Jeugdbewegingen maken komaf met zwerfvuil : De Geelse jeugdverenigingen worden regelmatig geconfronteerd met zwerfvuil in de omgeving van hun lokalen. Ze kaartten dit probleem aan tijdens een bijeenkomst van de jeugdraad en zo ontstond het idee om een Geelse zwerfvuildag te organiseren. Met de ondersteuning van het lokaal bestuur en de jeugddienst trokken de jongeren op 12 maart eropuit om het afval in de straten rondom hun lokalen op te ruimen.

Chiro Branie en Chiro Alowio vulden 35 vuilzakken met zwerfvuil in Holven, KSA Berkven 20 zakken. De jongeren van KLJ Ten Aard kregen over een traject van zes kilometer maar liefst 42 vuilzakken bij elkaar. Later dit voorjaar zetten de Chirojongens en -meisjes van Larum zich in om over elf kilometer de buurt van hun lokalen proper te maken.

Krantenbank van k.ERF breidt uit
In 2014 lanceerde erfgoedcel k.ERF de online Krantenbank www.kempensekranten.be. Een grote collectie historische kranten, zoals de Gazet van Geel, Het Zoeklicht en het Annonceblad van Mol, werd via dit online systeem vlot doorzoekbaar gemaakt. Aanvankelijk vond je enkel kranten tot 1945 in het systeem.

Nu kan je een selectie kranten uit de regio doorzoeken tot 2008. In totaal is de databank goed voor zo'n 140.000 krantenpagina's.
Je kan niet alleen de kranten gemakkelijk doorbladeren, je kan er ook artikels uitknippen en opslaan. Omdat op de recentere kranten nog auteursrechten lopen, mogen ze enkel aangeboden worden via een beveiligde omgeving.

Kranten tot 1945 kun je thuis achter je computer inkijken, voor de recentere kranten moet je naar de bib of het archief.
Benieuwd naar wat er hier in de Kempen op jouw geboortedag of trouwdag gebeurde? Ga dan zeker eens kijken op www.kempensekranten.be. Je kunt de volledige Krantenbank in de bibliotheek en het stadsarchief raadplegen tijdens de openingsuren.

Caravan wordt PlayMobiel
De kindergemeenteraad heeft het lokaal bestuur gewezen op de nood aan buitenactiviteiten in de deeldorpen. Om hieraan tegemoet te komen ontstond het idee om een mobiel speelplein te creëren.

De jeugddienst zag de mogelijkheden en kocht een caravan die helemaal opgekalefaterd en aangepast werd aan de noden van de jongeren.
Via een wedstrijd voor alle klassen van de lagere scholen, kon de jeugd duidelijk maken wat voor hen een mobiele speeltuin betekent.

De uitdagingen waren om enerzijds een collage te maken over de ideale mobiele speeltuin, anderzijds moesten ze een originele naam verzinnen. De Geelse leerlingen namen massaal deel aan de wedstrijd. Op de kindergemeenteraad van 15 maart werden de winnaars bekendgemaakt.

Het vierde leerjaar van SBS De Katersberg had de beste collage gemaakt en het zesde leerjaar van SBS De Bolleboom kwam met de mooiste naam: de PlayMobiel!
De PlayMobiel wordt voorgesteld tijdens de Buitenspeeldag op 13 april en vanaf dan toert de caravan door Geel. Elke woensdagnamiddag verhuist de PlayMobiel naar een ander pleintje in een van de deeldorpen. Op 20 april kan je in Larum terecht, daarna volgen Ten Aard, Bel, Winkelomheide, Zammel en Punt.

Openingsuren zwembad tijdens de paasvakantie
Op 27 maart, paaszondag, is het zwembad gesloten. Op 28 maart, paasmaandag, is het zwembad open zoals op zondag (10-17u) en kun je 's morgens (6.30-8.30u) en 's middags (12-13u) banen trekken. Verder is het zwembad in de paasvakantie op weekdagen open zoals op woensdag en in het weekend zoals op een gewone zaterdag en zondag.

Comedylab: mosselen om half twee podcast
Xander De Rycke is op 30 maart om 20.15u te gast in het cultuurcentrum met een live podcast. Wat ooit begon als enkele vrienden rond een keukentafel is nu uitgegroeid tot de best beluisterde comedy-podcast van Vlaanderen.

Van zijn beste vrienden tot internationale gasten, BV's tot familie, Xander gaat altijd voor de grappige babbel en de entertainende verhalen! Wees erbij en kom luisteren naar de experts in intellectuele toogpraat. Ken je de podcast nog niet? Beluister eens een paar afleveringen op www.mosselen0130.be!