-Ook bibliotheek Noorderwijk krijgt inleverbox-Grote Markt en Zandstraat verkeersvrij op 6 en 7 april-Dorpsplein Morkhoven verkeersvrij tijdens Buitenspeeldag-Erfgoeddag 2013 - Stop de tijd-Provinciaal kampioenschap wielrennen juniores, ...


Ook bibliotheek Noorderwijk krijgt inleverbox
Na de succesvolle ingebruikname van de inleverschuif in de hoofdbibliotheek, koopt het stadsbestuur nu ook een inleverbox aan voor de bibliotheek in Noorderwijk. Gezien de eerder beperkte openingstijden van de bibliotheek, is deze extra dienstverlening zeker nuttig voor de bibliotheekgebruikers. Omdat het niet mogelijk is een schuif te integreren in het gebouw, plaatst de stad een weerbestendige, afsluitbare inleverbox aan de ingangsdeur.

Grote Markt en Zandstraat verkeersvrij op 6 en 7 april
Op zaterdag 6 en zondag 7 april organiseert de middenstandsvereniging een nieuwe editie van Shop in Thals. Ook het jaarlijkse Spel van de Roetaert vindt dit jaar plaats op 7 april in plaats van op 1 mei. Om alles in goede banen te leiden, maakt de stad een aangepast verkeersregelement op. De Zuidkant van de Grote Markt (tussen de Bovenrij en de Lakenhal) is afgesloten voor het doorgaand verkeer op 6 en 7 april, telkens van 12 tot 18 uur. Van vrijdag 5 april, om 7 uur, tot maandag 8 april, om 13 uur, geldt er een parkeerverbod. De Noordkant van de Grote Markt (tussen het Hofkwartier en de Lakenhal) is afgesloten voor het doorgaand verkeer op zondag 7 april van 12 tot 18 uur. Van 9 tot 18 uur geldt er een parkeerverbod. Het parkeerterrein achter zaal ’t Hof blijft steeds bereikbaar. De Zandstraat is afgesloten voor het doorgaand verkeer op 6 en 7 april, tussen 12 en 18 uur. Er geldt ook een parkeerverbod. De doorgang Collegestraat-Nieuwstraat blijft open.

Dorpsplein Morkhoven verkeersvrij tijdens Buitenspeeldag
Op woensdag 27 maart vindt de vijfde editie van de Buitenspeeldag plaats. De kinderen van Morkhoven kunnen op het Dorpsplein deelnemen aan allerlei activiteiten. Hierdoor is er tussen 9 en 17 uur geen verkeer toegestaan op het Dorpsplein. Een deel van Dorp is tussen 11 en 17 uur afgesloten voor het doorgaand verkeer. Er geldt ook stilstaan- en parkeerverbod.

Erfgoeddag 2013 - Stop de tijd
De dertiende editie van Erfgoeddag vindt plaats op zondag 21 april en heeft als thema ‘Stop de tijd!’. Iedereen is die dag van 11 tot 17 uur welkom op het Begijnhof om oude volkspelen zoals pagschieten, pudebak, tollen en bollen te (her)ontdekken. Om 14 uur neemt Natuurpunt u mee op een wandeling langs landschapselementen die herinneren aan een andere tijd. Met oude foto’s en kaarten, maar vooral dankzij plaatsnamen kijkt u terug in het verleden. Inschrijven voor de wandeling kan bij Natuurpunt Educatie (014-47 29 55, educatie@natuurpunt.be).
In de Spiegelfabriek (Lierseweg 132/A) combineren we de Erfgoeddag met de Digitale Week. U kunt er volkspelen uitproberen op de computer en hebt de mogelijkheid om uw oude foto’s te laten inscannen en te bewerken. Ten slotte maakt erfgoedcel Kempens Karakter samen met de gemeentes uit de regio een tentoonstelling over postduiven. Die vindt plaats op 20 en 21 april in basisschool Heikant in Berlaar.

Kinderzoektocht in Bosbergen
Tijdens de opening van het toeristisch seizoen, op zondag 28 april, lanceert de dienst toerisme een nieuwe kinderzoektocht. De zoektocht stuurt kinderen van zeven tot twaalf jaar op schattenjacht in de omgeving van Bosbergen. Als de kinderen een reeks opdrachten tot een goed einde brengen, vinden ze een schatkist waarin een beloning zit. Alles wat ze daarvoor nodig hebben zit bij elkaar in een tasje: de brochure met de vragen, een plannetje en klein materiaal om de opdrachten uit te voeren. De zoektocht kost 2,50 euro en zal te koop zijn bij de dienst toerisme en bij de jeugddienst.


ProSWAP tijdens de paasvakantie en de zomervakantie
De ProSWAP biedt twaalf- tot zestienjarigen de kans om tijdens de schoolvakanties op een betaalbare manier aan activiteiten deel te nemen. In de paasvakantie brengen de ProSWAPpers op donderdag 4 april een bezoek aan Bellewaerdepark. Op maandag 8 april is er een workshop pottenbakken in Lille. Inschrijven kan vanaf maandag 18 maart om 17 uur, zowel op www.jeugddienstherentals.be als aan de balie van de jeugddienst in het Stadspark. Vanaf 19 maart kunt u ook telefonisch inschrijven (tel. 014-21 21 86).

Ook de activiteiten voor de zomervakantie liggen al vast. Op donderdag 25 juli trekken de ProSWAPpers naar Antwerpen voor een bezoek aan het MAS en park Spoor Noord. Op woensdag 28 augustus staat er uitstap naar het tienerfestival T-day op het programma. Inschrijven kan vanaf 3 juni.

Provinciaal kampioenschap wielrennen juniores
Op zaterdag 11 mei vindt het provinciaal kampioenschap wielrennen voor juniores plaats in Herentals. De deelnemers starten om 14 uur in Hulzen en rijden vijftien ronden van 7,9 kilometer.
Het parcours loopt onder meer via de Poederleeseweg die hierdoor tussen 12.30 en 17.30 uur afgesloten is. Er is een omleiding via Lichtaart naar Poederlee en Vorselaar. Het stadsbestuur maakt het parcours vooraf proper en herstelt, waar nodig, de weg. De wedstrijd is een organisatie van
Wielerclub WSC Watervoort.


Cultuurcentrum ’t Schaliken schakelt over op LED-verlichting
Cultuurcentrum 't Schaliken vervangt een deel van de traditionele spots in de schouwburg door LED-verlichting. Bij traditionele spots komt een willekeurige kleur tot stand door drie spots gefilterd met de hoofdkleuren rood, groen, blauw met elkaar te mengen. Het gebruik van LED-spots is minder arbeidintensief.

Elke LED-spot heeft een ingebouwde dimmer, de nodige aantal LED's voor het mengen van kleuren en een zoomobjectief. Alles kan vanop afstand bediend worden. Verder is er ook een groot verschil in het verbruik. Traditionele RGB-spots verbruiken 3kW, een LED-licht slechts 150W voor een vergelijkbare lichtopbrengst. Het stadsbestuur koopt de LED-verlichting aan voor de prijs van 7.295,57 euro.

Website van de stad aangepast aan tablets en smartphones
De verschillende websites van de stad Herentals zijn sinds einde februari aangepast aan het principe van responsive design (RD). RD herschikt de verschillende onderdelen van een website naargelang het toestel waarmee u de website bezoekt. Surft u via een computer, dan krijgt u een ander zicht dan wanneer u met een smartphone naar de website gaat. Op kleinere schermen zoals een smartphone of tablet wordt de website vooral in de lengte wordt getoond. Ook het menu past zich aan naargelang uw scherm. In- en uitzoomen, of scrollen van links naar rechts, is niet langer nodig. Door deze websites responsive te maken, hoeft de stad niet te investeren een mobiele site, aangezien RD er voor zorgt dat één website op alle toestellen te bekijken is.