Termijnen plan windmolens :  Er loopt nog tot 4 augustus een openbaar onderzoek voor een milieuvergunning klasse 1 voor het plan van ENA Wind Farms bvba om vier windmolens te plaatsen langsheen het Albertkanaal. Nadien worden door het college alle bezwaarschriften bekeken, welke talrijk zullen zijn. Op 9 augustus komt de bezieler van het project, Gerald Neefs, antwoorden geven op gerichte vragen van de leden van het college. Voor 19 augustus dient het college een advies (positief of negatief) te formuleren aan de bestendige deputatie van de provincie. Zij beslissen namelijk over de toekenning van de vergunning, wat verwacht wordt begin november.

Windmolens en groene energie in het algemeen dienen aangemoedigd te worden maar niet ten koste van de rust van onze inwoners.

Diamantair verleden

Het is ondertussen bekend dat het diamantmuseum en de toeristische dienst tegen de zomer van 2014 een nieuw onderkomen nodig hebben. Om op tijd een plan uit te dokteren, is er door schepen van toerisme Vincent Van Genechten reeds een conceptnota opgesteld met mogelijke ideeën voor de toekomst. Het toeristisch kantoor wordt eindelijk centraal gevestigd, namelijk in de ruimte voor de bibliotheek van Grobbendonk. Toeristen zullen hier reeds geprikkeld worden met objecten uit onze drie musea: diamant, archeologie en wielrennen.

Om het verdwijnen van het vaste gegeven van een diamantmuseum op te vangen, wordt er (eindelijk) werk gemaakt van een diamantverhaal in onze gemeente. Door specifieke evenementen rond diamant uit te werken, bijvoorbeeld tijdelijke tentoonstellingen en vertelavonden met verhalen van inwoners, houden we ons diamantair verleden levendig én actueel.

Zwakke weggebruiker

Het college heeft ingestemd met een studie rond het fietspad langs de Industrieweg. Langs het nieuwe gedeelte werd reeds een fietspad aangelegd maar dit eindigt wanneer het oude gedeelte begint. Dit leidt meer dan eens tot zeer gevaarlijke situaties voor de vele recreatieve fietsers die van deze weg gebruik maken. Een studie is hierbij dus noodzakelijk. Deze zal uitgevoerd worden door IOK voor een kostprijs van 5.500 euro (excl. BTW). 

Daarnaast zullen er vanaf 2014 snelheidsinformatieborden te zien zijn langs onze gemeentelijke wegen. Het college heeft namelijk ingestemd met de aankoop van drie ‘smileys’ en één verkeersanalysetoestel (VAT). De smileys geven aan automobilisten weer hoe snel ze rijden en tonen afhankelijk daarvan een groene lachende smiley of een rode triestige smiley. Het VAT registreert zowel het aantal, soort voertuigen als de snelheid. Op basis van deze objectieve gegevens zullen er meer gerichte maatregelen genomen kunnen worden. De aankoopprijs bedraagt 2000 euro per toestel (zowel smiley als VAT) plus 350 euro per zonnepaneel waarop het toestel draait. De levensduurte bedraagt tien jaar.

Ambulante handel

De gemeente staat er financieel niet goed voor. Er is namelijk een structureel tekort van bijna één miljoen euro. De N-VA Grobbendonk-Bouwel ijvert voor besparingen en zeker geen verhoging van de personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Het college bekijkt wel of er een belasting op ambulante handel tot de mogelijkheden behoort. Er werd reeds geïnformeerd bij andere gemeenten en de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

Tot slot zullen onze inwoners in 2014 kunnen instappen in een project rond de samenaankoop van hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert vijf maal beter dan enkel glas en tot drie keer beter dan dubbel glas. In de loop van 2014 zullen onze inwoners op de hoogte gebracht worden van de praktische uitwerking van deze duurzame actie.