Bedeling mondmaskers

Eind april besloot het lokale bestuur om niet te wachten op de aangekondigde mondmaskers van de hogere overheid en zelf een mondmasker te schenken aan elke Heistse inwoner ouder dan 12 jaar.

Wellicht gaan mondmaskers immers nog geruime tijd verplicht of minstens aanbevolen worden. Een tweede masker per persoon zal dus zeker geen overbodige luxe zijn.

Het lokale bestuur plaatste via IOK een bestelling van wasbare, herbruikbare mondmaskers voor de volledige bevolking. Bij alle mondmaskers zal ook een filter worden meegegeveven.

IOK levert een eerste reeks mondmaskers op 25 mei. Ze worden dan zo snel als mogelijk ingepakt. De bedeling van de mondmaskers zal gebeuren door werknemers van het lokale bestuur op 27 en 28 mei.

Een tweede levering mondmaskers is voorzien op 29 mei. Die reeks wordt bedeeld op 2 en 3 juni.

De mondmaskers zijn van hoge kwaliteit. Je moet ze dagelijks wassen. We rekenen op alle burgers om er zorg voor te dragen. Samen gaan we zo de verspreiding van Covid-19 tegen!

Sportactiviteiten in openlucht

Op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 13 mei werden nieuwe versoepelingen op het vlak van sportbeoefening vanaf 18 mei bekendgemaakt. Zo zijn volgende buitensportactiviteiten toegestaan:

  • regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht, op voorwaarde dat:
    • die geen fysiek contact impliceren,
    • ze in georganiseerd verband plaatsvinden, d.w.z. enkel georganiseerd door een club of vereniging,
    • ze in een groep van maximaal 20 personen (inclusief trainer/coach, liefst altijd dezelfde) plaatsvinden,
    • er steeds een trainer of een meerderjarige toezichter aanwezig is,
    • er steeds een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon kan worden gerespecteerd.
    • ritten te paard en dat enkel met het oog op het welzijn van het dier en met een maximum van drie ruiters.

 Eerder werden al de volgende beslissingen in verband met sport genomen:

  • Alle sportwedstrijden zijn tot 31 juli geannuleerd.
  • Je mag buiten sporten en bewegen met twee andere, steeds dezelfde personen met wie je niet onder hetzelfde dak woont. Je neemt de social-distancemaatregelen in acht en zorgt voor de nodige handhygiëne voor en na het sporten. Ook sportmateriaal moet voor en na het sporten proper gemaakt worden.
    Niet alleen atletiek, zeilen, golf en tennis zijn weer mogelijk, maar ook oefenen op balgevoel, techniek en shots in bal- en andere sporten kan. Competitie blijft evenwel verboden.
  • Kleedkamers, douches en kantines aan de sportaccommodaties blijven gesloten. Toiletten mogen open, bij voorkeur zelfs, omdat je je handen het best ter plekke wast aan de wastafels. Gaan de toiletten open, dan moeten de uitbaters ervan de hygiëne kunnen garanderen.
  • Verhuur of verkoop van sportmateriaal is ook weer toegestaan.

Concreet betekent dat dat de volgende zaken toegelaten worden in onze gemeente:

  • Buitensporten: bv. atletiek, voetbal, softbal, beachvolleybal, tennis, petanque, vissen …
  • Indoorsporten die buiten trainen en zich aan bovenvermelde afspraken houden
  • Sportlessen en –trainingen in georganiseerd verband begeleid door een coach of verantwoordelijke en die zich ook aan bovenvermelde afspraken houden

Bij voorkeur wordt steeds in dezelfde groep gesport.

Die versoepelingen betekenen dat zowel de accommodatie van verenigingen, accommodatie op privédomein als de gemeentelijke buitensportinfrastructuur onder strikte voorwaarden opnieuw opengesteld kan worden. Daarnaast kan het openbaar domein gebruikt worden om te sporten. 

Infrastructuur geëxploiteerd door verenigingen of op privédomein
Gemeentelijke buitensportinfrastructuur
Openbaar domein
Terreinen die tot nader orde nog niet opengesteld worden

Verder geven we mee dat er een systeem wordt uitgewerkt waarbij verenigingen op de gemeentelijke website het gebruik van openbaar domein voor hun sportactiviteiten ter kennisgeving aan andere verenigingen kunnen melden. Daarover zal gecommuniceerd worden zodra dit concreet uitgewerkt is.

Ten slotte verwijzen we nog graag naar de FAQ-lijst over dit onderwerp.

Team Sport en Jeugd werk nog een voorstel uit met praktische informatie voor de deelnemers van sportactiviteiten.

Blijven fietsen allemaal!

Tijdens de lockdown zijn we met z’n allen massaal beginnen fietsen. Niet alleen om te ontspannen, maar ook voor functionele verplaatsingen, zoals boodschappen doen.

Een positief gevolg van de coronacrisis! We grijpen die kans om iedereen aan te moedigen om te blijven fietsen. We zijn tenslotte al heel goed bezig! En waarom ook niet naar je werk of naar school fietsen?

Redenen genoeg voor de Vlaamse overheid om de eerste grootschalige fietscampagne in Vlaanderen te lanceren. Je zal deze affiche dan ook zien opduiken op bussen en trams en langs de Vlaamse hoofdwegen. Ook op sociale media en in radiospots zullen we aanmoedigingen krijgen om te blijven fietsen. 

Wie dagelijks fietst voelt zich fitter, engergiek en is beter gezind. Je hoofd is al helemaal leeggemaakt als je 's avonds weer thuis komt en je dagelijkse beweging heb je ook gehad. Geen file en parkeerstress meer.

En nu er minder auto's op de baan zijn, is het ook een pak aangenamer om te fietsen. Dus hoe meer mensen blijven fietsen, hoe leuker het wordt voor iedereen. 

Neem enkel het openbaar vervoer als je geen andere mogelijkheden hebt! 

Meer info kan je vinden op www.vsv.be.

Shop lokaal, shop in Heist!

In deze bijzondere tijden kunnen de Heistse handelaars jullie steun goed gebruiken. Door lokaal te kopen, helpen we onze eigen economie en zorgen we voor elkaar.

Heist-op-den-Berg heeft een ruim aanbod van handelszaken, zowel in het centrum als in de deelgemeenten. Bovendien zijn de handelaars vlot bereikbaar en kan je gemakkelijk te voet of met de fiets komen. Shop daarom lokaal, shop in Heist!

Kom dus gerust winkelen in Heist, maar doe het op een veilige manier. Hou 1,5 meter afstand en volg het eenrichtingsverkeer zodat je niet onnodig mensen hoeft te kruisen.

Heistenaar en comedian Steven Goegebeur doet ook een oproep om lokaal te shoppen en de Heistse handelaars te steunen. Ontdek het in dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=ZWDUNIuKD78 

De lokale handelaars hebben ons nu hard nodig, dus: Heist Winkelhier! 

Zon in overvloed? Verzorg jezelf en anderen goed!

Wat doen bij warm weer?

We verlangen met zijn allen naar het warme weer. Maar elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chro­nisch zieken.

Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Wees voorbereid
Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellin­gen in de gaten. Smeer op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig.

Verzorg ook jezelf
Drink voldoende, meer dan gewoonlijk. Hou jezelf en je huis koel.

Wanneer hulp zoeken?
Banale symptomen kunnen de voorbode zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water, zoek een koele plek en rust. Bel je huisarts bij twijfel. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademig, overvloedig zweten, …)? Bel dan meteen de spoeddienst en pas eerste hulp toe.

En vergeet je dieren niet!
Zorg ervoor dat ze een scha­duwplek hebben om uit te rusten. Zorg voor voldoende ventilatie in stallen en hokken en voor veel en vers drink­water. Vermijd transport en laat je dier zeker niet achter in de wagen.

Dieren kunnen ook verbranden; de oren, rug, neus en voetzolen zijn de gevoelige zones. Laat je dier dus niet op hete asfalt of straatstenen lopen. Voor sommige diersoorten bestaan er zonnecrèmes. Zorg voor verkoeling door bv. een natte handdoek, een wa­terschaal, een (modder)bad ... te voorzien, en vermijd inspanning

Academies bereiden gedeeltelijke heropstart voor

De academies voor deeltijds kunstonderwijs kunnen stilaan hun werking opnieuw opstarten via één-op-één onderwijs.

Dat gebeurt gefaseerd, voor een beperkt aantal leerlingen, en enkel als dat voldoende veilig kan. Academies zetten hun afstandsonderwijs voort, focussen zich op leerlingenevaluatie en maken één-op-één contactonderwijs mogelijk voor leerlingen voor wie dat van cruciaal belang is.

Uiteraard kan dat alleen als de academie dat op een voldoende veilige manier kunnen doen.

De heropstart gebeurt in drie fases.

  • Vanaf 25 mei wordt beperkt één-op-één-onderwijs mogelijk voor de uiterst beperkte groep leerlingen die komend schooljaar wil doorstromen naar het hoger kunstonderwijs. Ook kunnen leerlingen beeldende en audiovisuele kunsten materiaal ophalen.
  • Vanaf 2 juni mogen leerlingen die thuis zelf niet over materialen, gereedschappen, machines of muziekinstrumenten beschikken in de academie individueel werken of studeren.
  • Vanaf 8 juni kan ook een bijkomende beperkte groep leerlingen naar de academie komen voor één-op-één-onderwijs als dat voor hen van cruciaal belang is.

Wij houden jullie op de hoogte van zodra er meer nieuws is.

Ontdek jouw risico!

De Academy of Behavior Change is een internationale campagne die opgestart is om te meten hoe veilig burgers zich momenteel gedragen in het kader van de coronamaatregelen. 

Hiervoor kan je een  vragenlijst invullen die je een score geeft of je al dan niet goed bezig bent. De tool zal je enkele vragen stellen over je huidige situatie. Op deze manier zie je in welke risicogroep je valt en wat je kan doen om minder risico te lopen. Ze geven je daarom voldoende tips om je gedrag bij te sturen. 

Let op! Deze tool houdt geen rekening met risico's die veroorzaakt worden door andere gezondheidsproblemen. De tool is enkel gebasseerd op de belangrijkste risicogedragingen die te maken hebben met het oplopen en het verspreiden van het virus. 

Ontdek jouw risico en doe de test op https://your-covid-19-risk.com/

Seniorengids online

De actieve senior is meer dan ooit op zoek naar de mogelijkheden die het sociale, culturele en sportieve leven biedt. Daarom bundelt Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg allerlei nuttige info in de senorengids.

Ook het ruime aanbod van diensten in onze gemeente komt hierin aan bod. Via de contactgegevens in de gids vind je snel de juiste dienst voor informatie op maat.

Sinds kort kan je de seniorengids ook terugvinden op onze website.