Subsidies voor gemeenschapsvormende projecten

Het stadsbestuur ontvangt van de Vlaamse Gemeenschap een subsidie van 1 euro per inwoner om gemeenschapsvormende culturele projecten te ondersteunen. Het college beslist om 395,90 euro toe te kennen aan Curieus voor de lessenreeks multicultureel koken, 1.100 euro aan Natuurpunt Nete & Aa voor de viering van de zestigste verjaardag van drie regionale natuurreservaten, 1.350 euro aan vzw Het Portret voor de tweede editie van Dichters aan Boord en 900 euro aan jeugdhuis 10R20 voor het festival Flame & Go. De subsidiebedragen zijn afhankelijk van het beschikbare budget en beperkt tot de verlieskosten van de projecten.

Nieuwe voetbaldoelen voor Diependaal

De voetbaldoelen en sportnetten op het sportterrein in Diependaal zijn dringend aan vervanging toe. Buurtcontactpunt De Klink, jeugdwerking De Klink en het stadsbestuur slaan de handen in elkaar om het terrein op te knappen. Het stadsbestuur koopt nieuwe voetbaldoelen en netten aan voor 1.888,68 euro. Zo kan er in de toekomst onder meer een voetbaltornooi plaatsvinden voor de jongeren uit de wijk.

Openingsfeest cultuurseizoen

Op zondag 29 september geeft cultuurcentrum ’t Schaliken een voorsmaakje van wat er tijdens het seizoen 2013-2014 te beleven valt. Het wordt een dag met gratis optredens, familievoorstellingen en kinderanimatie in het cultuurcentrum en op de Grote Markt. Het openingsfeest start om 14 uur en eindigt om 17 uur.

Stadsbestuur steunt Zuiddag

Op 18 oktober vindt het project Zuiddag plaats. Onder de slogan Work for Change gaan jaarlijks meer dan 10.000 Vlaamse en Brusselse scholieren één dag werken tijdens de schooluren. Hun loon (40 euro) staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Het stadsbestuur draagt maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel en stelt die dag zes leerlingen te werk bij de schoonmaakdienst, de reinigingdienst en de groendienst. Kan uw bedrijf of organisatie ook een baan vrijmaken op 17 oktober? Neem dan contact op met de Herentalse Zuiddag-ambassadeur Hilda Nasro via vrijwilliger@zuiddag.be. Meer informatie vindt u op www.zuiddag.be.

Zwem- en aqualessen starten op 16 september

In het najaar zijn er opnieuw wekelijkse zwemlessen voor baby’s, peuters, kleuters, kinderen en volwassenen. De lessenreeks omvat tien lessen en start op maandag 16 september. Voor kinderen en volwassenen is er de mogelijkheid in groep of individueel (of per twee personen) deel te nemen. De inschrijvingen voor de zwemlessen starten op maandag 26 augustus via www.uitinherentals.be/zwemlessen. Ook de aqualessen starten opnieuw op maandag 16 september. Deze lessen vinden elke week plaats, behalve tijdens de schoolvakanties en op feestdagen. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Sporten voor personen met een handicap

Stad Herentals, sportregio Kempen en de werkgroep Anders Sporten organiseren jaarlijks sportactiviteiten voor personen met een handicap, hun familie en vrienden. Tijdens deze activiteiten kunnen de deelnemers op een ontspannen, familiale manier kennismaken met verschillende sporten. Zo verlaagt de drempel voor personen met een handicap om te sporten in clubverband. Dit jaar is er G-sport op zaterdag 5 oktober, wafelbowling op zaterdag 19 oktober en broodjeszwemmen op dinsdag 19 november.

Viering nationale feestdag

Op zondag 21 juli viert het stadsbestuur de nationale feestdag. De plechtigheden beginnen om 10.30 uur aan de Lakenhal op de Grote Markt. Daarna volgt een viering in de Sint-Waldetrudiskerk en een kransneerlegging aan het monument van de Onbekende Soldaat op de Molenvest. Tot slot biedt het stadsbestuur een receptie aan in de Lakenhal.


Rollend door Vlaanderen vraagt aandacht voor verkeersveiligheid

Rollend door Vlaanderen is een meerdaagse rolstoeltocht waarbij vijf jongens met een beperking een sportieve uitdaging aangaan. Dit jaar leggen ze in elke Vlaamse Provincie een deel van een wielerwedstrijd af. Op maandag 29 juli rijden de Rollers van Kasterlee, via Herentals, naar Grobbendonk. Tijdens de tocht nodigen zij ook anderen, met en zonder een beperking, uit om mee te fietsen en mee te genieten van de unieke sfeer.

De opbrengst van deze sponsortocht gaat naar het project Getuigen Onderweg. Dit initiatief van vzw Rondpunt laat verkeersslachtoffers hun verhaal brengen in scholen om jonge mensen bewust te maken van veilig gedrag in het verkeer. Ook u kunt de tocht en het project sponsoren door een gift te doen op het rekeningnummer BE89 3850 5605 8585 op naam van Dominiek Savio Instituut vzw met vermelding ‘Rollend door Vlaanderen’. Meer informatie vindt u op www.rollenddoorvlaanderen.be.

Bezoek de anti-rooktent op de feestmarkt

Het stadsbestuur sluit de jaarlijkse campagne rond stoppen met roken af tijdens de feestmarkt op vrijdag 12 juli. Tussen 9 en 13 uur bent u welkom in de ‘anti-rooktent’. Tabacoloog Ariane Lievens geeft er uitleg over de mogelijkheden om te stoppen met roken. Zij doet proeven met een rookrobot en voert CO-tests uit bij rokers en niet-rokers.