Toekenning Diftar-toelage
Het gemeentebestuur voorziet een toelage van 24 euro voor personen die aan incontinentie lijden en aan bepaalde voorwaarden voldoen. De toelage wordt toegekend op voorlegging van een attest van het ziekenfonds, van een geneesheer of van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap).

Daarnaast voorziet het gemeentebestuur een toelage van 12 euro voor personen die meer afval produceren omwille van medische redenen (stomapatiënten, nierdialyse thuis, ...). Ook hier is een attest van een geneesheer nodig.
Onthaalouders en minicrèches (max. 15 kinderen) die door Kind en Gezin erkend zijn, hebben recht op een gemeentelijke toelage van 24 euro. Heistse kinderdagverblijven (min. 15 kinderen) die erkend zijn door Kind en Gezin en scholen die ingestapt zijn in het Diftar-systeem krijgen elk 45 euro.

Tot slot wordt een gemeentelijke toelage van 45 euro voorzien voor verenigingen die een eigen lokaal hebben binnen de gemeente en voor parochiezalen. Ook hier is de voorwaarde dat ze ingestapt zijn in het Diftar-systeem.

In de tweede helft van 2017 werden 29 aanvragen aanvaard voor een totaalbedrag van 672 euro.

Garageverkoop
Het college geeft toelating aan KWB Itegem om een garageverkoop te organiseren in Itegem op zaterdag 7 april 2018. Het gaat hierbij om een gewone garageverkoop waarbij er geen straten afgesloten worden en de verkoop plaatsvindt op het eigen privédomein en niet op de stoep.

Het centrale punt van de garageverkoop is het Van Gansackerplein. Daar kunnen deelnemerslijsten en plannetjes afgehaald worden.

Organisatie Supervlieg
Sinds enkele jaren organiseren de teams Jeugd, Cultuur en Cultuurcentrum Zwaneberg het kinderkunstenfestival SuperVlieg. Kinderen van 4 tot 12 jaar én hun (groot)ouders kunnen kiezen uit een hele waaier van activiteiten: theater, dans, muziek, beeld, literatuur, animatie, ... Ze kunnen ook deelnemen aan toffe workshops of een voorstelling bekijken.

Dit jaar vindt SuperVlieg plaats op zondag 6 mei in de basisschool in Itegem. Voor dit evenement wordt samengewerkt met de basisschool, lokale verenigingen en artiesten, de buitenschoolse kinderopvang, ... Supervliegbandjes zijn vanaf 5 maart te koop bij CC Zwaneberg of via www.zwaneberg.be.

De gemeente voorziet logistieke ondersteuning (nadars, vuilbakken, verlangkabels, stoelen, ... en hulp bij de opbouw, afbraak en opruim van het terrein), financiële ondersteuning (nodige verzekeringen voor materiaal en vrijwilligers) en promotionele ondersteuning (drukken van affiches, publicaties in Gemeentekrant, nieuwsbrief, sociale media, ...).

Politie en brandweer zorgen ervoor dat alles veilig verloopt.

Aankoop minigraver
Het college keurt het bestek en de raming goed voor de aankoop van een 'minigraver binnendraaier' voor het team Openbaar Domein. Een aantal ondernemers wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

De offertes moeten ten laatste op 22 februari 2018 om 10 uur toekomen in het gemeentehuis.

Siervazen kerk Schriek
In september 2015 werd de gunning voor de restauratie van de Sint-Jan Baptistkerk (daken en gevels) in Schriek goedgekeurd voor een bedrag van 570.316,37 euro inclusief btw.

Nu is opgemerkt dat de twee siervazen op de voorgevel van de kerk in zeer slechte toestand verkeren; ze schilferen af en staan los. Deze werken zijn niet opgenomen in het oorspronkelijke restauratiedossier van 2015.

De Heistse tekenacademie is echter bereid om nieuwe siervazen te maken. De kostprijs voor het frezen van de basisvorm in een bepaalde steensoort (gekozen door architect) bedraagt 13.395 euro inclusief btw. De kostprijs voor het demonteren, vervoer en monteren van de siervazen kan door een gespecialiseerde firma gebeuren voor de prijs van 2.178 euro inclusief btw.

Het college gaat hiermee akkoord.

Nieuws vanuit de gemeenteraad

Op dinsdag 6 februari 2018 vindt de volgende gemeenteraadszitting plaats. Je kan de agenda hier raadplegen.

Nieuws vanuit de gemeente

Expo: Porseleinspiegelingen
Het werk van 20 professionele porseleinkunstenaars wordt getoond en krijgt een weerspiegeling in het werk van leerlingen keramiek van verschillende academies, waaronder die van Heist-op-den-Berg. Er vinden ook twee lezingen plaats. Meer weten?

Heistse cultuurprijzen
Wie krijgt de Cultuurprijs Grote Verdienste? Wie zette de meest Opmerkelijke Prestatie neer? En wie wordt uitgeroepen tot Beloftevolle Debutant? Kandidaturen kunnen ingediend worden tot 15 februari. Meer weten?

Sluiting Burgerzaken
Op zaterdag 17 februari zijn de loketten in het gemeentehuis (Burgerzaken) uitzonderlijk gesloten omwille van serverupdates. Meer weten?