De federale maatregelen die ons zullen begeleiden om stapsgewijs uit deze crisis te geraken, zijn ondertussen bekend.  Het is duidelijk dat naarmate deze maatregelen zullen worden versoepeld en onze bewegingsvrijheid groter wordt, mondmaskers een belangrijke rol gaan spelen.

Het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg heeft die mogelijkheid al geruime tijd voorzien en onderzocht de voorbije dagen nauwgezet het bestaande aanbod van kwaliteitsvolle mondmaskers. Tegelijk bogen ze zich al over de beste manier om ze zo snel mogelijk bij de inwoners te krijgen.

De bestelling van wasbare, herbruikbare mondmaskers voor de volledige bevolking wordt onverwijld geplaatst.

Er wordt alles aan gedaan om de inwoners tijdig van voldoende mondmaskers te voorzien en elke Heistse inwoner ouder dan 12 jaar een gratis exemplaar te bezorgen.

Het bestuur wacht dus niet op de aangekondigde mondmaskers van de hogere overheid. Wellicht gaan mondmaskers nog geruime tijd verplicht of minstens aanbevolen worden, zodat een tweede masker per persoon zeker geen overbodige luxe gaat zijn.

Zelf een mondmasker maken

Om ervoor te zorgen dat er tijdig mondmaskers voor de bevolking ter beschikking zijn, wil het lokale bestuur tegelijk de productie van mondmaskers door vrijwilligers aanmoedigen. Dat gebeurt nu al door mensen thuis, die zich soms hebben verenigd in een naaiclubje (op afstand weliswaar).

Wil ook jij thuis mondmaskers maken?

Op www.maakjemondmasker.be (aanbevolen door FOD Volksgezondheid) vind je alle info over de benodigdheden en de werkwijze. Registreer je als vrijwilliger zodat je verzekerd bent: www.vlaanderenvrijwilligt.be/vlaanderen-helpt/.

Kijk eerst in je eigen omgeving naar wie ze kan gebruiken. Heb je er daarna nog ter beschikking, dan zijn ze heel welkom bij het lokale bestuur. Je kan ze in een afsluitbare zak binnenbrengen in het gemeentehuis tijdens de openingsuren van het onthaal. Lukt dat niet, geef dan een seintje zodat ophaling geregeld kan worden.

De binnengebrachte mondmaskers zullen worden nagekeken op hun fabricagemethode, dus of ze volgens de bovenvermelde regels van de federale overheid gemaakt zijn.

De maskers zullen 72 uur in quarantaine worden geplaatst om dan, als ze 100% veilig zijn, te worden ingezet daar waar ze het hardst nodig zijn. De door jou gemaakte mondmaskers zouden dus wel eens erg belangrijk kunnen zijn!

De juiste wijze van verdeling van de mondmaskers moet nog worden bepaald en zal later bekendgemaakt worden. Ook hiervoor zullen wij ons schikken naar eventuele richtlijnen van de hogere overheid. Het heeft dus nog geen zin om nu al naar het gemeentehuis te komen om mondmaskers voor eigen gebruik op te halen.

Corona: exit-strategie

Op vrijdag 24 april maakte de nationale Veiligheidsraad, na advies van de Groep van Experts, de exit-strategie voor België bekend. Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens maken het nu mogelijk om geleidelijk aan af te bouwen.

De overheid benadrukt dat het virus nog steeds aanwezig is in België en gevaarlijk blijft. De strikte inperkingsmaatregelen blijven dan ook van kracht tot en met 3 mei. Daarna kunnen ze, afhankelijk van de omstandigheden, stilaan afgebouwd worden.

De Veiligheidsraad benadrukt ook dat de exit-strategie een proces is dat in verschillende fases zal verlopen en dat bepaalde maatregelen aangepast kunnen worden in functie van de cijfers (aantal ziekenhuisopnames, overlijdens) en in functie van de verspreiding van het virus.

Bovendien zijn de beslissingen niet definitief. Ze kunnen niet uitsluiten dat er een stap teruggezet moet worden als het virus weer zou opflakkeren of als er te veel druk op de gezondheidsdiensten komt te liggen.

De basisrichtlijnen blijven nog steeds van kracht

  • Handen wassen, hoesten/niezen in elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken
  • Social distance, een veilige afstand respecteren
  • Wie ziek is, blijft thuis en contacteert een dokter

Mondmaskers

  • Vanaf 4 mei zijn mondmaskers verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar op het openbaar vervoer en aan bus-, tram- of metrohaltes en in treinstations. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk de piekuren te mijden. Wie eigen vervoersmiddelen heeft, moet die zoveel mogelijk gebruiken.
  • Leerkrachten zullen verplicht een mondmasker moeten dragen, net als alle leerlingen ouder dan 12 jaar die in de klas zitten, alsook het onderhouds- en zorgpersoneel op school.
  • Verder raadt de Veiligheidsraad het gebruik van mondmaskers sterk aan op alle openbare plekken, zeker wanneer een veilige afstand (1,5 meter) niet gegarandeerd kan worden.

Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg besliste om elke Heistenaar ouder dan 12 jaar gratis een herbruikbaar mondmasker te geven. Hierover werd eerder al gecommuniceerd. Meer info vind je op www.heist-op-den-berg.be/mondmaskers.

Voor alle duidelijkheid: een mondmasker alleen volstaat nooit ter bescherming. Het 1,5 meter afstand houden in de openbare ruimte en op het werk en de handen voldoende wassen blijven essentieel, ook wanneer je een masker draagt. Het is bovendien belangrijk om je mondmasker op een correcte manier te dragen (mond en neus bedekken) en het dagelijks te wassen.  
          

Verschillende fases

Vanaf 4 mei

  • Bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen onder voorwaarden opstarten. Telewerk blijft de norm. Er mogen geen rechtstreekse contacten zijn met klanten, er wordt alleen business-to-business gewerkt. Op de werkvloer moeten mondmaskers gebruikt worden als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. 
  • Stoffen- en fourniturenwinkels mogen weer openen.
  • In de gezondheidszorg wordt de toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg geleidelijk uitgebreid.
  • Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven, alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
  • Naast wandelen, lopen en fietsen worden andere sporten (tennis, vissen, petanque, …) in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak wonen, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s, blijft verboden.

Het lokale bestuur gaat er nauwgezet op toezien dat de gevraagde aanbevelingen voor het opnieuw openen van bedrijven en winkels zo goed mogelijk worden nageleefd.

Heb je vragen over wanneer jouw zaak open mag of over de te volgen richtlijnen, neem dan contact op met team Economie, 015 23 74 08, economie@heist-op-den-berg.be.


Vanaf 11 mei

  • Alle winkels mogen openen, zonder uitzondering van sector of grootte. Maar net als bij het opstarten van bedrijven worden hieraan strikte voorwaarden verbonden, om de drukte in de winkels te beperken. Die maatregelen zullen de komende week worden uitgewerkt in overleg met de sectoren.
  • Er zal ook duidelijkheid worden gegeven over de toekomst van sportwedstrijden. Meer info op sporza.be.

Vanaf 18 mei

  • De scholen gaan vanaf maandag 18 mei gedeeltelijk open: in de basis- en middelbare scholen, telkens voor maximaal drie leerjaren en in kleinere groepen, met maximaal tien leerlingen per klas. Er wordt eerst gekeken naar de afstudeerjaren en - wat de lagere school betreft - de eerste twee studiejaren.
    Scholen kunnen op vrijdag 15 mei een proefdag houden, om dan in het weekend erna eventueel de werking bij te sturen.
    In de kleuterscholen blijven de lessen geschorst, minstens tot eind mei. 
    Er wordt opvang voorzien voor ouders die gaan werken en geen opvang hebben. 
  • Een mondmasker wordt de hele schooldag verplicht voor leerlingen ouder dan 12 jaar en de leerkrachten. Poets- en zorgpersoneel op school moeten daarnaast verplicht handschoenen dragen. Er moet water en zeep ter beschikking staan van de leerlingen en er moet op toegezien worden dat de leerlingen hun handen wassen.
  • Er wordt bekeken of en onder welke voorwaarden de zogenoemde contactberoepen, zoals kappers, weer aan de slag kunnen gaan. 
  • Er wordt ook gekeken of musea de deuren weer kunnen openen.
  • De mogelijkheid voor privé-bijeenkomsten wordt bestudeerd. Huwelijken en begrafenissen kunnen in een groter gezelschap plaatsvinden, na evaluatie.
  • Er wordt ook gekeken of buitenactiviteiten uitgebreid kunnen worden naar meer dan twee personen.
  • De mogelijkheid voor ééndaagse uitstapjes in België wordt overwogen. Hetzelfde geldt voor tweede verblijven.

Ten vroegste vanaf 8 juni
Wanneer de derde fase zal ingaan, ligt nog niet vast. Het zal ten vroegste vanaf 8 juni zijn. Wat er in deze fase zal gebeuren, zal afhankelijk zijn van de evolutie van de corona-epidemie in België:

  • Er wordt gekeken naar de voorwaarden om restaurants en later ook cafés geleidelijk te laten heropenen
  • Tegen eind mei wordt beslist of zomerkampen van jeugdbewegingen kunnen doorgaan.
  • Verder wordt nog bestudeerd of meerdaagse reizen binnen en buiten België in deze fase kunnen doorgaan, of toeristische attracties kunnen opengaan (pretparken, dierentuinen, …) en of kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan. Maar zoals eerder beslist werd, mogen massa-evenementen zoals festivals niet doorgaan tot en met 31 augustus.

Laptops gezocht voor kinderen zonder thuiscomputer 

Naar aanleiding van de coronamaatregelen volgen jongeren vandaag volop online les. Maar niet alle schoolkinderen hebben toegang tot een computer thuis. Om die jongeren te helpen, doet het lokale bestuur een warme oproep om gebruikte laptops te doneren. 

We zijn op zoek naar laptops die:  

  • maximaal 5 jaar oud zijn
  • nog bruikbaar zijn
  • met minstens Windows 7
  • met bijhorende laders 

De laptops worden op een professionele en veilige manier klaargemaakt voor hergebruik. Wie zijn gebruikte laptop schenkt, kan dus zeker zijn dat er geen persoonlijke gegevens meer op staan. Team ICT van het lokale bestuur slaat de handen in elkaar met een externe firma om de gedoneerde laptops zo snel mogelijk ‘schoolklaar’ te maken. 

De teams Algemene Sociale Dienstverlening en Gelijke Kansen en vzw Den Draai zullen de laptops na een sociaal onderzoek schenken aan de meest kwetsbare gezinnen, zodat de kinderen geen verdere leerachterstand oplopen.

Waar kan je de laptops afgeven?  

  • Onthaal in het gemeentehuis, Kerkplein 17, Heist-op-den-Berg.
  • Wachtzaal in het OCMW-gebouw, Stationsstraat 2, Heist-op-den-berg.

Zomeruur in recyclagepark 

Vanaf 1 mei gaat de zomerregeling in de recyclageparken in. Dit betekent dat je gedurende twee dagen per week je afval tot 19 uur kan aanleveren. Opgelet, de poort gaat pas open om 15 uur i.p.v. om 12.30 uur: 

  • Op donderdag in recyclagepark Herentalsesteenweg: van 15 tot 19 uur (i.p.v. van 12.30 tot 16.10 uur)
  • Op vrijdag in recyclagepark Knowilgenweg van 15 uur tot 19 uur (i.p.v. van 12.30 tot 16.10 uur). 

Omwille van de maatregelen ter bestrijding van het Covid-19-virus gelden er momenteel strikte regels voor een bezoek aan het recyclagepark. Check daarom vooraf www.iok.be/corona of www.heist-op-den-berg.be/corona-recyclagepark 

Meer info: 

Leefomgeving, 015 23 74 00, milieu@heist-op-den-berg.be

IOK Afvalbeheer, 014 56 27 75, afvalbeheer@iok.be

Herdenking monument Hallaar

Heist-op-den-Berg vindt het belangrijk om gebeurtenissen uit het verleden die de Heistenaar hebben beroerd op een gepaste manier onder de aandacht te houden. Daarom vindt er elk jaar op 12 mei een herdenking plaats aan het monument van de neergestorte bommenwerper in de Verkensstraat in Hallaar.

Dit monument werd geplaatst ter nagedachtenis van de slachtoffers van het neergestorte Lancastervliegtuig in de nacht van 11 op 12 mei 1944 in Hallaar. Exact 75 jaar geleden. 

Omwille van de maatregelen ter bestrijding van Covid-19 herdenken we dit op aangepaste wijze. Een muzikant van K.F. De Berthoutzonen zal op 12 mei ter ere van de slachtoffers de Last Post blazen, omgeven door kransen en vlaggen. Een video-opname zal achteraf online ter beschikking komen.

Thuis in de Toekomst: deadline woontest verlengd

Hoe we leven verandert ranzendsnel. Dit zal nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen waar ook jij beter van wordt. Ben jij ook nieuwsgierig naar het wonen van morgen? Doe dan zeker de woontest: www.thuisindetoekomst.be

De resultaten van de test zullen je leren hoe het toekomstig wonen er kan uitzien. Spoor ook je vrienden, familie of buren aan om hun woonwensen te ontdekken. De deadline voor het invullen van de woontest is verlengd tot 31 mei.