Radio 2-appelbomen
Radio 2 krijgt een eigen boom. Speciaal voor de Radio 2 Tuindag maakte de nationale boomgaardenstichting een boom met vijf verschillende appelsoorten, één soort uit elke provincie. Fruitig Vlaanderen samen op één stam. Er zijn vijf exemplaren gemaakt. Iedere provincie krijgt er één.

Na de Radio 2 Tuindag zwermen de unieke bomen uit naar verschillende regionale radiohuizen. Daarom zoekt Radio 2 nu naar een plek waar iedereen er nog jaren samen de vruchten van kan plukken. Liefst komt de boom op een educatieve plaats waar men uitleg kan krijgen over onder meer diverse fruitsoorten, het enten en snoeien van fruitbomen.

Heist-op-den-Berg heeft een rijke fruittraditie en –geschiedenis en heeft allicht een mooie locatie voor een van deze bomen. Het team Milieu en Duurzaamheid stelt voor om hem te planten in de gemeentelijke boomgaard Hoge Brug of in de boomgaard van het geklasseerde Hof van Riemen in de Orshagenstraat. Het college gaat hiermee akkoord.

Organisatie Taptoe 2018
Het gemeentebestuur en de Koninklijke Groepering ReserveOfficieren Gewest Mechelen vzw organiseren, onder auspiciën van de Ridders in de Orde van de Zwaan, op vrijdag 14 september 2018 om 20 uur een taptoe op het plein voor het Cultuurcentrum.

Een programma wordt uitgewerkt met onder meer een eerste deel waarbij alle Heistse fanfaremuzikanten worden uitgenodigd om deel uit te maken van een gelegenheidskorps, een deel met parades van onder meer de Red Hackle Pipe Band en afsluitend een concert van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.

Begin januari werd het nieuwjaarsvuurwerk afgelast omwille van de weersomstandigheden. Het werd uitgesteld naar een later moment. Nu wordt voorgesteld om dit te combineren met deze taptoe. Er zijn binnen het repertoire van de Gidsen muzikale mogelijkheden die dit perfect toelaten, composities zoals 'Music of the Royal Fireworks' (Händel) die hiervoor zelfs zijn geschreven. Een combinatie zou een spetterende apotheose kunnen opleveren.

Het college geeft opdracht aan het Cultuurcentrum om in samenspraak met Toerisme en Cultuur een voorstel uit te werken om de Taptoe 2018 met dit vuurwerk af te sluiten. Ook de mogelijkheden van een stil vuurwerk moeten onderzocht worden. Dezelfde veiligheidsvoorbereidingen en -voorzieningen zullen worden getroffen als bij het nieuwjaarsvuurwerk.

Team Openbaar Domein zal de nodige ondersteuning geven, o.a. door het ter beschikking te stellen van manschappen voor hulp bij het opstellen en afbreken van publiekstribunes.

Het gemeentebestuur vraagt aan de Gewestelijke Groepering van ReserveOfficieren Gewest Mechelen vzw om in te staan voor aansturing van de opbouw van de publiekstribunes, onthaal en opvang van de deelnemende muziekkorpsen, opvangen en begeleiding van de genodigden en organisatie van de parking.

Nieuws vanuit de gemeente
Vacature deskundige Energie en Duurzaamheid
Heb je een masterdiploma en een goede kennis van rationeel energiegebruik en duurzaam bouwen? Dan ben jij misschien de medewerker die Heist-op-den-Berg zoekt! 

Avondopening watertoren
Dat de uitkijkgaanderij van de watertoren een prachtig uitzicht biedt, ondervinden jaarlijks vele bezoekers. Voor de late uilen is er op 30 april een moment om het panorama ook eens op een andere manier te bekijken. 

Kies je favoriete Heistse schat!
Op Erfgoeddag werd heel wat Heists erfgoed voorgelegd aan een expertenteam. Stem nu voor je favoriete item! Dit wordt vanaf 10 mei in de bib tentoongesteld. Stemmen kan tot 5 mei.