-NIEUW: Rijbewijzen in bankkaartmodel-Nieuwe samenstelling van de Herentalse cultuurraad-Orgelconcerten in de Sint-Waldetrudiskerk-Opening toeristisch seizoen-Ook kinderen met een beperking zijn welkom bij De Sjallekes-Boskat doet groenonderhoud.

NIEUW: Rijbewijzen in bankkaartmodel

Vanaf 5 april reikt de stad Herentals elektronische rijbewijzen uit in bankkaartmodel. Het nieuwe rijbewijs kost 25 euro en is tien jaar geldig. De omwisseling is nog niet verplicht. Als u graag een elektronisch rijbewijs wilt, kunt u met uw papieren rijbewijs langskomen bij de dienst burgerzaken in het administratief centrum.

Als u uw papieren rijbewijs verliest of net geslaagd bent voor het praktijkexamen, krijgt u automatisch een elektronisch rijbewijs. De foto die op uw identiteitskaart staat, komt ook op het rijbewijs te staan. Gebruikt u liever een andere foto? Breng dan een pasfoto mee. Het nieuwe model geldt nog niet voor de voorlopige rijbewijzen. Dat is wellicht voor later dit jaar.

Smileys helpen autobestuurders om trager te rijden

Overdreven snelheid is nog steeds een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Om weggebruikers meer bewust te maken van hun snelheid maakt de politie Neteland de komende maanden gebruik van elektronische borden met een smiley erop. Tot eind oktober staan de borden telkens voor een paar dagen op verschillende locaties in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Wie zich aan de maximumsnelheid houdt, wordt beloond met een lachend gezicht, wie te snel rijdt, krijgt een sip gezicht te zien.

Nieuwe samenstelling van de Herentalse cultuurraad

Twee maanden geleden erkende de gemeenteraad de cultuurraad opnieuw als adviesraad van de stad Herentals. Dit gebeurt telkens wanneer er gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. De meeste verenigingen die al aangesloten waren bij de cultuurraad, verlengden hun lidmaatschap. Bovendien verwelkomt de raad twee nieuwe leden: vzw Velt Herentals en vocaal ensemble Tadaam!. Deze verenigingen konden aantonen dat zij het voorbije jaar voldoende culturele activiteiten organiseerden in Herentals. De verkiezing van het bestendig bureau en de aanstelling van een voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester gebeuren in de komende maanden.

Orgelconcerten in de Sint-Waldetrudiskerk

Op zondag 30 juni en op zondag 29 september organiseert de kerkraad Sint-Waldetrudis orgelconcerten in de Sint-Waldetrudiskerk. Het stadsbestuur biedt op zondag 29 september een receptie aan in de Lakenhal en laat de affiches, uitnodigingen en programmaboekjes drukken in de stadsdrukkerij.

Opening toeristisch seizoen

Herentals kent als historische hoofdstad van de Kempen heel wat toeristische troeven. Op zondag 28 april kunt u met dit gamma kennismaken op de opening van het toeristisch seizoen. Tussen 11 en 18 uur gooien de belangrijkste attracties van Herentals hun deuren wijd open. Er is van alles te beleven: pleziervaarten, kajakinitiatie, zoektochten, proevertjes, … Iedereen is welkom op de Grote Markt, aan de jachthaven, De Hut, het Netepark, de Toeristentoren en Hidrodoe.

Jumelagefietstochten naar IJsselstein, Alpen en Cosne-sur-Loire

De sportclub Lierse BCR organiseert dit jaar drie jumelagefietstochten naar de zustersteden: op zaterdag 4 mei maken de deelnemers een rit van 300 kilometer naar IJsselstein, op zaterdag 18 mei vertrekt de groep voor een rit van 400 kilometer naar Alpen en van woensdag 3 tot zaterdag 6 juli staat een rit van 1.200 km naar Cosne-sur-Loire op het programma. De sporthal in Morkhoven doet telkens dienst als vertrek- en aankomstplaats. Het stadsbestuur stelt de inkomhal, kleedkamers en douches van de sporthal ter beschikking van de renners.

Koorfestival met kinderkoren uit Herentals en IJsselstein

Op zondag 7 april organiseert het jumelagecomité een koorfestival. Het kinderkoor W.A.N.T.E.D. uit Herentals en een kinderkoor uit IJsselstein komen samen om een leuke dag te beleven. In de namiddag nemen de jonge zangertjes deel aan het Spel van de Roetaert en de kinderdisco op de Grote Markt. Om 16.30 uur geven de koren een gezamenlijk optreden in de schouwburg van cc ’t Schaliken. De toegang is gratis, en reserveren is niet nodig.

Ook kinderen met een beperking zijn welkom bij De Sjallekes

Het stadsbestuur wil in de toekomst de stedelijke vakantiewerking aan de Wijngaard (De Sjallekes) openstellen voor kinderen met een handicap. Deze zomervakantie zijn er alvast drie proefdagen: vrijdag 5 juli, 26 juli en 9 augustus. Ouders van kinderen met een handicap moeten hun kind vooraf inschrijven bij de jeugddienst (tel. 014-21 21 86). Zo weten de monitoren over welke handicap het gaat, en kunnen ze hiermee rekening houden bij het opmaken van hun planning. De monitoren volgen vooraf een speciale training zodat ze de kinderen goed kunnen opvangen.

Boskat doet groenonderhoud voor de stad

Het stadsbestuur heeft de opdracht voor het groenonderhoud op afroep gegund aan de vzw Boskat uit Herentals. Van drie kandidaten was Boskat de meest voordelige. Met de keuze voor Boskat steunt de stad bovendien de sociale economie in Herentals.