Proefproject 'inzet camera's tegen sluikstorten'
Het gemeentebestuur startte in 2014 een actieplan op rond de netheid van het openbaar domein.

De afgelopen jaren werden verschillende acties uitgewerkt:

Opzetten van sensibiliseringscampagnes met artikels en affiches.
Uitwerken van locatiecriteria voor nieuwe openbare vuilbakken en criteria waaraan openbare vuilbakken moeten beantwoorden.
Verkleinen van de inwerpopeningen van openbare vuilbakken om het dumpen van zakken huisvuil tegen te gaan.
Bestickeren van openbare vuilbakken (wat wel en niet is toegelaten).
Opstarten en uitbouwen van een netwerk van groene peters en meters. Momenteel zijn er 44 vrijwilligers die zwerfvuil opruimen.

Ondersteunen van de zwerfvuilacties i.s.m. lagere scholen en verenigingen.
Uitwerken van een driepijlerproject i.s.m. OVAM in de periode september 2014 - december 2015, waarvoor 8.641 euro subsidies werden verkregen.

Ondanks deze inspanningen blijft het aantal meldingen van zwerfvuil en sluikstorten hoog. De kosten om de gemeente netjes te houden, bedragen ca. 400.000 euro per jaar. Om sluikstorters te kunnen identificeren, zijn verplaatsbare camera's een ideaal instrument; zij verhogen de reële pakkans.

Vlaanderen Mooi, het nieuwe samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstorten van het kabinet van minister Schauvliege, zoekt kandidaten voor het opzetten van pilootprojecten om sluikstorten tegen te gaan met behulp van camera's. In ruil voor het engagement van de gemeente en de politie komt dit samenwerkingsverband tussen in de gemaakte kosten voor materiaal, personeel en opvolging. De maximale subsidie bedraagt 50.000 euro per proefproject.

Van de gemeente wordt verwacht dat zij tijdens het proefproject zorgt voor:

een consequente opvolging van de met camera's vastgestelde overtredingen (bekijken beelden, afstemmen met wijkagenten, opmaken pv's, ...)
rapporteren van gegevens (aantal pv's, aantal geïdentificeerde daders, aantal boetes, ...)

een administratieve medewerker om dit werk op zich te nemen.
Tevens gaat de gemeente ermee akkoord om de met camera's vastgelegde beelden voor onderzoeksdoeleinden door te geven aan de VUB voor analyse van het dadergedrag.

Het college stelt zich kandidaat voor het pilootproject 'inzet camera's tegen sluikstorten' en beslist om twee verplaatsbare bewakingscamera's aan te kopen. De technische dienst maakt hiervoor een bestek op.

G-muziek
Sinds begin oktober 2013 worden er in Heist-op-den-Berg muzieklessen georganiseerd voor personen met een mentale of psychische beperking (G-muziek). Iedereen kan immers geraakt worden door muziek en ook iedereen heeft de capaciteit om zelf muziek te maken.

De lessen zijn individueel en worden op maat gegeven door Jolien Vrolix, een professionele muziektherapeute. Zij gaat op zoek naar de meest passende manier om personen met een beperking te helpen bij het ontplooien van hun muzikale vaardigheden. Zowel muziekbeleving als het leren bespelen van een instrument kan tijdens de lessen aan bod komen.

Omwille van het grote succes zal het project G-muziek ook voor het schooljaar 2017-2018 hernomen worden. Het college stelt Jolien Vrolix opnieuw aan als leerkracht G-muziek.

Dit project wordt volledig gefinancierd door externe partners. Lions Club Heist, Bal van de Burgemeester, Rotaract Heist, ... dragen een steentje bij.

Subsidies De Eendracht Itegem
Koninklijke fanfare De Eendracht Itegem viert in 2017 haar 175-jarige jubileum. Als tussenkomst in de kosten van de viering krijgen ze van het gemeentebestuur een toelage van 250 euro. De fanfare telt 145 Heistse leden.

Dementiewandelingen
Sinds 2010 is Heist-op-den-Berg een dementievriendelijke gemeente. Dit wil zeggen dat het bestuur extra inspanningen levert om het dagelijkse leven van mensen met dementie aangenamer te maken. Zo worden er o.a. elk jaar verschillende praatcafés en praatgroepen georganiseerd.

Een nieuw initiatief, dat tot stand is gekomen door de seniorendienst, WZH Ten Kerselaere en WZC Berkenhof, zijn de dementiewandelingen. Het gaat om oudervriendelijke, rolstoeltoegankelijke wandelingen waarin elementen van het levende geheugen zijn verwerkt. Personen met dementie worden hierdoor geprikkeld en herinneringen komen terug. (Oude) verhalen komen zo weer naar boven.

Er werden twee wandelingen uitgewerkt, elk met een ander thema en met een duidelijke link naar Heist-op-den-Berg:
- vertrekkende vanuit WZH Ten Kerselaere: ambachtenroute
- vertrekkende vanuit WZC Berkenhof: beleefwandeling.

In het najaar wordt een derde wandeling gelanceerd in samenwerking met WZC Sint-Jozef in Wiekevorst.

De wandelingen richten zich in de eerste plaats tot personen met dementie en hun mantelzorgers, maar zijn in principe voor iedereen geschikt, ook voor minder mobiele personen. De deelnemers krijgen een rugzak mee met daarin de te volgen route, enkele opdrachten en extra achtergrondinformatie. Op verschillende locaties tijdens de wandelingen worden borden geplaatst met foto's en informatie over de betrokken locatie (hoe zag de locatie er vroeger uit, wat typeert deze locatie, enz.).

De dementiewandelingen zullen feestelijk geopend worden op vrijdag 23 juni op de 'Dag van de Mantelzorger'.

Pretbad

Op dinsdag 11 april kunnen alle waterratten zich komen uitleven! Het zwembad in de Lostraat wordt met groot en klein spelmateriaal omgetoverd tot een waterpretparadijs. Iedereen is welkom tussen 13.30 tot 16.15 uur. Meer weten?

Erfgoedkampioenen - Kampioenenerfgoed

Heb je nog mooi materiaal of boeiende verhalen over het sportverleden van Booischot, Hallaar, Heist-centrum, Itegem, Schriek of Wiekevorst? Neem dan snel contact op met Erfgoedcel Kempens Karakter. Meer weten?

Gezocht: diensthoofd Infrastructuur

De gemeente Heist-op-den-Berg is op zoek naar een diensthoofd Infrastuctuur (m/v) - contractueel – onbepaalde duur – niveau A1a-A2a. Kan jij je terugvinden in dit profiel ? Solliciteer dan voor 23 april.