaart brengen van wat er is, en in welke toestand. De zogenaamde inventarisatie van alle mogelijke trage wegen en paden. Het project zoekt hiervoor vrijwilligers die op pad willen gaan. Mensen uit de buurt kennen de paadjes vaak het beste.

Het grondgebied van Geel wordt opgedeeld in deelgebieden. In eerste instantie zullen het centrum, het gebied Punt-Larum en ten zuiden van het Albertkanaal in Zammel-Oosterlo-Stelen aangepakt worden.

Heb je zin om bij jouw in de buurt aan de slag te gaan? Ken je mooie paadjes waarlangs je opnieuw zou willen wandelen of fietsen? Kom dan zeker naar een infomoment.

Stad Geel en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete nodigt iedereen uit om te komen luisteren op donderdag 29 oktober om 19u in het stadhuis, op dinsdag 3 november om 19u in MPI Oosterlo of op maandag 9 november om 19u in Parochiezaal Geel – Punt.