Triatlon voor politiediensten
Op donderdag 6 juni organiseert de politie Neteland een achtste triatlon voor politiediensten. De wedstrijd vindt plaats rond het BLOSO-sportcentrum. Het fietsparcours loopt langs de Vorselaarsebaan, Heikenstraat, Meivuurstraat en Bornstraat. Tussen 12 en 17.30 uur geldt er in deze straten een parkeerverbod en is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Vacature voor drie halftijdse administratief assistenten (m/v)
Het stadsbestuur werft drie halftijdse administratief assistenten (m/v) aan voor een tewerkstelling van 17 juni tot en met 31 augustus 2013 in het Netepark. De administratief assistenten houden kassa en voeren administratieve taken uit. Kandidaten moeten tewerkgesteld kunnen worden als gesubsideerde contractueel. Solliciteren kan tot en met 7 mei 2013. Meer inlichtingen op www.herentals.be/vacatures en bij de dienst personeel in het administratief centrum.


Open tuinen
Tijdens Open Tuinen staan 235 bijzondere tuinen open voor de tuinliefhebber. In Herentals bent u op 16, 23, 29 en 30 juni welkom in ’t Bloemenhofje van de familie Van Doninck-Daems (Wuytsbergen 156). De tuin is open van 10 tot 18 uur. De toegang bedraagt 1,50 euro. De familie krijgt toestemming van het college om tijdelijk wegwijzers te hangen.

Rommelmarkt Kidstreet op 20 juli
Op zaterdag 20 juli vindt de jaarlijkse rommelmarkt Kidstreet plaats. Hierdoor is er van 5 tot 22 uur geen doorgaand verkeer mogelijk in de Sint-Magdalenastraat, Vaartstraat, Kapucijnenstraat en Blijdenberg. In die straten geldt dan ook een parkeerverbod. Op het parkeerterrein van de paterskerk geldt een parkeerverbod van vrijdag 19 juli om 8 uur tot zaterdag 20 juli om 22 uur.

Herdenking busongeval 1963
Vijftig jaar geleden, tijdens de nacht van 17 op 18 augustus 1963, vond in Herentals een zwaar busongeval plaats. Een bus met een groep jongeren uit Gooreind ging juist voor de brug over het Albertkanaal uit de bocht en kwam op de berm naast het kanaal terecht. Op zondag 18 augustus vindt in Gooreind een herdenking plaats van het ongeval en de drie slachtoffers. De dag staat in het teken van dankbaarheid voor de mensen die toen geholpen hebben. De Herentalse brandweer en de Gasthuiszusters verlenen hun medewerking en leden van het college zijn aanwezig om de Herentalse bevolking te vertegenwoordigen.

Kunstendag voor Kinderen
Tijdens de Kunstendag voor Kinderen op zondag 17 november kunnen kinderen en hun ouders in heel Vlaanderen kennismaken met kunst, cultuur en erfgoed. Ook in Herentals kunt u deelnemen aan een uitgebreid programma van workshops en animatie en een familievoorstelling. Het feest start om 14 uur en eindigt rond 17 uur. Het college kent het cultuurcentrum een subsidie voor gemeenschapsvormende projecten toe van 5.000 euro.

Boke Hertals komt terug in het najaar
Met Boke Hertals biedt cultuurcentrum ’t Schaliken gratis middagconcerten aan in de foyer van ‘t Schaliken. Na het succes van de eerste vier concerten, met gemiddeld 69 bezoekers, plant het cultuurcentrum drie nieuwe concerten op 10 oktober, 28 november en 19 december. De concerten duren van 12.15 uur tot 13.15 uur. De toegang is gratis en u krijgt er een boterham bovenop. Per concert krijgt het cultuurcentrum een subsidie voor gemeenschapsvormende projecten van 980 euro.

OKRA Sint-Jan lid van cultuurraad

Het college erkent OKRA Sint-Jan als lid van de Herentalse cultuurraad. OKRA Sint-Jan organiseert allerhande sociale, culturele en sportieve activiteiten om de vijftigplussers van de Sint-Jan de Doperparochie bij elkaar te brengen. De vereniging ontstond in 1980 en telt momenteel 138 leden. De cultuurraad verleende positief advies over de toetreding.

Nieuwe fiets- en wandelzoektocht
Vanaf zondag 28 april kunt u in het stadscentrum deelnemen aan een fotozoektocht met als thema ‘poorten en deuren’. Deze wandelzoektocht loopt tot 15 september, en u kunt er mooie prijzen mee winnen. U kunt ook de jaarlijkse fietszoektocht van het Groene Neteland uitproberen. Deze fietstocht brengt u langs de mooiste plekjes van Herentals. Maar er is meer. De kinderzoektocht in het stadscentrum krijgt er een vriendje bij: een avontuurlijke schattentocht in de buurt van de Toeristentoren. Aan de hand van een aantal speelse opdrachtjes gaan kinderen op zoek naar een verborgen schatkist. Voor meer informatie over de nieuwe zoektochten kunt u terecht bij de dienst toerisme (Grote Markt 35).

Jumelagefietstochten naar IJsselstein, Alpen en Cosne-sur-Loire
De sportclub Lierse BCR organiseert dit jaar drie jumelagefietstochten naar de zustersteden: op zaterdag 4 mei maken de deelnemers een rit van 300 kilometer naar IJsselstein, op zaterdag 18 mei vertrekt de groep voor een rit van 400 kilometer naar Alpen en van woensdag 3 tot zaterdag 6 juli staat een rit van 1.200 km naar Cosne-sur-Loire op het programma. De sporthal in Morkhoven doet telkens dienst als vertrek- en aankomstplaats. Het stadsbestuur stelt de inkomhal, kleedkamers en douches van de sporthal ter beschikking van de renners.

Alcohol- en drugpreventie op Parkrock
Parkrock vindt dit jaar plaats op vrijdag 21 juni in het Stadspark. Ook dit jaar voert de preventiedienst een actie tegen alcohol- en druggebruik. Aan een eendenviskraam kunnen de jongeren deelnemen aan een quiz. Bij elk eendje hoort een vraag over de alcohol- en cannabiswetgeving of over de werking van het Jongeren Advies Centrum (JAC). Wie het juiste antwoord weet, wint een prijs.

De verkoop en het schenken van alcohol aan jongeren onder de zestien jaar is wettelijk verboden. Bij het controleren van de rugzakken, zullen de medewerkers ook de leeftijd van de feestvierders controleren. Door verschillende polsbandjes te geven aan de -zestienjarigen en +zestienjarigen, weten de tappers aan wie zij alcohol mogen schenken. De lokale politie brengt ook de handelaars en café-uitbaters op de hoogte van het evenement en vraagt hen de alcoholwet na te leven.

Turbozwemmen tijdens de zomervakantie
Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen vanaf drie jaar in de zwembaden van het Netepark zwemlessen volgen. Kinderen die al een diploma van 25 meter schoolslag behaalden, kunnen andere zwemstijlen aanleren of zich vervolmaken. Ook overlevingszwemmen staat op het programma. De lessenreeks omvat tien lessen. U kunt kiezen voor de lessenreeks van 1 juli tot en met 12 juli of van 19 augustus tot en met 30 augustus. Inschrijven kan vanaf dinsdag 21 mei via www.uitinherentals.be/turbozwemmen.

Gymnastiekwedstrijden in De Vossenberg
Op zondag 28 april organiseert Corpus Sanum de vijftiende Memorial Bjorn Serneels in Sportcomplex De Vossenberg (Markgravenstraat 93). De Memorial Bjorn Serneels is een wedstrijd voor trampoline, tumbling en dubbelmini waaraan vierhonderd gymnasten deelnemen. De Memorial wordt voorafgegaan door een recreatieve gymnastiekwedstrijd op zaterdag 27 april. Het parkeerterrein van De Vossenberg is afgesloten van vrijdag 26 april om 17 uur tot zondag 28 april om 22 uur.