U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel
07.11.2017 - 12.02u
Door: Herman Gezelle

Aankomst Sint in Geel : na de warme ontvangst van vorig jaar brengt de Sint ook dit jaar weer een bezoekje aan Geel. Op zaterdag 25 november is het daarom opnieuw groot feest. Sinterklaas komt met een twintigtal knotsgekke pieten met de trein van 14 uur aan in het station.

Een prachtige koets brengt hem en zijn pieten onder begeleiding van de Bellemannen naar de Markt. Na een officiële verwelkoming start het feestgedruis met een knettergek optreden en animatie. Voor elk kindje is er een leuke verrassing. Zorg ervoor dat je verlanglijstje klaar ligt.

Laureatenconcert Academie Muziek, Woord en Dans
De Academie voor Muziek, Woord en Dans pakt uit met het laureatenconcert. Op zaterdag 25 november om 20 uur schitteren de afgestudeerden op het grote podium van cultuurcentrum de Werft.

Het orgelpunt na een jarenlange academiecarrière! Solo, met orkest of in ensemble treden de laureaten instrument, dans en woord op. Samen met hun gedreven kunstenaars-leraars bereiden ze zich een laatste keer voor. Kom mee genieten van al deze artistieke schoonheid! Kaarten reserveer je bij het cultuurcentrum: 014 56 66 66, res.dewerft@geel.be of www.dewerft.be. Een ticket kost 8 euro, kinderen betalen 4 euro en voor houders van een vrijetijdspas is het concert gratis.
meer info: AMWD, 014 56 65 80, info@amwdgeel.be

Oproep Voorbeeldig Geel - Winkelomheide
Voorbeeldig Geel is toe aan zijn derde editie, deze keer in Winkelomheide. Het stadsarchief zoekt foto's, dia's of filmmateriaal (oud en nieuw) van het verenigingsleven en van het dorp zelf. Alle materiaal is welkom: KVLV, Landelijke gilde, fanfare, carnaval, voetbal, wielrennen, jeugdverenigingen, kerkelijke activiteiten, scholen ... Alles wordt door het stadsarchief gedigitaliseerd en de materialen worden zo snel mogelijk terugbezorgd. Aanleveren kan tot 15 december 2017.

Hoe verdelg je ratten?
Om te voorkomen dat je last krijgt van ratten, kan je een aantal preventieve maatregelen nemen. Sluit tonnen met voedselvoorraden altijd af en bewaar huisvuil in een afgesloten container. Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water. Hebben preventieve maatregelen geen succes?

Dan is de volgende stap het wegvangen van de ratten. Daarvoor gebruik je best klemmen, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken. Zorg voor aantrekkelijk lokaas zoals chocolade of kaas en zet de klem op een plaats waar de ratten duidelijk langskomen. Grenst je huis aan een open gracht of waterloop en heb je daardoor last van ratten?

Ga dan naar het digitaal loket op www.geel.be en vul het meldingsformulier grondgebonden zaken in. Je kan de dienst ook telefonisch bereiken op 014 56 62 50 of via grondgebondenzaken@geel.be. Een medewerker van de stad komt langs om de situatie te bekijken en plaatst eventueel een buis met rattenvergif. De stad verkoopt zelf geen rattenvergif.
meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Lezing 'Bevrijding, collaboratie en repressie' door Koen Aerts
Op vrijdag 17 november geeft Koen Aerts een lezing over 'Bevrijding, collaboratie en repressie'. De lezing focust op zowel de beeldvorming als het wetenschappelijk onderzoek.

Behalve toelichting bij de krachtlijnen en context van dat vaak erg beladen thema zullen er ook enkele bronnen passeren die toelaten om zelf op zoek te gaan naar het collaboratie- en repressieverleden van de Tweede Wereldoorlog. De spreker Koen Aerts is doctor in de geschiedenis en verbonden aan de Universiteit van Gent.

Hij publiceerde verschillende bijdragen over de collaboratie en repressie in België. Recent verzorgde hij de hoofdredactie van 'Was opa een nazi?/Papy était-il un nazi?' (2017). De lezing vindt om 20 uur plaats in cultuurcentrum de Werft. De toegang is gratis.
meer info: stadsarchief, 014 56 60 90, archief@geel.be

Peuterspeelpunt gestopt
Sinds september is het Peuterspeelpunt gestopt. Elke maandag- en vrijdagvoormiddag kon je met je kindje (tot 3 jaar) langskomen in de gebouwen van De Bengelbende in de Burgstraat. Zo konden kinderen samen leren spelen en ouders elkaar laagdrempelig ontmoeten.

Dit project werd stopgezet omdat de subsidies hiervoor opgebruikt waren. Binnen de werking van het Huis van het Kind zal in de toekomst worden bekeken of en hoe er een vervolg kan komen op dit initiatief.
meer info: Huis van het Kind Geel-Laakdal-Meerhout, 014 56 73 44, katrien.gilis@geel.be

Verplaatsing dinsdagmarkt door Geel Wintert!
Tijdens Geel Wintert! kan je van vrijdag 1 december tot zondag 7 januari elke dag op de markt de wintersfeer opsnuiven bij een overdekte schaatsbaan, een gezellige winterbar en veel kraampjes met kerst- en winterartikelen. Daarnaast staan de 'gewone' kerstmarkt en kerstmusical ook dit jaar op het programma op 16 en 17 december.

Omdat de markt ingenomen wordt door dit nieuwe winterevenement, vinden tussen 16 november en 15 januari de dinsdag- en zaterdagmarkt volledig plaats op de Havermarkt en de aangrenzende straat (Werft) tussen Patronaatstraat en Markt. De opbouw voor Geel Wintert! start op 16 november.

De laatste dinsdagmarkt op de vertrouwde locatie is op 14 november. Na de afbraak van Geel Wintert! vindt de dinsdagmarkt vanaf 16 januari daar opnieuw plaats. Op marktdagen en tijdens het weekend van de kerstmarkt geldt er een aangepaste verkeerssituatie. Meer details hierover volgen later.
meer info: dienst lokale economie, 014 56 60 90, economie@geel.be

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto