U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg
24.07.2020 - 17.20u
Door: Lex Verellen

Heistse maandagmarkt

De maandagmarkt werd midden mei opnieuw geopend. Vanaf 27 juli is het verplicht er een mondmasker te dragen. De markt breidt bovendien uit: de vaste kramen krijgen opnieuw wekelijks een plaatsje en de volledige Bergstraat wordt weer benut. Door deze uitbreiding is een grotere spreiding van de bezoekers mogelijk.

De marktkramen staan op het Cultuurplein, in de Bergstraat, in de Binnenweg en in een deel van de Noordstraat. Je moet een eenrichtingsparcours volgen waarbij de kramen opgesteld zijn aan de rechterzijde van je wandelrichting.

Aan de overzijde van de straat wandel je op het voetpad. Een kaartje met het nieuwe circulatieplan vind je rechts op deze pagina. Het inplantingsplan van welke kramen waar staan, wordt later toegevoegd.

Er zijn verschillende in- en uitgangen. Aan de ingang ontsmet je je handen en zet je je mondmasker op. Het aantal bezoekers wordt gemonitord. Team Economie en de lokale politie zijn aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Zowel marktkramers als de bezoekers kunnen gebruikmaken van het sanitair in CC Zwaneberg.

Online bevraging nieuw administratief centrum

Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg startte begin januari 2020 met een haalbaarheidsstudie voor de eventuele realisatie van een nieuw administratief centrum. Thema’s zoals financiële haalbaarheid, mobiliteit in het centrum, welke dienstverlening er in het gebouw aanwezig moet zijn, … komen in de studie aan bod.

Omdat dit een project is voor elke Heistenaar, vinden we het belangrijk om te weten wat jouw verwachtingen zijn voor dit gebouw en de omgeving.

Heb jij hier ideeën over? Wil je je mening kwijt? Neem dan zeker deel aan deze bevraging!

Je kan de vragen invullen tot en met 2 augustus

Captatieverbod van water wegens droogte

Naar aanleiding van de neerslag van afgelopen weken is het  waterpeil in  een aantal onbevaarbare waterlopen  gestegen, tot boven het vooropgestelde drempelpeil. Door de heterogeen verspreide neerslag is die stijging niet overal in de provincie waar te nemen,  waardoor het geldende captatieverbod in een aantal stroomgebieden nog van kracht blijft.

Op 4 juni 2020 stelde gouverneur Cathy Berx een tweede uitbreiding van het captatieverbod in voor onbevaarbare waterlopen. Op basis van peil- en debietmetingen, uitgevoerd door de provincie Antwerpen en de Vlaamse milieumaatschappij (VMM), blijkt dat de waterpeilen in de afgelopen 6 weken in een aantal stroomgebieden zijn gestegen tot boven de vooropgestelde drempelpeilen.

De neerslag van afgelopen weken was echter niet gelijk verdeeld over de provincie Antwerpen, en bij uitbreiding over Vlaanderen. Er is in detail voor elk stroomgebied beoordeeld of de waterpeilen en debieten voldoende structureel hersteld zijn.

Uit de analyse volgt dat voor bepaalde stroomgebieden het geldende captatieverbod kan worden opgeheven maar dat het captatieverbod behouden blijft voor stroomgebieden waar het waterpeil onvoldoende is hersteld of waar zich ecologisch zeer kwetsbare waterlopen in bevinden.

De gedeeltelijke opheffing van het captatieverbod geeft de mogelijkheid aan sectoren die afhankelijk zijn van oppervlaktewater uit de betrokken stroomgebieden om opnieuw beperkt water te capteren.

De gouverneur benadrukt dat het algemene watersysteem slechts beperkt is hersteld en dat overdreven captaties de waterpeilen snel onder druk kunnen zetten. De provinciale dienst Integraal Waterbeleid volgt door middel van automatische peilmeters continu de waterpeilen op.

Zodra het vooropgestelde drempelpeil opnieuw wordt bereikt kan het captatieverbod terug worden ingevoerd. Hierbij wordt steeds het door de Vlaamse droogtecommissie geadviseerde kader “ecologische kwetsbaarheid waterlopen bij droogte” toegepast.

Het captatieverbod is van toepassing op gecategoriseerde waterlopen in volgende stroomgebieden: Groot Schijn (gedeeltelijk), Weerijs (gedeeltelijk), Mark (gedeeltelijk)Maasbekken, Netebekken Kleine Nete (gedeeltelijk), Grote Nete (uitgezonderd segment 1e categorie), Vrouwvliet en Antitankgracht.

Het captatieverbod is niet van toepassing op bevaarbare waterlopen. Hiervoor gelden wel de richtlijnen van de beheerder, De Vlaamse Waterweg.

Dit captatieverbod betekent o.a. dat er geen water mag opgepompt worden om velden en tuinen te beregenen. Het captatieverbod geldt niet voor hulpdiensten bij noodgevallen, het beperkt capteren van drinkwater voor vee of voor het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Algemeen spaarzaam watergebruik

Het blijft belangrijk om spaarzaam om te gaan met ons water en niet essentiële toepassingen te vermijden. Water is een kostbaar en schaars goed. Denk steeds minstens 2x na alvorens u het gebruikt en probeer het zoveel als mogelijk te hergebruiken.

Fietsstalling Heist-station tijdelijk verplaatst

Vanaf 11 augustus worden de fietsstallingen bij het treinstation van Heist-op-den-Berg geleidelijk verwijderd en vervangen door een nieuwe, tijdelijke fietsenstalling op de kleine parking bij de brug tussen de Boudewijnlaan en de Spoorwegstraat. Daar kunnen treinreizigers hun fiets stallen tot het einde van het jaar. 

Politie en team Verkeer zullen de achtergebleven fietsen vanaf 1 september uit de afgebroken fietsenstalling weghalen. Wie zijn fiets vergeten is, mag deze later tijdens een ophaaldag nog komen oppikken. De datum van deze ophaaldag wordt later bekendgemaakt. 

De huidige fietsenstalling, waar nu 500 plaatsen zijn, wordt uitgebreid met 216 nieuwe plaatsen én een stalling voor brom- en bakfietsen. Bovendien wordt het in de nieuwe fietsenstalling mogelijk om je fiets in een beveiligd deel te plaatsen. 

Geldigheid rijbewijs en vakbekwaamheid

De Europese Unie heeft wegens de coronacrisis maatregelen genomen over de geldigheid van het rijbewijs en de vakbekwaamheid.

Bewijzen van vakbekwaamheid (code 95), vermeld op een rijbewijs of een kwalificatiekaart, worden automatisch verlengd met zeven maanden na de vermelde einddatum als de geldigheid verstrijkt tussen 31 januari en 1 september 2020.

Definitieve rijbewijzen waarvan de geldigheid verstrijkt tussen 31 januari en 1 september 2020 worden automatisch verlengd met zeven maanden vanaf hun einddatum.

Deze verlenging geldt zowel voor de administratieve geldigheidsduur van het rijbewijs als voor de geldigheid – eventueel in de tijd beperkt van de categorieën.

Voorlopige rijbewijzen met een vervaldatum na 15 maart 2020 worden automatisch verlengd tot 31 december 2020.

imageMeer nieuws

Alaphilippe: "Boegeroep Belgische fans motiveerde me nog meer" - Van Aert 11e

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 18.02u

Leuven blikt terug op fantastisch WK wielrennen: "Een groot volksfeest"

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 18.01u

Mensenzee langs parcours moedigt renners aan: "Als er maar een Belg wint"

Internationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 12.35u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag
Kempen regio | Neteland 25.09.2021 - 22.23u

Ook alle 65-plussers kunnen derde coronaprik krijgen in ons land

 Ook alle 65-plussers kunnen derde coronaprik krijgen in ons land
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.09.2021 - 13.55u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto