Deze inspraakvergadering vindt plaats in de foyer van cc ’t Schaliken en begint om 19.30 uur. Om de inspraakvergadering zo vlot mogelijk te laten verlopen, moet u zich vooraf inschrijven. Dat kan telefonisch bij de dienst communicatie, tel. 014-28 50 50, aan de balie van het administratief centrum of via www.herentals.be/inspraakvergadering. Inschrijven kan tot 10 juni.

Hulp nodig bij uw online belastingaangifte?

Uw belastingaangifte in orde krijgen, is vaak een hele klus. In Herentals, Noorderwijk en Morkhoven zijn er gelukkig heel wat mensen die u daarbij kunnen helpen. Zo helpen de medewerkers van de controle personenbelasting u elke werkdag verder van 9 tot 12 uur in RAC Den Hamer (Belgiëlaan 31, tel. 02-575 82 60). U hoeft hier geen afspraak voor te maken.

Op woensdag 28 mei en 5 juni van 9 tot 12 uur is er in ’t Peeseeke (sociale campus Spiegelfabriek, Lierseweg 132) een infosessie over het invullen van uw belastingen via Tax-on-web. Voor deze sessie schrijft u vooraf in via info@peeseeke.be of tel. 014-24 66 97 of ter plaatse tijdens de vrije inloop.

Senioren van Noorderwijk en Morkhoven kunnen op woensdag 5 juni van 14 tot 16 uur terecht in het Dorpshuis van Noorderwijk. Een lesgever van dienstencentrum ’t Convent vertelt u dan alles over hoe u uw belastingen online kunt aangeven. Deze infosessie gaat enkel door als er minstens vijf deelnemers zijn. Als er meer dan 12 mensen inschrijven, plannen we ook op woensdag 12 juni een nieuwe sessie. Inschrijven voor deze infosessies doet u via dienstencentrum@ocwmherentals.be of tel. 014-28 20 02.  Al deze initiatieven werken met Tax-on-web en zijn gratis. Als u naar een infosessie komt, brengt u alle nuttige documenten (belastingbrief, fiscale fiches, identiteitskaart) en eventueel betalingsbewijzen mee. Meer informatie vindt u op www.taxonweb.be.

Herentals zingt. Zingt u mee?

Op zaterdag 29 juni kunt u voor de tweede keer genieten van Herentals Zingt als afsluiter van de braderie. Iedereen is ’s avonds welkom op de Grote Markt om uit volle borst populaire liedjes mee te zingen. De zangkrantjes met de teksten van alle liedjes kunt u vooraf afhalen bij de dienst toerisme. Ze worden ook uitgedeeld op de avond zelf.

De dienst toerisme is nog op zoek naar een dertigtal enthousiaste podiumzangers en -zangeressen om het feestje mee op gang te trekken. Zangervaring of talent is absoluut niet nodig, zin om flink wat sfeer te maken wel. Wilt u individueel of met uw vereniging deelnemen aan dit spektakel, en kunt u zich vrijmaken op 29 juni van 20 tot 24 uur, geef dan voor 14 juni een seintje aan de dienst toerisme (Grote Markt 35, tel. 014-21 90 88, toerisme@herentals.be). Meer informatie, foto’s, filmpjes en de volledige liedjeslijst vindt u op www.vlaanderenzingt.be.

Herentalse linedancers jumeleren met IJsselstein

Vorig jaar vond er voor het eerst een uitwisseling plaats tussen Herentalse en IJsselsteinse linedancers in onze zusterstad IJsselstein. Dit jaar brengen de IJsselsteinse linedancers een bezoek aan Herentals. Op donderdag 20 juni brengen de dansers samen de dag door in zaal ’t Hof.

Herentals Sjot

Herentals Sjot is een nieuw sportevenement dat plaatsvindt op vrijdag 26 juli, tijdens Herentals Feest. Tussen 10 en 20 uur vindt er een straatvoetbaltornooi plaats op het speelterrein in de Molenvest. Aan het parkeerterrein van de bibliotheek is er levend tafelvoetbal en penalty schieten. Ploegen kunnen zich inschrijven via www.herentalsfietst.be. Deelnemen is gratis. Herentals Sjot is een organisatie van vzw De Markt Fietst en VC Herentals.

Herfst- en winterwandelingen groot succes

Toerisme Herentals organiseerde afgelopen herfst en winter traditiegetrouw herfst- en winterwandelingen in Herentals. Deze wandelingen blijven een groot succes. Ondanks de koude en lange winter namen er elke zondag gemiddeld 75 wandelaars deel. Op vrijdag 7 juni om 20 uur vindt de prijsuitreiking plaats in zaal ’t Hof. Elke deelnemende horecazaak schenkt een prijs en het stadsbestuur zorgt voor een receptie.

Zomerwandelingen en -fietstochten

De dienst toerisme organiseert in juli en augustus vier zomerwandelingen en twee fietstochten. De wandelingen vinden plaats op zondag 7 juli, 21 juli, 4 augustus en 18 augustus en de fietstochten op zondag 14 juli en 11 augustus. Onder begeleiding van een ervaren gids ontdekt u de opmerkelijkste plekjes van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig. Meer informatie over het programma vindt u op www.uitinherentals.be en bij de dienst toerisme (Grote Markt 35, tel. 014-21 90 88).

Het beste van Open Monumentendag

Op zondag 8 september vindt de vijfentwintigste editie van Open Monumentendag Vlaanderen plaats. Tijdens deze feesteditie krijgt u het beste van de voorbije 25 jaar te zien. De Sint-Waldetrudiskerk, de Begijnhofkerk, de bovenpoort en de belforttoren van de Lakenhal staan open voor het publiek. In de Lakenhal kunt u een tentoonstelling bezoeken over monumentenzorg. U kunt ook deelnemen aan twee wandelingen onder begeleiding van een gids: de vestenwandeling en de Van Aerschotwandeling. De heemkundige kring Notrevic zorgt voor een programma in Noorderwijk.

Preventieacties op de feestmarkt

Het stadsbestuur en de lokale politie voeren op vrijdag 12 juli actie tegen gauwdiefstal op de jaarlijkse feestmarkt. Een goochelaar toont u op humoristische wijze hoe gauwdiefstal in zijn werk gaat en stopt ongemerkt een kaartspel met preventietips in uw handtas of jaszak. De politie is aanwezig met een informatiestand.  Samen met LOGO Kempen voert het stadsbestuur die dag ook een actie rond stoppen met roken. In de ‘anti-rooktent’ geeft een tabacoloog uitleg over de mogelijkheden om te stoppen met roken. Hij doet proeven met een rookrobot en voert CO-tests uit bij rokers en niet-rokers.

Subsidie voor Genoeg lawaat

Het stadsbestuur kent een subsidie voor culturele evenementen toe aan jeugdhuis 10R20 voor de organisatie van ‘Genoeg lawaat’. Dit evenement met liveoptredens van een aantal groepen vond plaats op donderdag 9 mei en bezorgde de jongeren in het jeugdhuis een leuke avond. De subsidie bedraagt 250 euro.

Zonnekijkdag van ASH Polaris

ASH Polaris, de vereniging voor amateursterrenkundigen in Herentals, organiseert op zondag 7 juli een Zonnekijkdag. Op de zondagmarkt kunt u tussen 11 en 12 uur de zon waarnemen met een telescoop en een projectiedoos. Vanaf 14 uur zet ASH Polaris de Zonnekijkdag verder aan de Hut. Het stadsbestuur kent de vereniging een subsidie voor culturele evenementen toe van 250 euro.

ProSWAP tijdens de zomervakantie

De jeugddiensten van Herentals, Geel, Herselt en Westerlo organiseren deze zomer een aantal leuke ProSWAP-activiteiten. Elke jeugddienst zorgt voor een of twee activiteiten, die voor alle twaalf- tot zestienjarigen toegankelijk zijn. De Herentalse jeugddienst plant een bezoek aan het MAS en Park Spoor Noord op donderdag 25 juli en een uitstap naar het tienerfestival T-day op woensdag 28 augustus. Inschrijven kan vanaf maandag 3 juni om 17 uur op www.jeugddienstherentals.be.

Infoavond coöperatieve bank NewB

Sinds de financiële crisis krijgen duurzamere manieren om spaargeld te beheren steeds meer aandacht. NewB is zo een coöperatieve, ethische en duurzame bank. Op dinsdag 28 mei om 20 uur stelt NewB zijn bankproject aan u voor in de Lakenhal. De toegang is gratis en inschrijven is niet nodig. De infoavond is een initiatief van de derdewereldraad. Na afloop biedt het stadsbestuur de aanwezigen een drankje aan.

G-sportkamp voor jongeren met een visuele handicap

Van dinsdag 20 tot donderdag 22 augustus zijn jongeren van negen tot veertien jaar met een visuele handicap welkom op het G-sportkamp in jeugdcentrum Den Brink. Tijdens dit kamp maakt uw kind kennis met atletiek, circus, bowling, klimmen, torbal en fietsen. Nieuw dit jaar is een uitstap naar Hidrodoe. Elke deelnemer mag ook een vriendje of familielid zonder handicap uit dezelfde leeftijdsgroep meenemen. Inschrijven kan via www.uitinherentals.be/sportkampen. Het kamp is een organisatie van het stadsbestuur, Sportregio Kempen ILV en Sportregio Noorderkempen ILV.

Ronde van Noorderwijk

Van 29 juli tot 4 augustus organiseert de gemeenschapsraad van Noorderwijk de zevenendertigste Ronde van Noorderwijk. Het stadsbestuur ondersteunt deze loopwedstrijd door het ter beschikking stellen van dranghekken, stoelen, een podium en ander materiaal.

Ronde van de miniemen

Van maandag 5 tot vrijdag 9 augustus organiseert de Vlaamse Wielerschool de ‘Ronde van de Miniemen’. De ronde is geen wedstrijd maar bestaat uit begeleide dagtochten van 35 tot 50 kilometer met veel leuke fietsproeven. De ronde start op 5 augustus om 9 uur in Herentals. Het stadsbestuur stelt het multifunctioneel terrein aan de Herenthoutseweg ter beschikking voor het organiseren van de proloog. De politie zorgt voor begeleiding.

Decathlon organiseert triatlon in Herentals

Op dinsdag 18 juni organiseert Decathlon een recreatieve achtste triatlon in Herentals. De wedstrijd vindt plaats rond het BLOSO-sportcentrum. Het fietsparcours loopt langs de Vorselaarsebaan, Heikenstraat, Meivuurstraat en Bornstraat. Tussen 13.30 uur en 15 uur zijn drie banen van het wedstrijdbad in het Netepark gereserveerd voor de wedstrijd.

Sportraad organiseert opnieuw beker voor zaalvoetbal

De sportraad van Herentals organiseert opnieuw de Beker voor zaalvoetbal van de sportraad. Het toernooi vindt plaats op dinsdag 5 juni, woensdag 5 juni en vrijdag 7 juni. De finale wordt gespeeld op vrijdag 14 juni van 20 tot 22 uur. Er zijn momenteel vijf Herentalse clubs ingeschreven. Ploegen die willen deelnemen, kunnen zich nog inschrijven tot 27 mei. Het stadsbestuur stelt de sporthal van de Vossenberg gratis ter beschikking.