Praatmakkers

In Heist-op-den-Berg krijgt iedereen die 75 jaar wordt een huisbezoek van team Doelgroepen, Thuisdiensten of Sociale Voordelen. De seniorengids wordt dan overhandigd en er wordt gepeild naar mogelijke hulpvragen en eenzaamheid. Twee jaar na het bezoek, op 77-jarige leeftijd, krijgt iedereen een uitnodiging voor een opvolgingsbezoek.

Het project 'praatmakkers' loopt ondertussen al drie jaar. Het college beslist om dit project verder te zetten.

Sneeuw- en ijzelbestrijding
Het college keurt het bestek en de raming goed voor de sneeuw- en ijzelbestrijding in Heist-op-den-Berg tijdens de winter 2018-2019. De opdracht wordt gegund bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. De offertes moeten ten laatste op 21 november 2018 om 10.15 uur toekomen in het gemeentehuis.

Babbelberg
Open School, het centrum voor basiseducatie, ondersteunt Heistse anderstaligen bij hun proces om Nederlands te leren. Dit doet Open School door Nederlandstalige vrijwilligers ter beschikking te stellen van de Babbelberg, de conversatietafel Nederlands die door het gemeentebestuur wordt georganiseerd. Open School heeft de kennis en ervaring om deze vrijwilligers op een laagdrempelige manier te ondersteunen. Hierdoor kan een kwaliteitsvol aanbod naar de anderstaligen gegarandeerd worden.

Het college beslist de samenwerking met Open School verder te zetten voor het project 'Babbelberg'. De totale kostprijs bedraagt 2.060 euro.

11 novembervieringen
Voor de 11 novembervieringen is dit jaar het onderstaande programma vastgesteld:

Heist-centrum
Er wordt alleen een burgerlijke plechtigheid met moment van bezinning georganiseerd. Er zal dus dit jaar geen eucharistieviering plaatsvinden. Samenkomst om 10.30 uur op het Kerkplein. Daarna gaat het bestuur van elke afdeling een groet brengen op het kerkhof aan het monument van de gefusilleerden. Ondertussen wordt de stoet gevormd in de Kloosterstraat. Koninklijke Fanfare Moed en Volharding verzamelt aan het gedenkteken der gesneuvelden onderaan de berg en wacht de stoet op. Daarna:

neerlegging van bloemen aan het gedenkteken der gesneuvelden tijdens het 'Te Vrede' door trompettisttoespraak door burgemeester Luc Vleugelsuitvoering van het vaderlands lied door de Koninklijke Fanfare Moed en Volhardingoptocht door de Bergstraat samen met de fanfareaan het monument der afgestorvenen (aan het administratieve gebouw van het OCMW) wordt het vaderlands lied nogmaals uitgevoerd door de Koninklijke Fanfare Moed en Volharding, waarna ontbinding van de stoet volgt.

Hallaar en Itegem
Neerleggen van bloemen aan de beide gedenkmonumenten.

Heist-Goor
9 uur: plechtige eucharistieviering in de parochiekerk St.-Alfonsius. Daarna volgt een plechtigheid aan het monument.

Schriek
9 uur: plechtige eucharistieviering in de parochiekerk van St.-Jan Baptist. Daarna volgt een plechtigheid aan het monument en een receptie.

Booischot-centrum
10.30 uur: gebedsviering in de parochiekerk van Sint-Salvator, gevolgd door een plechtigheid aan de gedenksteen der gesneuvelden en oorlogsslachtoffers 1914-18 en 1940-45. Na de huldiging biedt de Koninklijke Nationale Strijdersbond Booischot-centrum aan alle aanwezigen een drink aan in café 't Vermaak.

Wiekevorst
11 uur: plechtige eucharistieviering in de parochiekerk van Sint-Jan. Daarna volgt een plechtigheid op het kerkhof en een receptie.

Pijpelheide
11 uur: plechtige eucharistieviering in de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jozef. Daarna volgt een plechtigheid aan het monument en een receptie.