Jeugduitwisseling met Bergrivier

Sinds oktober 2015 onderhoudt Heist-op-den-Berg een stedenband met de gemeente Bergrivier in Zuid-Afrika. De stedenband beoogt uitwisseling en samenwerking tussen drie actoren in een gemeente: politiek, administratie en burgers. In de samenwerkingsovereenkomst werd jeugd als een prioritair thema gedefinieerd.

In 2018 vond reeds een eerste jeugduitwisseling tussen Bergrivier en Heist-op-den-Berg plaats. Van 30 maart tot en met 13 april 2018 verbleven tien jongeren uit Heistse scholen, twee leerkrachten en twee medewerkers van de jeugddienst in het Zuid-Afrikaanse Bergrivier.

In 2019 zal een tweede jeugduitwisseling plaatsvinden. Deze keer komen tien jongeren, twee leerkrachten en twee bevoegde ambtenaren/schepenen van Bergrivier naar Heist-op-den-Berg. Van 26 maart tot en met 10 april 2019 verblijven ze bij tien leeftijdsgenoten in Heist om zo het leven van jongeren in België te ervaren. Ze zullen samen met hun Heistse leeftijdsgenoten naar school gaan en deelnemen aan allerlei activiteiten.

Doorheen de uitwisseling is er veel aandacht voor wereldburgerschap en jongerenparticipatie. De Heistse middelbare scholen werken ook mee en zetten verschillende projecten op, zowel voor, tijdens als na de jeugduitwisseling. Zo worden meer jongeren betrokken en wordt het draagvlak aanzienlijk vergroot.

Sneeuw- en ijzelbestrijding

Het college stelt enkele firma's aan voor de sneeuw- en ijzelbestrijding in Heist-op-den-Berg voor de winter 2018-2019. De opdracht wordt gegund aan de economisch meest voordelige bieders.

Pop-upwinterbar 'De Schapenstal'

Het college gaf in april 2018 toelating om een pop-upwinterbar te plaatsen op het grasveld tegenover de lagere school in de Zonderschotsesteenweg en gaat nu akkoord met het voorgestelde programma. Van zaterdag 8 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019 worden er allerlei activiteiten georganiseerd waaronder praatcafés, vinylavonden, optredens, een mountainbiketocht, comedy, ...

De organisatoren moeten rekening houden met de buurtbewoners om zo weinig mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken. De politie zal hierop toezien.