Infosessie over LED-verlichting : Geel neemt ook dit jaar deel aan de energie infotoer. De infotoer omvat 29 infosessies die in samenwerking met IOK, Kamp C, Eandis, Infrax en de Gezinsbond georganiseerd worden. Tijdens de infosessies komen verschillende onderwerpen over energie besparen en hernieuwbare energie aan bod. Op www.iok.be/ei vind je een overzicht van de infosessies. Je bent van harte welkom op de infoavonden van onze buurgemeenten.

De infoavond in Geel gaat over LED-verlichting en vindt plaats op dinsdag 25 oktober. De sessie start om 20u in het stadhuis. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht. Dit kan op www.iok.be/ei of bij de infocel technische diensten.
meer info: www.iok.be/ei, infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Nieuwe website voor stamboomonderzoek
Het Geelse stadsarchief lanceerde op 1 september www.genealogiegeel.be, een databank met de aktes van de burgerlijke stand van 1797 tot en met 1907. Het voordeel van de website is de handige zoekfunctie die samen met het resultaat meteen ook de juiste akte toont.

Stamboomonderzoekers kunnen op die manier van thuis uit met één klik in zo'n 74.500 akten zoeken naar hun voorouders. Meer nog, je kan de aktes online bekijken, printen of opslaan in je eigen dossier. En dit alles volledig gratis. Het enige wat je moet doen, is jezelf even registreren.

Momenteel is er al een ruim aanbod aan Geelse geschiedenis digitaal beschikbaar. De fotocollectie is raadpleegbaar via www.erfgoedbankgeel.be. Historische kranten kan je doorbladeren op www.kempensekranten.be. Je kan archiefbeschrijvingen bestuderen op www.archiefbankkempen.be en bekijken welke publicaties in onze bibliotheek zitten via http://geel.bibliotheek.be/. In de toekomst wil het stadsarchief de genealogische databank nog verder uitbreiden. Zo zal je steeds meer Geelse geschiedenis online kunnen vinden. meer info: archief, 014 56 66 90, archief@geel.be

Vertelling 'Balthazar, de eenzaamste ezel ooit'
Op zaterdag 17 september tovert verteller Frans Kuypers voor de derde keer een vertelling uit zijn hoed, speciaal op maat van mensen met dementie en hun kinderen en (achter)kleinkinderen. Samen met zijn klein Kamishibai theatertje laat hij je wegdromen met 'Balthazar, de eenzaamste ezel ooit'.

Om het verhaal te ondersteunen, gebruikt hij grote prenten. Achteraf kan je nog elementen van het verhaal beleven door voorwerpen te voelen, zien en ruiken. De vertelling vindt plaats in de bibliotheek van 10.30u tot 11.30u. Deelnemen is gratis, inschrijven kan tot 15 september.  meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Eenrichtingsverkeer in Bel door wielerwedstrijd
Naar aanleiding van een wielerwedstrijd in Bel op zaterdag 10 september geldt in de volgende straten eenrichtingsverkeer van 13u tot 18.30u:
- Bel tussen Sint-Antoniusstraat en Volmolenbaan, in de richting van Mol
- Veltjensstraat tussen gemeentegrens Mol en Sint-Antoniusstraat, in de richting van Sint-Antoniusstraat
- Sint-Antoniusstraat tussen Veltjensstraat en Bel, in de richting van Bel
In dezelfde straten geldt een parkeerverbod van 12u tot 18.30u.
meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Wijziging verkeerssituatie kruispunt 't Zonneke
Op het kruispunt Pas – Stelenseweg – Fehrenbachstraat zijn de voorrangsregels gewijzigd. Het kruispunt bestaat voortaan uit twee assen:
- Pas (kant Antwerpseweg) - Fehrenbachstraat
- Stelenseweg - Pas (kant Markt)
Kom je van Pas, uit de richting van Antwerpseweg en je wil richting Markt rijden, dan moet je voorsorteren op de nieuwe afslagstrook. Als je 'rechtdoor' wil rijden, rijd je dus richting Fehrenbachstraat en slaat dan links af naar Pas. Ook wie van Fehrenbachstraat naar Antwerpseweg rijdt, heeft voorrang. Dit wil zeggen dat wie van Fehrenbachstraat naar Stelenseweg wil rijden, voorrang moet verlenen aan het verkeer dat vanuit Antwerpseweg komt.
Voor de fietsers komt er langs elke kant van de lichten een fietssas waar ze veilig kunnen voorsorteren.
meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Dienstencentrum Luysterbos op Facebook
In dienstencentrum Luysterbos gonst het van de activiteiten. Niet alleen in de scholen, maar ook in het dienstencentrum starten de lessen begin september. Je kan Spaans en Italiaans leren of beter worden in Engels door het in te oefenen. Je leert er alles over internet en e-mail, Windows 10, kopen en verkopen op internet en werken met de iPad. Is dit een stap te ver, dan volg je eerst de basis: de cursus 'computerwegwijs' of 'hoe organiseer ik mijn computer'. De creatievelingen kunnen terecht in het kalligrafie atelier. Hou je van dansen? Probeer dan eens lijndansen, volksdansen of Zumba Gold.

Je moet vooraf inschrijven voor de lessen bij het dienstencentrum, telefonisch op het nummer 014 56 70 70 of door een e-mail te sturen naar dienstencentrum@geel.be. Blijf je graag op de hoogte van alles wat in het Luysterbos gebeurt? Je vindt alle info terug in het Luysterblad. Zit je op Facebook? Word vriend van dienstencentrum Luysterbos en de laatste nieuwtjes komen bij je langs.
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

De bibliotheek is op donderdag 15 september gesloten.
meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be