Knallen zonder vuurwerk : na de succesvolle campagne afgelopen jaar in de politiezone Balen – Dessel – Mol zet nu brandweerzone Kempen zich achter de campagne 'Ik knal zonder vuurwerk'. De brandweerzone wil met deze campagne mensen op een positieve manier aanzetten om na te denken over de risico's van vuurwerk.

Met feesthoedjes en ludieke affiches met de slogan 'Ik knal zonder vuurwerk' geeft de brandweerzone een stem aan iedereen die bewust geen vuurwerk afsteekt. Door de affiche zichtbaar op te hangen én het ludieke feesthoedje te gebruiken op eindejaarsnacht, maak jij duidelijk dat je het individueel afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode een slecht idee vindt en zet je hopelijk andere mensen aan het denken.

De affiches zijn in elke deelnemende gemeente digitaal of op papier beschikbaar. Naast de affiches roept de brandweerzone iedereen op om hun profielfoto tijdelijk aan te passen op Facebook met een selfie, uiteraard mét feesthoedje. Affiches en feesthoedjes kan je gratis verkrijgen in het stadhuis, sociaal huis, Toerisme Geel en de bibliotheek.  Meer info: communicatiedienst, 014 56 60 10, communicatie@geel.be

Leeskasteel Kerstmis

Op 17 december trakteert de Academie voor Muziek, Woord en Dans op een creatieve versie van de film 'The Snowman'. De voorstelling begint om 10 uur op het grasplein in de bib. Aansluitend kan je met Linda een eigen winterse kijkdoos knutselen tot 11.30 uur. Mét sneeuwman uiteraard! Inschrijven voor het Leeskasteel en de kijkdoos kan via bibliotheek@geel.be.

Eindejaarsopendeur Geel centrum

De handelaars van Geel centrum openen de deuren op zondag 11 en zondag 18 december van 13u tot 18u. Kom langs, laat je verrassen en onderdompelen in de kerstsfeer. En misschien ontmoet je wel de Kerstman!

meer info: centrummanager Jochen Vandeven, 014 56 60 92, jochen.vandeven@geel.be

Geel verwelkomt pop-up kerststallententoonstelling

Elk jaar stelt Gelenaar Theo Van Nueten zijn prachtige collectie kerststallen tentoon tijdens de eindejaarperiode. De kerststallen die Theo maakt zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes. Inspiratie vindt Theo bij de typische Kempische boerderijen van weleer die hij zo waarheidsgetrouw mogelijk nabouwt.

Naast de miniatuurkerststallen van Theo bestaat de tentoonstelling ook uit kerststallen die in flessen gemaakt zijn door Leo Buytaert en wassen kerstbeelden van de hand van Paul Willems. Ook zij gingen creatief aan het werk met het kerstthema en zorgen zo mee voor het in stand houden van de lokale kersttradities in onze regio.

Deze keer hebben de stalletjes een onderkomen gevonden in een leegstaand handelspand op het Geelse marktplein. Op een boogscheut van de echte kerststal op het marktplein kan je daar de kerststallen bekijken van vrijdag 16 december tot en met woensdag 28 december. De tentoonstelling is elke dag open van 12 tot 20 uur. Enkel op zaterdag 24 en zondag 25 december is dat van 11 tot 17 uur. Toegang is gratis.

meer info: Dienst Toerisme & Stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Buren voor Buren, fototentoonstelling en buurtkeuken

Op zaterdag 18 december kan je binnen kijken in het hart van de wijk Boerenkrijg en Brigandshof. Een fototentoonstelling toont hartverwarmende momenten van contacten tussen bewoners. De tentoonstelling is een initiatief van de dienst gelijke kansen. Zij gingen samen met bewoners aan de slag nadat ze het signaal kregen uit de wijk dat buren elkaar niet meer kennen.

Maar is dat echt zo? Worden er minder dingen gedaan voor elkaar? Is goeiendag moeilijk te zeggen? Samen ontdekten ze dat er veel gebeurt in de wijk. Een fractie van deze mooie momenten zijn vastgelegd op beeld. Op 18 december kan je vanaf 17u een kijkje komen nemen. Tegelijkertijd kan je proeven van de buurtkeuken. Deze actie is ten voordele van de Warmste Week van Studio Brussel. De initiatiefnemers vragen een vrije bijdrage die ze schenken aan het goede doel: vzw Mensen in Nood, vzw Al-arm en vzw 't Huis van Dialoog. De opbrengst wordt gebruikt om de gezamenlijke ruimte die de drie organisaties gebruiken te verfraaien.