U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg
10.07.2020 - 18.08u
Door: Lex Verellen

Mondmaskers verplicht in winkels, bioscopen, musea, ...

De Hoge Gezondheidsraad deed eerder al de aanbeveling om het dragen van mondmaskers te verplichten in winkels om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren. Na overleg met de experten van de GEES besliste de Veiligheidsraad op 9 juli om dit advies te volgen.

Vanaf zaterdag 11 juli wordt het dragen van een mondmasker verplicht in winkels en andere plekken waar veel volk samen is. Op het openbaar vervoer was het al verplicht.

Concreet zal je een mondmasker moeten dragen op deze plekken

  • winkels en winkelcentra
  • bioscopen
  • theater-, concert- en conferentiezalen
  • auditoria
  • gebedshuizen
  • musea
  • bibliotheken
  • openbaar vervoer (inclusief stations en perrons)

Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties.

Mensen die de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een boete.

Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf en er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen. 

Heropening Heistse musea zomer 2020

Op zondag 12 juli gaan de watertoren, het Heem- en Radiomuseum en de Kaasstrooimolen weer open voor het publiek. Met deze heropening draait het toerisme in Heist-op-den-Berg eindelijk weer op volle toeren. 
 
De nodige coronamaatregelen zijn getroffen en we rekenen op jullie om die ook na te leven.

De watertoren en het Heem- en radiomuseum zijn elke zondag open van 14 tot 18 uur (tot eind oktober). De Kaasstrooimolen is elke zondag open van 13 tot 19 uur (zomer) en van 13 tot 17 uur (winter). Bij mooi weer kan je ook iets drinken op het buitenterras aan de Pandoerenhoeve. Het treinmuseum blijft voorlopig nog dicht.
 

Asbest afvoeren naar het recyclagepark? Verplicht verpakken.

Het is vanaf 1 augustus verplicht om de asbest verpakt aan te bieden.

Hoe verpakken?

Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpak je best in doorzichtige plastic folie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vind je onder meer in doe-het-zelfwinkels. Sluit goed af met een stevige plakband.

Kleinere stukken asbestafval zoals leien kan je ook in transparante plastic zakjes verpakken. Verpak ze 2 keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband.

De plastic folie of plastic zakjes moeten altijd transparant zijn.

Hoeveel kost het?

Via het recyclagepark kan je jaarlijks per gezin 200 kg asbest gratis afvoeren. Op recyclageparken zonder weegbrug kan je het equivalent van 10 golfplaten gratis aanleveren.

Boven de 200 kg (of 10 golfplaten), betaal je 0,20 euro per kilo voor het aanleveren van asbest.

Of laat je asbest aan huis ophalen

Je kan hechtgebonden asbest ook aan huis laten ophalen. Concreet levert IOK Afvalbeheer plaatzakken of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vult de plaatzakken of container zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien wordt de container of plaatzak(ken) opgehaald. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper.

Een plaatzak kost 30 euro (20 euro vanaf de 2de plaatzak) en een container 170 euro. Kijk voor alle info op www.iok.be/asbest.

Wat is hechtgebonden asbest?

Hechtgebonden asbest is asbest die verwerkt is in andere materialen. De meest gekende toepassing van vaste asbest zijn golfplaten of dakpannen. Daarbij werd asbest verwerkt met cement. De materialen werden sterker en vuurvaster, en asbest was bovendien goedkoop. Daarom werd de techniek op grote schaal toegepast.

Heistse Zomerbubbels

Het lokaal bestuur wil er alles aan doen om het beste uit de zomer te halen en iedereen een kans te geven om er een bruisende zomer van te maken, met respect voor de geldende maatregelen.

Daarom komt er een handig overzicht van lokale initiatieven en activiteiten die coronaproof zijn. Ze komen in de kijker te staan onder de noemer 'Heistse Zomerbubbels'.

Naast veel sfeer en gezelligheid in de dorpskernen wil het lokaal bestuur een stimulans bieden om activiteiten die geschrapt moesten worden toch nog - misschien in een ander format - te organiseren.

Over de Zomerbubbels kan je hier meer informatie vinden. Je vindt onder meer uitleg over veiligheidsmaatregelen en een activiteitenoverzicht.

De Speelkoffer

Willen jouw kinderen in de vakantie heel graag buiten spelen? Eureka, De Speelkoffer biedt de ideale oplossing! De Speelkoffer is een gratis mobiel speelaanbod voor kinderen van 4 tot 14 jaar.

De Speelkoffer gaat naar verschillende wijken in Heist-op-den-Berg. De animatoren brengen een heleboel speelmateriaal mee en organiseren uitdagende en leuke spelletjes.

Waar en wanneer?
De Speelkoffer komt tijdens de schoolvakanties van maandag tot vrijdag van 12.30 tot 16.30 uur telkens een tot twee weken in dezelfde wijk spelen.

Benieuwd waar we in de zomervakantie spelen?
Woon je in de buurt van een van deze speelpleintjes, dan krijg je zeker nog een flyer in de brievenbus.

Info

Zomeractie Gewoontebreker

‘Gewoontebreker’ is een participatief traject waarin de provincie Antwerpen samen met lokale beleidsmakers, teams van het lokale bestuur en inwoners op zoek gaat naar antwoorden voor de woonuitdagingen van morgen.

We stellen het huidige woonbeleid in vraag en denken na over andere, duurzame woonvormen en woonwensen die in de toekomst in Heist-op-den-Berg het woonbeleid mee kunnen bepalen.

In het voorjaar van 2019 werden de eerste afspraken met provincie Antwerpen rond dit traject gemaakt. In het najaar van 2019 werd een projectteam opgericht en vond een inspiratiesessie plaats in samenwerking met externe actoren (andere gemeentebesturen, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, provincies, …).

In het voorjaar van 2020 volgden verschillende inspiratiecafé ’s waar Heistse inwoners hun mening konden geven.

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het traject even heeft stilgelegen. Ondertussen werd een aangepast, coronaproof vervolg uitgewerkt in de vorm van een zomeractie met ‘citizen dialogue kits’ (in samenwerking met KULeuven).

Dit zijn zuilen met een digitaal scherm waarbij burgers online bevraagd worden over de woonuitdagingen in Heist-op-den-Berg. De zuilen worden in de loop van augustus geplaatst aan het Cultuurplein, aan het nieuwe zwembad in de Lostraat en aan hofdreef Ter Laken in Booischot.

Meer gedetailleerde info over de zomeractie en de werking van de zuilen volgt later.

Heistse Pijl

De Heistse Pijl vindt plaats op zaterdag 1 augustus tussen 12.30 en 17 uur, met vertrek en aankomst in Heist-op-den-Berg. 

Parcours
Via de Leopoldlei bereiken de wielrenners het centrum van Heist-op-den-Berg. Zij zullen elf plaatselijke ronden rijden op volgend parcours: 

Leopoldlei (vertrek/aankomst) - Grotstraat - Voogdijstraat - Kerkhofstraat - Herentalsesteenweg - Wiekevorstsesteenweg - Pompoenstraat - Kruisstraat - Heerweg - Heirweg (Herenthout) - Itegemsesteenweg (Herenthout) - 's Herenweg - Nieuwendijk - Hallaarstraat - L. Carréstraat - Leopoldlei

Verkeersmaatregelen
Voor een vlotte en veilige organisatie geldt er een parkeerverbod:

  • vanaf 5 uur in de Leopoldlei: vanaf kruispunt met Grotstraat tot aan kruispunt met Broekstraat. Deze zone is volledig verkeersvrij tussen 6 en 22 uur.
  • vanaf 6 uur in het volledig weggedeelte Grotstraat, Voogdijstraat, Kerkhofstraat. Deze zone is volledig verkeersvrij tussen 7 en 21 uur.

De volgende straten worden afgesloten voor alle verkeer van 12 tot 20 uur: kruispunt Kerkplein met Voogdijstraat en Kerkhofstraat.

Langs het parcours, met uitzondering van bovenvermelde straten die volledig verkeersvrij worden gemaakt tussen bepaalde tijdstippen, geldt eenrichtingsverkeer. Het verkeer wordt geleid met de rijrichting van de wedstrijd. 

De Lijn
De bussen van De Lijn volgen een aangepast traject in de periode dat de straten afgesloten zijn voor alle verkeer. Voor meer informatie kan je terecht op www.delijn.be of op het nummer 070 220 200 (0,30 euro/minuut).

Parkings
Tijdens het evenement zal de parking in Hallaar-centrum (ter hoogte van de Molenstraat) niet bereikbaar zijn van 11 tot 22 uur.

Corona
De wedstrijd zal er iets anders uitzien dan de afgelopen jaren. Een massa-event met allerlei randactiviteiten is helaas niet mogelijk. De koers wordt wel live gestreamd via Sporza. Je kan dus thuis vanuit je eigen zetel het hele gebeuren meevolgen.

Meer info op www.heistsepijl.be.

 Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto