Diefstal op begraafplaats Herentals :  onbekenden hebben het afgelopen weekend ernstig vandalisme gepleegd op de begraafplaats van Bosbergen. De dieven stalen een zeventigtal koperen vazen van het columbarium. Het stadsbestuur heeft onmiddellijk de politie gewaarschuwd die de nodige vaststellingen heeft gedaan. De stad heeft alle namen genoteerd van de getroffen graven en probeert op basis daarvan de nabestaanden op de hoogte te brengen. Merkt u zelf dat het graf van een van uw dierbaren werd getroffen, neem dan contact op met de politiezone Neteland, Molenvest 23, tel. 014-24 42 00, info@politieneteland.be

Geen aardgasleiding tussen Herentals en Ham

Fluxys blaast de plannen voor een nieuwe hogedrukaardgasleiding tussen Herentals en Ham af. In 2011 stippelde Fluxys een eerste tracé uit voor deze aardgasleiding die de bevoorrading van Limburgse klanten moest verzekeren. Het tracé zorgde voor heel wat onrust in de buurt van Veldhoven en Krakelaarsveld. Op vraag van het stadsbestuur werkte Fluxys vorig jaar een alternatieve route uit onder de Toekomstlaan. Nu laat Fluxys weten dat ze het project Herentals-Ham definitief stopzet. Het leidingproject Wilsele-Herentals-Loenhout wordt uitgesteld.

Fluxys nam deze beslissing nadat enkele bedrijven hun plannen voor gascentrales in Limburg en Antwerpen hebben opgeborgen. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid bepaald dat de uitvoer van Nederlands aardgas tegen 2030 wordt stopgezet. Fluxys moet daarom voorbereidingen treffen om het Belgisch aardgasnetwerk aan te passen om ander aardgas te kunnen vervoeren.


Heraanleg kruispunten Poederleeseweg, Olympiadelaan en Vorselaarsebaan

In het najaar start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de heraanleg van de Poederleeseweg. Het betonnen wegdek wordt vervangen door asfalt, en op het kruispunt van de Poederleeseweg en de Olympiadelaan komen verkeerslichten en afslagstroken. Hierdoor zal het verkeer naar het station, het BLOSO-centrum en het Netepark heel wat vlotter verlopen.

Het stadsbestuur sloot een overeenkomst af met het Vlaams Gewest om tegelijkertijd het kruispunt van de Olympiadelaan met de Vorselaarsebaan opnieuw aan te leggen. Het totale gunningsbedrag bedraagt 2.283.961,22 euro. Hiervan neemt het stadsbestuur 101.328,69 euro voor zijn rekening.

Winnaars ‘Met belgerinkel naar de winkel’ gekend

Op donderdag 2 juli vond in het bijzijn van gerechtsdeurwaarder De Belder in de raadzaal van het administratief centrum de trekking plaats van de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Aan de actie namen dit jaar 207 handelaars deel. Die verzamelden samen 980 spaarkaarten met zeven stempels.
Burgemeester Jan Peeters, schepen voor lokale economie Jan Michielsen en schepen voor milieu Mien Van Olmen mochten 30 winnaars trekken. De twee hoofdwinnaars winnen elk een fiets, acht winnaars ontvangen een geschenkenmand van de Wereldwinkel en voor de overige winnaars zijn er Helemaal Herentals cadeaucheques.

Het stadsbestuur brengt alle winnaars persoonlijk op de hoogte. De prijsuitreiking zelf heeft plaats tijdens de Dag van de Klant, op zaterdag 28 september, in de Lakenhal.
'Met Belgerinkel naar de Winkel' is een actie van de Bond Beter Leefmilieu en Unizo in samenwerking met het stadsbestuur. De actie stimuleert het gebruik van de fiets om te winkelen. Bij ieder fietsbezoek tussen 4 mei en 8 juni aan een deelnemende handelaar ontving de fietsende koper een stempel. Per volle spaarkaart met zeven stempels maakte de deelnemer kans op een prijs.

Septemberkermis met kermisrommelmarkt

Van 31 augustus tot 9 september staat de Septemberkermis op de Grote Markt in Herentals. Het kermiscomité, het stadsbestuur en de vzw Toerisme Herentals zorgen voor enkele leuke extra's. Zo is er op zondag 8 september, van 14 tot 18 uur,een kermisrommelmarkt. Wilt u deelnemen, schrijf u dan vóór woensdag 4 september in via www.herentals.be/rommelmarkt of met het inschrijvingsformulier dat u vindt in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals).

De officiële opening van de kermis vindt plaats op zaterdag 31 augustus om 18 uur. Na de opening is er een rondgang onder muzikale begeleiding van Fanfare De Noorderzonen. Op woensdag 4 september staat er een infostand aan de Lakenhal waar kinderen tussen 14 en 17 uur een ingekleurde tekening kunnen inruilen voor een verrassing. Het stadsbestuur verdeelt de tekeningen via de Herentalse scholen. U kunt de tekening ook afprinten via www.herentals.be/septemberkermis. De familiedag vindt plaats op maandag 9 september.

Nieuwe herfst- en winterwandelingen in aantocht

Van 29 september tot 30 maart organiseert het stadsbestuur elke zondag een wandeling onder begeleiding van een gids. De wandelingen vertrekken om 14.30 uur aan een Herentalse horecazaak en komen daar twee uur later terug aan. Er zijn drie wandelingen die toegankelijk zijn voor kinder- en rolwagens. Vorig jaar namen in totaal 1.371 wandelaars deel aan de 26 wandelingen.

Fakkeltocht op 17 oktober

Op donderdag 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede en uitsluiting, organiseert vzw De Fakkel samen met SPAAK, De Dorpel en nog enkele andere armoedeverenigingen een fakkeltocht door de straten van Herentals. De fakkeltocht start om 20 uur aan cultuurcentrum ’t Schaliken en gaat langs de Zandstraat, Lierseweg, Sint-Jansstraat, Gildelaan, Rode-Kruisstraat, Spekmolenstraat, Kleerroos, Boerenkrijglaan en de Bovenrij terug naar de Grote Markt. Omdat de activiteit ten voordele van een goed doel is, treedt het stadsbestuur op als medeorganisator. Hierdoor kunnen de organisatoren die avond gratis gebruik maken van de foyer van cultuurcentrum ’t Schaliken.

Rollend door Vlaanderen vraagt aandacht voor verkeersveiligheid

Rollend door Vlaanderen is een meerdaagse rolstoeltocht waarbij vijf jongens met een beperking een sportieve uitdaging aangaan. Dit jaar leggen ze in elke Vlaamse Provincie een deel van een wielerwedstrijd af. Op maandag 29 juli rijden de Rollers van Kasterlee, via Herentals, naar Grobbendonk. Van 12.15 uur tot 12.30 uur houden zij een korte wake aan het SAVE-bord van Davy op de Poederleeseweg.

U kunt de tocht sponsoren door een gift te doen op het rekeningnummer BE89 3850 5605 8585 op naam van Dominiek Savio Instituut vzw met vermelding ‘Rollend door Vlaanderen’. De opbrengst gaat naar het project Getuigen Onderweg. Dit initiatief van vzw Rondpunt laat verkeersslachtoffers hun verhaal brengen in scholen om jonge mensen bewust te maken van veilig gedrag in het verkeer. Meer informatie vindt u op www.rollenddoorvlaanderen.be.

Alive Fest in Noorderwijk

Op zaterdag 17 augustus is iedereen welkom op het Dorpsplein in Noorderwijk voor het Alive Fest. Het festival start om 20 uur met optredens van verschillende dj’s. Het Dorpsplein is parkeervrij van 13 augustus, om 9 uur, tot 19 augustus, om 9 uur. Het parkeerterrein rechts van de kerk doet van 17 augustus, om 9 uur, tot 18 augustus, om 3 uur, dienst als kiss-and-ride-zone. Meer info over Alive Fest vindt u op www.alivefest.be.

Clásica Egaña in Noorderwijk

Op zondag 8 september vindt de vierde editie van de Clásica Egaña plaats in Noorderwijk. U kunt deelnemen aan een fietstocht, een jogging, een wandelzoektocht of een fiets-en-looptocht van Scherpenheuvel naar Noorderwjk. De vzw Berto schenkt de opbrengst van deze familiesportdag aan vzw Kleine Prins en Villa Rozerood. Het stadsbestuur steunt dit project en stelt materiaal, water en elektriciteit ter beschikking van de organisatoren. Meer informatie vindt u op www.clasica-egana.be.

Brandweer organiseert vierde editie van Night on Fire

Op zaterdag 19 oktober vindt de vierde editie van Night on Fire plaats in zaal ’t Hof. De fuif is een organisatie van de Herentalse brandweer. De opbrengst gaat dit jaar naar de vzw Help Brandwonden Kids.